despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

Civilizaţie publică XVIII: în căutarea răcoarei…

scris de Ando

Căldură mare… Bucureştiul stă să dea în clocot. Aşa că m-am gândit să scriu câte ceva despre fântânile arteziene ale Bucureştiului. Un subiect care mi se pare interesant (chiar plăcut, mai ales pe vipia asta care nu se mai domoleşte) şi pe care o să îl abordez, ca simplu plimbăreţ prin oraş, fără veleităţi de arhitect sau de istoric.

Pentru început, nu pot să nu pomenesc, chiar in trecere, dar cu respectul cuvenit, de cele două fântâni emblematice ale Capitalei – Mioriţa şi Zodiac. Asta pentru că deja au scris depre ele mulţi alţii, cu mai mult har şi mai documentaţi.

Emblematice ca vechime dar şi ca originalitate. Este de remarcat, totodată, că sunt poziţionate în puncte deosebit de atractive pentru oraş şi că locaţiile lor nu s-au modificat de-a lungul vremurilor.

De aia, nu mă pot abţine să nu critic (încă o dată) lipsa de preocupare sau pur şi simplu de orientare a autorităţilor pentru valorificarea a ceea ce este cu adevarat frumos şi valoros pentru turiştii Bucurestiului.

Pe ce pliante turistice aţi văzut fotografia uneia din aceste deosebite fântâni? De ce n-ar fi, de exemplu, cele două originale monumente înglobate în mult discutatul Bucharest City Tour? Ar însemna câte un ocol de maxim 1 km dus-intors pentru fiecare fântână.

Lângă fântâna Mioriţa e parcul Herăstrău iar aici, lângă pavilionul H este o fântână “sănătoasă” cu jeturi bogate şi unde mă duc de câte ori pot, după serviciu, mai ales că după amiază este şi umbră, deci efectul de răcoare sporeşte.

În schimb, la intrarea dinspre Piaţa Charles de Gaulle, adică intrarea principală a parcului “sărăcie” multă:

Ce aţi zice dacă aici ar fi aşa ceva, ca la Brăila?

Braila_3.jpg

Departe de lucrările geniale ale maestrului Constantin Lucaci… dar pentru că tot suntem la capitolul fântâni din parcuri, amintesc alte două: cea “comunistă” din Parcul Drumul Taberei, şi cea, mai nouă, din parcul Plumbuita.

Personal, votez pentru prima: e o viziune clară exprimată la nivel monumental.

Să pornim mai departe, spre centrul orasului. Pe Calea Victoriei avem grupul de fântâni din faţa fostului CC, mai precis de pe latura blocului numit Generala – dacă nu greşesc:

… apoi fântâna Sărindar din faţa Cercului Militar.

Cam în acelaşi areal, dar pe bd. N. Bălcescu e fântâna din faţa Institutului de Arhitectură

Mai departe, făcând abstracţie de istoricul zbuciumat al zonei şi deci de felul în care a fost realizat, trebuie să menţionăm, ca reper important, ansamblul fântânilor din Piaţa şi de pe bulevardul Unirii.

Din păcate, aşa cum se vede:

… acestea sunt supuse deja degradării şi nu prea sunt semne că preocupă pe cineva acest aspect.

Jocurile de ape fiind un element spectaculos pentru privirile cetăţenilor, primarii sectoarelor din ultimii ani au “marşat” pe construirea de diverse variante de arteziene.

Locuind în sectorul 2, am să pistonez mai mult pe aceasta zonă. Nu de alta, dar primarul Onţanu chiar a avut o “slăbiciune” pentru acest gen de instalaţii hidraulice cu care a împânzit sectorul.

Avem deci :

Fântâna de la intersectia Bucur Obor

Ceva asemănător, dar mai mare avem şi în cartierul Berceni la intersectia Niţu Vasile-Bd. Obregia

În mod normal şi în parcul Obor din faţa primăriei s-a realizat un mini complex de bazinaşe cu fântâni care – per ansamblu – n-arată rău.

Apoi, avem cele două fântâni “ în oglindă” de la intersecţia Moşilor cu Eminescu:

Şi în Piaţa Spaniei/bd Dacia s-a facut un aranjament cu bazin şi jeturi verticale. Din păcate numai o latură a bazinului este în umbră, iar debitul jeturilor este sărăcăcios.

Sunt nişte construcţii cuminţi, sobre şi care nu mi se pare că afectează imaginea zonelor respective.

Mai nasol mi se pare însă când apar construcţii de genul ăsta:

Kitschul din Piaţa Gemeni:

… sau “fântâna-cântătoare” postată chiar la marginea drumului (şos. Ştefan cel Mare) în plin zgomot de maşini, cu noxe de la eşapamente şi expusă în majoritatea zilei soarelui.

Sau asta din Grădina Icoanei care este chiar hidoasă din punctul meu de vedere.

Câteva cuvinte se cuvin fântânii din piaţeta Izvorul Rece (parcul Pache). Aici şi înainte era o fântână, dar a fost distrusă ca să se poată amplasa şi statuia lui Bălcescu.

Spiritul milităros al primarului Onţanu a suplimentat inventarul părculeţului cu 2 tunuri (luate probabil de la colegul de partid, Oprea 🙂 ) care străjuiesc intrarea dinspre intersecţia Moşilor-bd.Carol-Mântuleasa.

Totuşi e bine că sunt copacii bătrâni în jur care fac multă umbră în zona băncilor.

Să nu uităm că, foarte aproape, la intersecţia bd. Carol cu str. Armand Călinescu se află fântâna“ 4 anotimpuri “ care impresionează prin migala cu care sunt executate detaliile.

Îmi place foarte mult părculeţul Ioanid (acum numit Ion Voicu) de lângă Grădina Icoanei. Fronturile de clădiri de pe str. Dumbrava Roşie şi de pe bd. Dacia îl protejează de zgomotul străzii. Are şi el o fântâniţă dar, din păcate, jetul de apă este destul de calic iar bazinul lacului de ani de zile este aproape gol şi arată ca o băltoacă!

Aşa cum scriam aici, pentru mine o arteziană e realmente o adevarată bucurie. Tocmai de asta nu pot să înţeleg de ce unele din fântânile oraşului sunt lăsate în izbelişte, parcă cerşind apă edililor nemiloşi.

Iată Fântâna cu copii” din părculeţul de la intersecţia str. Pitar Moş cu Dionise Lupu e declarată oficial monument.

… monument, monument, dar până la apă!

Sau fântâna de vizavi de piaţa Crângaşi care “uscată” este şi mai urâtă!

Păcat!

Rămâne să sperăm că prin recentul Plan de marketing turistic al Capitalei se vor îndrepta multe.

Hai că v-am liniştit, nu-i aşa :)?

Pentru mine o arteziană e o adevarată bucurie… mai ales în Bucureşti care este cotropit de vipia nemiloasă în fiecare vară.

O oră petrecută (fie cu o lectură, fie cu o ţigară, fie cu ochii închişi şi numai cu gândurile mele…) în compania foşnetului de apă aruncată în văzduh, efectiv mă relaxează. În plus dacă prind şi o bancă la umbră, satisfacţia e şi mai mare.

… la sfârşit – o fântână uitată, poate, a Bucureştiului – cea din Piaţa Naţiunilor Unite (fostă Senatului):

Civilizaţie publică – restul seriei

12 comments to Civilizaţie publică XVIII: în căutarea răcoarei…

  • Una (de cartier) in lateral, langa blocuri, la intersectia dintre Aleea Circului si Stefan Cel Mare. Poate-s mai multe, nu mai retin.

  • Freesys

    Chiar sambata seara am cumparat de pe Lipscani o carte postala cu Piata Natiunilor Unite …color, 1.50 lei atunci , 7 lei acum.

  • florin

    O arteziana tip “Papadie” exista si in Parcul Bazilescu,in fata fostului teatru de vara,ea inlocuind o veche arteziana clasica cu un singur jet.Acest tip de arteziana a aparut(daca nu gresesc)in Galati,ea devenind la un moment dat semnul distinctiv al orasului de la Dunare.Parca mai era o mica arteziana si in statia tram.5,la intersectia Tunari-Stefan cel Mare.Ce pacat ca”Miorita” nu este ingrijita,probabil este mai importanta schimbarea bordurilor din zona,lucru care chiar se intampla in aceste zile.

  • La intrarea in Parcul Carol este una foarte faina, chiar ieri am admirat-o.
    Iar in parcul IOR, botezat recent A.I.Cuza, este amenajat un jet inalt care tasneste direct din lac.

  • magda

    Vaaaai, tocmai de fantana din parcul Sebastian sa nu ziceti nimic-nimic??!!! Ar mai fi ceva si in parcul reamenajat de pe langa Palatul Copiilor, numit Lumea copiilor, pare-mi-se – s-a amenajat o cascada!

  • hm

    ei, toate n-au cum să fie!
    Nici cea nouă de la Eroilor din părculeţ, sau cele vechi de jos de la Academia Militară, nici cele vechi din Parcul Tineretului nici cele noi de la Budapesta (tot dintre minunăţiile lui Piedone)…
    Chestia e că în ultimii 10 ani au răsărit foarte, foarte multe arteziene. Nici nu le pot ţine numărul.

  • Ando

    catalina :fantana de la intrarea in Parcul Carol este fântâna Zodiac. cea din imaginea a doua ;

    Dragos B :da, este “fantana-cantatoare”; i-am zis aşa pentru că are şi muzică ; sigur că sunt -mai ales în sectorul 2: la Vatra Luminoasă, la intersectia Pantelimon cu Iancului-cea cu lalelele de inox, la capătul lui 14 -vizavi de Cora…

    magda: mii de scuze ; o să ajung eu şi acolo :-)macar s-o fotografiez.

  • florin

    Cateva fantani ar trebui facute si de-a lungul liniei 11,in Giulesti.Ieri am stat atat de mult in statia de la cimitir,incat am uitat cum se citeste ceasul.Am crezut ca doar 5 are statut de zvon,dar m-am inselat.

  • E una noua si fremoasa in intersectia de la Piata Sudului cu niste delfinasi care se intrec care sa scuipe apa mai intai.
    Aia din Crangasi era mai complexa caci avea legatura cu un ceas public care nu mai exista si care avea cam aceeasi forma, ambele facute cam prin 1985 daca nu ma insel. Pe de alta parte, la intrarea in piata Crangasi exista si o baltoaca cu stropitoare.

  • Foarte interesanta aceasta trecere in revista – incompleta, dar foarte binevenita! – a fantanilor bucurestene!
    2 precizari:

    1) Fantana atasata imobilului “Generala”, cum zici tu, e de fapt atasata insertiei dejiste cunoscuta drept “Palazzo Bordenache” (a scris armyuser de el), menita sa mascheze calcanul abrupt al imobilului “Generala”.

    2) “Fantana” de la Gradina Icoanei se vrea (in viziunea lui Ontanu) o reconstituire a izvorului paraului Icoanei 😐

  • IoanaIza

    Ando, tot ce ai scris despre fantanile noastre este interesant, dar, cum vara aceasta am petrecut mai multe dimineti si seri privind fantana din mijlocul lacului din Gradina Cismigiu, m-am gandit s-o amintesc si pe aceasta, pentru ca-i foarte placut sa te bucuri de jeturile de apa, plutind cu o barca pe lac, stand pe o banca din parc, sau la masa unei terase de pe malul lacului…

    http://www.youtube.com/watch?v=Bkjtvd4vnJo&feature=related

    http://www.youtube.com/watch?v=8lDkRuxak_o&feature=related

  • Ando

    @Raiden:multumesc pentru completarea cu Palazzo;asa e cand nu esti atent si la detalii; excelent materialul lui armyuser.

    @ioanaiza : chiar nu stiu cum am reusit sa uit de fantana din Cismigiu 🙁
    bine ca ai pus tu link-urile !

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>