despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiularhiva

Din fugă: o nedumerire

scris de Ando

După revoluţia din decembrie ’89, s-a trecut repede la înlăturarea denumirilor de sorginte comunistă ale unora din străzile oraşului.

Aşa se face că au revenit denumiri mult timp tăinuite, ocolite sau uitate: Carol, Ferdinand, Brătianu, reginele Maria şi Elisabeta etc, etc.

Pe mine, unul, nu prea m-au deranjat aceste schimbări. L-am considerat un lucru firesc, până la un punct.

Dar am o întrebare: cum se poate ca în Bucureşti, capitala României, să nu mai existe nici măcar o stradă (nu mai vorbesc de o piaţă) care să poarte numele de Republicii? Ţara noastră are, actualmente, o Constituţie unde la art.1(2) scrie, negru pe alb: „Forma de guvernământ a statului român este republica“.

Aşa, la o sumară căutare, am văzut că Timişoara, Ploieştiul, Braşovul, Clujul, Bacăul ba chiar şi Techirghiolul au o arteră cu denumirea de Republicii. Nu mai vorbesc de Paris, Roma sau Lisabona.

De aia sunt nedumerit, pentru că nu prea înteleg: ce este atât de ruşinos sau condamnabil în această denumire încât Bucureştiul o refuză?

5 comments to Din fugă: o nedumerire

 • Marian

  Oare pentru ce era containerul ala de la spatele remorcii tramvaiului?

  • hm

   Habar n-am, da’ bună de tot observația!
   cutii poștale obișnuiau să fie în față, și erau mici, asta e chiar ceva mare.

 • Poate era doar o protectie ca sa se nu se mai urce copii pe bratul de atasare la alte vagoane …

 • sau calatori fraudulosi in general 🙂

 • TVlad

  E posibil ca in Bucuresti denumirea “Republicii” sa fi fost aplicata numai peste nume mai vechi ce au fost reactivate dupa Revolutie. In plus redenumirea altei strazi in compensatie nu a avut loc atunci din cauza faimei proaste capatate de acest cuvint in anii comunismului. In plus, in acei ani la conducerea primariei au fost oameni din partidele de opozitie, anti FSN.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>