despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

hoinăreală de toamnă

Da, da, s-a făcut toamnă și de-acum căldura și frumusețea zilei îs lucruri care trebuie prețuite: mici pauze haihui…

… în cartierul cu străzi ce poartă nume de aviatori dintre Mărăști, Agronomie și Domenii, ne oprim – pe Zorileanu – la o poezie de poartă!

Luînd-o la picior mai încolo, spre Grivița, ajungem pe strada Lugoj, unde – la numărul 60 – găsim o pereche de case de la 1912. Casele-s și azi nealiniate, ieșind peste trotuar; dar nu asta le face așa drăguțe; ia uitați-vă la cea din dreapta, e… așa de mică, doar c-o cameră spre stradă! Tare-mbîrligat s-a construit în orașul ăsta mereu.

Strada asta, Lugoj, este de fapt vechea albie a străzii Turda, cea care se continuă azi peste podul Grant!

Cîțiva pași mai acana, ieșind în Petru Maior, uite un colț pus în valoare de-o construcție pe lîngă care-am trecut mereu cu plăcere.

Sînt foarte multe urme de mici prăvălii pe strada asta, multe urme de comerț!

Băgăm în seamă și fundătura Zilot Românul, pe care la vremea ei n-am pomenit-o-n serial.

… și-ncheiem c-o altă poartă: față de cea cu care-am început plimbarea, pare cu desăvîrșire neinteresantă; doar că modelul ei – cu „raze de soare” – des întîlnit odinioară, a cam dispărut azi și se cade să nu uităm de el.

lista episoadelor din seria „Plimbări în Bucureşti” – aici

4 comments to hoinăreală de toamnă

 • Alex

  Daca nu ma insel portile cu striatii tip “soare” erau puse in general pe la depozitele/fabricile/unitatile industriale si ale coop. !?
  Se “mai purtau” si pe la unitatile militare…

 • hm

  Sigur că da, și rezistau bine, “razele” susținînd cadrul cum se cuvine.

 • sunt curios daca acea casuta din 1912, ramasa inca de dinaintea largirii strazii pe locul ei, s-o fi vandut pana la urma. A stat niste ani cu telefonul ala vopsit pe fragmentul de calcan, cu anunt de vanzare. Ma uitam cu jind ca tare as fi vrut sa o ocumpar daca as fi avut bani sa o iau si sa investesc in refacere si extindere …

 • hm

  nu pare a fi fost, da’ pe stradă e ceva animație – îi vine rîndul, nu știu dacă-n sensul bun.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>