despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

7 mașini vechi CIX

de Ando, Bobocul și HM

Un Wartburg 311 pitit prin buruiene deschide episodul 109. Să-i admirăm linia frumoasă și ce se mai întrevede din culorile pastelate…

O mașină pe care-am pîndit-o ceva vreme, ca s-o prindem mai dezgolită: VW 183, derivat din 181 – urmașul Kübelwagen-ului din Război.

 

O mică raritate tare dărăpănată: Austin Metro, o mașinuță care-a încercat să continue în anii ’80, cît putea, ceea ce avea bun modelul Mini. Pe zid, în spatele rablei, se ghicește urma unui îndemn electoral vechi.

Din aceeași familie – a mașinilor mici – iată și primul Ford Fiesta; cînd te gîndești c-au trecut peste 40 de ani de cînd a ieșit pe piață, îți dai seama c-a fost un model reușit.

Mai departe, o Alfa 75. Fie vorba-ntre noi, e cam urîțică, dar italienii, în anii ’80, au avut o pasă cam proastă; părerea mea.

Iată și o mașină ce se găsește într-o stare mai bună. E un Moskvici 2141.

Arată destul de bine pentru vremea sa – asta pentru că urmează linia modelului Simca 1307; fie vorba-ntre noi, față de linia groaznic de pătrățoasă a originalului, copia e chiar mai reușită. De ce nu s-or fi inspirat sovieticii, mai degrabă, de la Renault 20/30?

Pentru conformitate, Mihail Manea – în albumul său cu mașini de pe stradă – are și un astfel de 1307.

La final, din colecția lui Cristian Malide de pe Azopan, dibuirăm un autobuz TV pozat acum mai bine un sfert de veac.

(lista completă a episoadelor şi a maşinilor publicate – aici

Dacă aveţi întrebări despre unele dintre maşinile publicate, vă stăm la dispoziţie.

3 comments to 7 mașini vechi CIX

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>