despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

căutînd bunul-simţ pe strada Clemenţei

Luînd urma unui articol idiot din Ziarul Financiar (ediţia de Duminică) am descoperit cît de departe poate merge nesimţirea copy/paste şi nepăsarea de informaţie. Articolul se cheamă aşa:

Vedeţi aici istoria unui palat din Bucureşti, fost sediu de alimentară în perioada comunistă

M-am dus să mă uit şi eu, deci. Pe scurt, am aflat:

Palatul Cesianu se află în centrul Bucureştiului şi în vecinătatea celor mai importante repere culturale ale oraşului: Ateneul Român, Muzeul Naţional de Artă al României, Biblioteca Centrală Universitară. Este o clădire cu o istorie fascinantă, după cum precizează istoricul oraşului, doamna Georgeta Filitti. A fost proiectată de arhitectul francez Jules Berthet la cererea proprietarului Nicolae Cesianu, avocat cu rădăcini olteneşti din familia Jienilor. În perioada 1892 -1900, pe strada Clemenţei, la nr. 5, palatul Cesianu este ridicat după modelul renascentist, care acorda cea mai mare importanţă primului nivel, piano nobile, parterul fiind destinat prăvăliilor.

Stai aşa! Mi-am zis. Strada Clemenţei? În Bucureşti? Da – dar… poate pe la 1900. Strada Clemenţei este, de mai bine de un secol, C.A. Rosetti.

Mai departe – în articol – căutai să mă uit şi după faza cu alimentara comunistă, pentru că (eu-unu’) chiar nu-mi aduceam aminte de vreo alimentară acolo; fireşte – ăsta nu e un argument. Dar nu scria nimic de nici o alimentară…

Aşa că am dat pe Google, să văd ce comunicat de presă o fi publicat ZF, şi să aflu mai multe; dar de la cine?

… de la Artmark – casa de licitaţii care a cumpărat Palatul – şi care are acelaşi comunicat? Tot cu strada Demen… Clemenţei, la parter?

… sau de la Fundaţia Calea Victoriei – care organizează o vizită acolo – şi care s-a obosit să dea ctrl+v la aceleaşi vorbe goale?

… M-am săturat să citesc ştiri dintr-astea. E atît de greu să scrii: strada Clemenţei (azi C. A. Rosetti?)

În fine – uite şi faza cu alimentara. O găsiţi în cartea lui Radu Olteanu: ‘Bucureştii în date şi întîmplări’. Scrie acolo că după Naţionalizare în imobil a funcţionat un Comaliment. Atît.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>