despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

Şi mai multă mizerie în Piaţa Unirii

S-ar putea să v-aduceţi aminte de vara anului 2000, cînd Bucureştiul a beneficiat de una dintre cele mai folositoare campanii publice: aceea de desfiinţare a chioşcurilor şi tarabelor ridicate pe trotuare. Au rămas doar chioşcurile de ziare şi cele ale florarilor. În sfîrşit, pe trotuare te puteai mişca şi nu mai arătau ca un bazar continuu.

Nu-nseamnă că a dispărut de tot comerţul ambulant; că n-ar avea cum. Şi locul din Bucureşti unde întotdeauna ai găsit tarabe şi vînzători era trotuarul din partea vestică a Pieţei Unirii – cea între Splai şi bulevardul Unirii, acolo unde se află staţiile autobuzelor importante 104, 116, 117, 123, 313…

Trotuarul ăla e un jeg imens şi un loc unde se fac afaceri grase. Am văzut babe dintr-acelea care-ţi fac milă vînzînd plasturi şi creioane, aduse cu jeepul dimineaţa la prima oră. I-am văzut şi pe recuperatori şi barosani strîngînd taxele de protecţie. Mă rog – toată lumea a văzut chestiile astea.

Cel mai mizer loc din centrul Bucureştiului e lacom acum. Comerţul tolerat de-atîta vreme vrea mai mult. Aşa că încet-încet, se-ntorc chioşcurile. Pe lîngă florării şi tonetele de ziare, apar chioşcurile cu haine, cu nimicuri:

… în rînd cu ele, chioşcul de relaţii cu publicul al Primăriei de sector. Ce sector? 5.

Asta – ca să avem o explicaţie de ce trotuarul ăsta este cel mai mizer, cel mai periculos, cel mai evazionist din tot oraşul ăsta.

6 comments to Şi mai multă mizerie în Piaţa Unirii

  • bogdan

    intr-unul din chioscuri se vede si un aer conditionat, s-au organizat cu de toate. de unde au tras curent oare?

  • Păi nu ne-am vrut noi Micul Paris înapoi? Îl avem! Nu ne place? Ghinion! N-am citit cartea bună de istorie…

  • Dan

    Toata Piata Unirii tine de sectorul 4; 5-ul incepe acolo in zona cam pe traseul aproximativ al fostei cai a Rahovei, undeva pe la jumatatea Bd. Unirii.

  • magda

    Eu recunosc sectorul 4 dupa acele banci mari de lemn – vezi rondul Cosbuc;-)
    Asa e, zona arata jalnic… Unul din chioscurile cu flori are si aparat de cafea…
    Pana nu demult stationa pe trotuar o masina albastra, cu cauciucurile sparte, pe post de depozit de marfa. E o inteaga aventura sa te grabesti prin zona, sa prinzi, eventual, tramvaiul 32… Printre ‘comersanti’ si dale sparte de pavaj
    Cred ca intreaga zona poarta in ea spiritul trist al demolarilor de dinainte de 89, motiv pentru care nimic nu mai e cum ar trebui sa fie.
    semnat: anonim de Rahova care urmareste cu interes acest site de luni de zile

  • Eu

    Nu numai in zona centrala revin chioscurile, ci si in selectul cartier Militari, spre exemplu la piata Veteranilor (sector 6), exact in locurile unde erau pana in 2000, cand au fost demolate de Basescu. Fenomenul e recent, de circa o saptamana.

  • hm

    Nasol rău! O să casc ochii să văd dacă nu e o tendinţă generală. Mă bucură nespus re-ţigănizarea trotuarelor.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>