despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

Plăcuţa buclucaşă

scris de Ando

Cum intri din Piaţa Kogălniceanu pe Calea Plevnei (vorbesc de tronsonul pe care troleibuzul 85 o ia spre Vasile Pârvan), prima stradă la dreapta este Ionel Perlea, unde pe colţ, avem această frumoasă clădire, mărginită, din păcate, de acel calcan jegos.

Ei bine, pe peretele acestei clădiri, lângă uşa de intrare, am găsit această plăcuţă:

M-am gândit că este o greşeală, adică prima clădire a străzii să poarte, deja, numărul 7? Dar nu, clădirile următoare se succed sub numerotarea corectă: 9, 11, 13 etc. Bun, dar unde sunt numerele 1, 3, 5?

Aşa că, venind acasă, am luat la puricat hărţile mai vechi de care dispun şi cred că am găsit explicaţia: actuala stradă Ionel Perlea figura, încă din 1934 (e cea mai veche hartă pe care o am eu) cu numele de Progresului. La fel şi pe harta din 1939, iar administraţiei comuniste, fireşte, i-a convenit păstrarea acestei denumiri.

Nu ştiu precis când sau cu ce ocazie a primit noul nume (după revoluţie), însă detaliul cel mai important pentru reconstituirea noastră constă în faptul că vechea stradă se continua peste Calea Plevnei şi „înţepa” traseul bulevardului (Elisabeta sau 6 Martie sau, acum, Kogălniceanu). Ieşirea străzii în bulevard se vede foarte bine în această fotografie a Agerpres din 1956.

Au venit anii 1959-60, iar noul bloc construit a ciuntit traseul străzii, lăsând însă şi câteva din vechile clădiri prinse în… enclava interioară, adică acelea de unde pornea numerotarea străzii. Accesul la ele se face, de atunci, prin cele două ganguri (din Plevnei şi de pe bulevard).

Dacă problema cu numerotarea am rezolvat-o, în schimb nu-mi dau seama de unde şi până unde apare pe plăcuţa respectivă înscrisul „Piaţa Dr. BOTESCU”. Pe harta din 1939 piaţa respectivă era marcată acolo unde este şi acum bustul medicului-erou Haralambie Botescu, adică la intersecţia Popa Tatu cu Berzei, deci la o distanţă considerabilă.

Dar, la urma urmei, poate că e bine şi aşa, să terminăm istorioara în coadă de peşte, că doar nu le ştim noi pe toate!

9 comments to Plăcuţa buclucaşă

 • in intersectia asta incepe filmul sieranevada.

  si pe harta mea un pic mai veche, tot acolo e piata botescu. pesemne o fi sutit cineva placuta, se potrivea numarul.

  • Ando

   @radu: asta mi se pare şi mie, cea mai plauzibilă explicaţie.

  • Vlad

   @radu: voiam sa vad Sieranevada de mult timp (il cumparasem din 2017) dar mi-a tot fost greu sa-mi gasesc 3 ore dedicate vizionarii, iar apoi am uitat. Comentariul dvs mi-a adus aminte, si saptamana trecuta l-am vazut (mi-au trebuit doua seri). Excelent filmul, este ca si cum ai fi transportat direct in Romania pre-pandemie. Dupa cum ne-au obisnuit filmele lui Cristi Puiu, imaginea, scenariul si jocul actoricesc sunt magistrale.

 • hm

  O ocazie să mai semnalăm o ghidușie istorică – clădirile din Piața Haralambie Botescu vin la rînd, de la numărul 1 la numărul 9, pe frontul străzii Berzei între intersecția cu Calea Griviței și pînă la clădirea „Cehoslovacăi”

 • Andrei

  Bloculetul din poza agerpres, din spatele randului de plopi (coltul dreapta sus) mai purta in aprilie 2017 o placuta cu numele strazii: Str. Ionel Perlea (Dirijor si compozitor 1900-1970). Placuta, rupta in partea superioara, era montata pe o usa verde aflata in stanga intrarii blocului. Presupun ca bloculetul se afla la nr. 2.

  • hm

   S-ar putea să fie nr. 4, nu prea-mi dau bine seama din planuri.

   Construcțiile noi din curticică nu știu de ce stradă țin 🙂

   • hm

    confirm – blocul vechi are numărul 4, cel nou (construit acum câțiva ani și extins acum) are numărul 3. Plăcuța ruptă e la locul ei.

 • Vlad

  Superb acest articol detectivist, felicitari! Bucurestiul, datorita multiplelor sale transformari (cea mai mare si mai distructiva fiind cea din anii 80), se preteaza la astfel de istorii misterioase.

  Ce frumoasa ar fi o carte de povestiri care deslusesc (chiar si partial) aceste mistere!

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>