despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

comerț din presa vremii

1949: Comerțul intra, încet, în era sa etatizată. O vreme bunele practici rămase de dinaintea Războiului au persistat, pierzîndu-se odată cu foametea, stabilizarea, naționalizarea.

1959: întîi cu titlu experimental, se introduce instituția voiajorilor comerciali în comerțul de stat: cum ar veni azi, area sales representatives în retail.

Tot atuncea, în urma deciziei de a oferi o importanță mare industriei zahărului, urma să cumpărăm două fabrici gata utilate din Franța.

1969: o perioadă-n care se închegau binișor relațiile comerciale cu Vestul.

… orice mergea la export, dacă merita osteneala: și racii vii.

listă de articole selecționate din presa vremii – aici

2 comments to comerț din presa vremii

  • Alex

    Exista in arhiva British-Pathe UK un mini documentar despre Romania, din care va descriu doar o secventa: pe Aeroportul Baneasa (Otopeniul ne-existand pe atunci) un echipaj al SABENA (Belgia) incarca la bordul aeronavei un teanc de cutii pline cu icre negre, presupun de cea mai bun calitate !?
    In alta ordine de idei, facand o punte peste ani, ca economist si om trecut prin multe statistici,situatii si tratate internationale, as vrea sa demontez o mare minciuna (propagata deliberat) – Romania Socialista chiar in ultimii ani de mizerie totala – N-A PLATIT NICIODATA DATORIA EXTERNA IN “MANCARE”..Ponderea exporturilor de alimente n-a depasit niciodata 15-17% !! Se pot cauta arhivele…Spre ex. FRUCTEXPORT de care n-are rost sa vorbim cu ce se ocupa, contribuia cu cca. 5.6% din aportul valutar…RSR era in criza sistemica inca din 1979…

  • Alex

    Agroexport..vreo 10-12% in functie de an..
    Desigur ca si asa era enorm la foamentea din tara, dar macar (re)stabim realitatea…

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>