despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

evoluînd spre o piață matură și eficientă

A-nceput nu ca o joacă, dar nu ca ceva neapărat serios; în nici un caz ceva de care urma să se țină cont și să devină o mică industrie.

Azi, însă, piața de „street food” chiar e ceva serios – și-i bine.

Puzderia de festivaluri cu real succes și faptul că deja nu mai putem închipui nici o sărbătoare publică fără șirul cunoscut de furgonete vesele ne confirmă: e ceva serios.

Cum ar veni, tarabele cu „tradiționale”, gheretele cu „de casă”, măsuțele cu „de țară” și-au cam trăit traiul – și nu-i tocmai rău, căci destulă vreme au parazitat evenimentele și spațiul public, fără să ofere siguranța și calitatea pe măsura prețurilor cerute – și prea des înșelînd așteptările publicului consumator.

Nu zic: nici ce cumperi de la „van” și de la „truck” nu-i taman ieftin și nici întotdeauna nemaipomenit, dar cu siguranță e muncit – mai muncit decît ce luam pîn-acum de pe stradă.

Sigur, e muncă și-n spoială, și-n amenajare, și-n reclamă, dar munca adevărată se vede-n furgonetă, în fața clientului.

Piața de „street food” e destul de solidă de-acum, și dacă nu ne place că nu se apleacă spre chestiile simple – aia e, nu-s furgonete cu plăcinte și gogoși! – asta-i pentru că vrem ceea ce ne oferă și că ne place cum experimentează, cum construiește rețete și cum amestecă influențe; și mai ales, cum se poartă cu cel ce cumpără.

mîncaţi şi beţi cu moderaţie | faceţi sport | mergeţi cu bicicleta | mergeţi pe jos

2 comments to evoluînd spre o piață matură și eficientă

  • “Steet food”-ul la dubă/remorcă e, deocamdată, interzis pe domeniul public, de aia îl vedem doar pe la festivaluri şi concerte şi alte zone în care există o sursă de apă curentă, că nu ai voie să desfăşori activităţi de alimentaţie publică dacă nu ai apă (printre altele).
    Iar ce se vinde la evenimente e pentru hipsteri, nu prentru cei care caută ceva de mâncare în pauza de prânz ori pe drumul de la sau spre serviciu. Nu o să vezi dubiţă cu şaorma, cu covrigi, cu pateuri, cu senvişuri ori cu şniţele şi cartofi prjiţi. O să găseşti tot felul de burgeri care costă cât o zecime de salariu minim, cu vită black angus, cu pui nu ştiu de care şi cu legume import India. Lângă asta asortezi şi o bere artizanală sau aşa-zis artizanală, la vreo 25 – 30 lei sticla de 0,33 sau paharul de 0,4 (berea pe care la magazinele specializate o găseşti la 15 lei şi la alea nespecializate la vreo 9 – 10 lei).

  • hm

    Ei, le pui pe domeniul privat și vinzi de rupi.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>