despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

obsesii periculoase

… bag-sama că iar s-au scobit arhitecţii-angajaţi de niţel piar, că dădui peste un articol despre cum vor deveni Bucalele raiul de pe pămînt – atîta doar, să le deie cineva oamenilor ăştia niscai bănuţi pe mînă şi o s-aibă ei grijă:

Sângele într-o zonă centrală a unui oraș mare nu este automobilul ce tranzitează, ci pietonul care cheltuiește mai mulți bani acolo și nici nu este poluant. În noua strategie, prioritari sunt pietonii, apoi bicicletele, transportul în comun și abia apoi autovehiculele…

A’ dracu’ pietonul ăsta, că mult îl mai pupăm în dos. Da’ pietonul ăsta – repet pentru a cîta oară – unde naiba şade el? Cum trăieşte pînă vine în centru – acolo unde se desăvîrşeşte el ca pieton, ca consumator şi ca cheltuitor?

Pînă cînd n-o să vă văd cu o strategie şi pentru cartiere, dragi arhitecţi-urbanişti-creatori-consultanţi, mă feresc de voi multă, multă, multă grijă.

Obsesiile voastre sînt periculoase pentru oraşul meu.

7 comments to obsesii periculoase

 • ia-o incetisor ca e cald si faci infarct :)…vin alegerile si tre sa apara o groaza de idei…de abia astept 🙂

 • hm

  măcar ideile de alegeri ştiu sigur că nu se concretizează niciodată, îs liniştit.

 • Ăştia sunt tâmpiţi? Stau în centru. Haitele de ţigani au alungat comerţul de (aproape) lux, la fel şi lipsa de locuri de parcare. Bine, pune la socoteală şi chiriile! Cine ar vrea să se plimbe pe bulevardele centrale, printre pirande, plozi, hoţi de buzunare?
  Apoi ce ar fi de văzut? Rahaţii de câine? Faţadele leproase? Umbră, verdeaţă, de unde? Vine madam Udrea şi vopseşte trotuarele în verde? Ce e valabil pentru un oraş cu o climă blândă în toate anotimpurile, nu este valabil într-unul cu extreme, precum Bucureştii.

 • Da, absolut nimic, dar nimic, despre cartiere, adica acolo unde majoritatea bucurestenilor mananca, dorm si isi petrec timpul liber.

  Am trecut razant peste lista de propuneri marete, niciuna dintre ele situata dincolo de linia de centura de la 1890 (Sos. Basarab-Stefan cel Mare-Mihai Bravu-Parcul Carol), sperand ca poate totusi le-or fi venit niste idei bune sau ceva. Cand colo vad o propunere pt. Podul Calicilor (iarasi, ne intoarcem la 1870) care ar lega o saormerie infecta (pe stanga Dambovitei) cu un trotuar de 1m si un blvd. pe care se sta bara la bara la semafor (pe dreapta), vad aceleasi poduri pietonale si biciclistice in aceleasi zone fara nici un interes si necirculate de absolut nimeni (Arthur Verona, MNAC, Uranus-Rahovei, George Georgescu – chiar sunt curios sa-i vad pe curajosii care s-ar avanta pe-acolo dupa lasarea serii), ce sa mai zic de Podul Mihai Bravu, care s-ar lega la o strada pe care eram singur in ziua mare acum nu demult sau de “reabilitarea” cheiului Dambovitei intre Izvor si Unirii – am facut tronsonul ala ca pieton acum o luna, de curiozitate sa vad ce s-a schimbat; ei bine, am intalnit 5 persoane pe acelasi trotuar cu mine pe toata distanta asta si absolut nici un obiectiv care sa fi atras pe cineva prin zona.

  Poate ca ma enervez degeaba, dar daca tot s-au marginit la inelul central, de ce nici unul dintre ahitectii astia (multi tineri, probabil) n-a zis nimic despre cum zona Popa Nan-Vlad Tepes-Orzari este usor-usor distrusa. Nu vad nimic despre reabilitarea zonei Calarasi – Hala Traian. Nimic despre zona Foisor – Iancu Flondor – blvd. Ferdinand, unde si acolo apar complexuri si vile peste o zona care mai avea ceva din farmecul de la 1910 (daca tot sunt pasionati de farmecul vechi al orasului).

  Oamenii astia totusi nu se gandesc ca si cartierele au nevoie de dezvoltare urbana? Oare cati dintre ei realizeaza ca un cartier ca Titanul (350.000 de oameni cel putin) n-are nici un cinematograf. Sau ca nu exista nici un teatru de cartier? Nici macar unul de revista sau de divertisment? (Masca in Bucurestii Noi, daca chiar mai tine reprezentatii acolo, e mai degraba exceptia care confirma regula). Noroc cu terenurile private de fotbal pe gazon sintetic care au inceput sa impanzeasca periferiile, care mai preiau din debuseul de tineri plin de energie care nu au nimic de facut, dar cum ramane cu tinerii din cartiere care vor o chestie culturala, o biblioteca, ceva?

 • hm

  e foarte, FOARTE important, pentru dezvoltarea armonioasă a Capitalei, să avem un traseu pietonal care să lege Centrul Vechi de Piaţa Coşbuc. Ce coinicdenţă – este acelaşi proiect pe care Frolu încearcă să-l bage pe gît tuturor administraţiilor publice de 10 ani încoace.
  Zic doar că-i o coincidenţă că ‘mnealui e băgat în centrul The Ark de la Piaţa Coşbuc; o coincidenţă.
  Îmi plac arhitecţii din gaşca asta. N-o să-i vedeţi pe la mitinguri şi acţiuni de păstrare a patrimoniului, dar o să-i întîlniţi împărţind Bucureştiul, cu creionul în mînă, ca-ntr-un pact Ribbentrop-Molotov modern: asta e zona mea, astalaltă e a ta; aici mă dezvolt eu, dincoace te las pe tine.

  … Cartier şi comnunitate? Mă laşi!
  The Ark clama apropierea de Rahova şi binefacerile pe care le-a adus comunităţii de-acolo. Dar – atît de ciudat, nu? – adevăratele proiecte sociale şi comunitare în zona aceea (care e, totuşi, o ţigănie) le fac ALŢII.

  …şi un articol foarte mişto aici:
  http://www.dorintudoran.com/2010/09/19/la-bomba/

 • florin

  Actuala cladire a teatrului MASCA,fostul cinematograf Infratirea intre Popoare,are,din cate am observat,statut de depozit pt. teatrul mai sus mentionat(si poate nu numai).Am inteles ca teatrul isi desfasoara activitatea artistica intr-un alt spatiu.

 • […] cand exista initiative, mai mari sau mai mici, care documenteaza zonele limitrofe. Ma alatur si eu indemnului lui HM pentru a ne interesa mai mult de zonele […]

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>