despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

Urme ale trecutului (II) Calendare de buzunar 1972 (I)

de C. D. Mocanu și HM

Avem o reclamă „sexoasă” a I. C. V. A. (Întreprinderea centrală pentru valorificarea ambalajelor cumpără sticle și borcane) și două de-ale A. G. V. P. S. (pescuitul sportiv însemna odihnă, aer și sănătate; ocrotiți vînatul!)

Va urma!

3 comments to Urme ale trecutului (II) Calendare de buzunar 1972 (I)

  • Nu am înţeles niciodată expresia ,,Ocrotiţi vânatul”. Ocrotiţi-l ca să-l împuşcăm noi (AGVPS-ul) mai încolo? Sau să-l împuşte străinii care nu mai au ce împuşca pe la ei prin ţară (că mai toată Europa a rămas fără carnivore sălbatice şi fără erbivorele mari)?
    Există şi acum panouri prin diverse locuri cu mesajul ăsta.

  • C.D. Mocanu

    Să nu uitați că suntem în 1971. Atunci, oricât pare de ciudat, vânatul era ocrotit. Cu excepția răpitoarelor, nu se vâna nimic peste cota anuală alocată prin norme cinegetice riguroase. Se bracona și atunci, dar nu era un fenomen. Nea Nicu, cât era el de șef, nu recolta trofee decât în limita cotei. Cum făcea asta este o altă discuție. Străinii nu prea aveau acces la vântul românesc. Erau cazuri speciale foarte atent controlate. Azi…..!!!

  • Cote sunt şi acum, dar modul în care sunt stabilite nu ştiu dacă-l cunoaşte cineva. Bănuiesc că situaţia era la fel şi atunci, cu cote stabilite în funcţie de cât putea să vâneze întâiul vânător al patriei şi apoi ăia mai mici din organizaţie. Dar cum la vremea aia nu toate satele de munte aveau titulatura de staţiuni şi nu erau toate extinse până în mijlocul pădurii, vânatul cel ,,ocrotit” avea timp şi loc să se refacă între două partide de împuşcături, ceea ce acum nu prea mai e cazul.
    Îmi vine foarte greu să cred că străinii nu veneau să dea cu puşca pe la noi. Poate nu ăia de acum, dar Ceauşescu era tovarăş de nădejde cu mulţi lideri arabi care precis voiau să mai împuşte şi altceva în afară de cămile şi inamici politici. Existau zeci, poate sute de cabane de vănătoare, care trebuie să fi fost folosite de cineva, nu s-ar fi menţinut toate funcţionale în ideea că poate le vizitează Ceuaşescu o dată la câţiva ani pe fiecare (în mod sigur omul avea domeniile lui preferate de vănătoare, nu mergea de fiecare dată în altă parte).

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>