despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul



arhiva

dichis tradiţional boieresc din Ardeal? bullshit.

… am mai vorbit despre chestiile astea, dar nu strică să mai vorbim!

Se sare calul urît de tot, cînd e vorba de mezeluri-brînzeturi. M-au înnebunit descrierile lor. Publicitarii şi-au chinuit creierii să dezgroape cele mai tîmpite arhaisme!

Nu contează că noi cumpărăm o pastă de gheare, pieliţe şi zgîrciuri! – reclama i-zice:

  • darul naturii, rodul pămîntului
  • bunătate autentică, ca odinioară
  • ca de la ţară sau – şi mai bine ca în Ardeal
  • face parte dintr-o zestre
  • gustul e neaoş – sau straşnic
  • făcut cu dichis, ca la conac, ca pe vremea boierilor
  • reţetă jupînească, de la Conu’ nu-ştiu-cine
  • meşteşugită, se plămădeşte cu multă trudă
  • făcută pentru o clipă de tihnă, de zăbavă…

Ăhă! Ăştia ne ia dă proşti? E cumpărătorul un zevzec, un nătăfleţ, un nătărău?

Sau – mai degrabă – producătorul o hahaleră, un tîlhar şi-o jivină spurcată?

… face să avem grijă ce cumpărăm. Face să ştim că nu e nimic tradiţional în alimentele procesate!

Aşa că e-o bună ocazie să vi-l laud de Bogdan, care scrie pe Blog Culinar… de luat-aminte!

mîncaţi şi beţi cu moderaţie | faceţi sport | mergeţi cu bicicleta | mergeţi pe jos

8 comments to dichis tradiţional boieresc din Ardeal? bullshit.

  • “Ăhă! Ăştia ne ia dă proşti? E cumpărătorul un zevzec, un nătăfleţ, un nătărău?” – da, foarte, foarte multi dintre semenii nostri au inteligenta unor curci. Nu de multe ori mi-a fost dat sa ma inchin cu doua maini vazand cum fff multe mamici grijulii nu stiu absolut nimic despre “pireul” ce-l dau de mancare bebelusilor ori despre cum ii indoapa cu junk food. De asemenea, cand stau la coada la casa de marcat, imi place sa intreb lumea daca stie ce scrie pe eticheta. Mi se spune ca nu si ca oricum nu ii intereseaza, toate fiind chimicale.
    Intr-un fel au dreptate, caci si laptele pe care-l vinde nea Gheorghe la piata nu mai este 100% eco. Isi paste vaca pe marginea santului, langa soseaua pe unde trec masini, iar vaca mananca iarba pudrata cu tot felul de noxe.

  • hm

    dracu se uită pe etichetă, aşa-i! Da’ mai bine îmi cumpăr parizer pe care scrie simplu P A R I Z E R, decît parizer cu o poezie despre măcelarul care s-a trudit!

    Laptele ăla e aproape la fel de eco ca sticla de fanta în care e vîndut.

  • @hm multam fain pentru mentiune.

    Cum zicea si Marivs, cred ca mai putin de 10% din cumparaturi citesc etichetele si pentru multi dintre ei eufemismuele enumerate de tine chiar functioneaza. Si cum mezeluri procesate se gasesc peste tot, iar cele fara aditivi sunt rare, ne vor mai trebui ceva ani pana sa realizam ce mancam si sa avem de unde alege. Cu margarina s-a intamplat asa – oamenii au trecut la unt si margarina isi pierde incet, incet din popularitate.

    Noi sa fim sanatosi!

  • hm

    … oricînd, Bogdane!

  • florin

    Stiti care e(era)cea mai mincinoasa reclama?Aia cu “Tinutul neatins al Bilborului”.Se pare ca dupa ce PROTV a prezentat un reportaj cu defrisarile masive din tinutul respectiv,reclama a fost scoasa.

  • hm

    ce să mai zici de apa plată gen Cumpăna – care vine din ţinutul virgin al Ilfovului?

  • florin

    Cam multi neatinsi si virgini in tara asta!

  • Ana

    Daaa, Chiva, nume neaos din Covasna!
    Sa nu uitam si de reclamele sau denumirile mitocanesti: “Babanu'”, sau reclama cu nu’s ce suc romanesc (tot neaos!), in care o tanti se rastea la domnul in maieu (maieu zishim, maieu scriim), sau la odrasla, pe care parca o vedeai in clasa luind doar 4 si 5.
    La noi nu exista reclame inteligente, sint doar glumite smecheresti, de colt de bloc. Daca le spui ca sint cretini, zic ca nu le intelegi arta.

    Sa mai deschid un butoi urit mirositor, traducerile? “Ochii tai”, “picioarele tale”? Sau suprema mirlanie, eterna tutuiala?

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>