despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

… şi fuse sărbătoare

… fincă pe 20 ale lunii e ceea ce numim ziua oraşului nostru, în weekend s-a ţinut masa şi dansul; prilej să vedem că sărbătorile oficiale sînt din ce în ce mai de rahat.

În fiecare an am încercat să văd părţile bune ale zilelor Bucureştiului, trecînd peste tîmpenia primăriei, peste invitaţii de toată jena, peste organizarea jalnică – m-am uitat doar la bucuria oamenilor de a merge prin oraş şi la dorinţa lor de a se distra. Pesemne că pe lucrurile astea de la urmă au contat şi autorităţile, dar nu mai e de ajuns.

Nu e de ajuns să chemi oameni în centru – trebuie să-i şi chemi pentru ceva. Anul ăsta nu era nimic de făcut: nişte concerte coclite, aceleaşi tarabe cu jafuri şi porcării, aceleaşi destinaţii tradiţionale: Herăstrău, Piaţa Constituţiei, Centrul Vechi şi zona străzii Arthur Verona. Nu contează că Bucureştiul este mult mai mult decît zonele astea – noi aici trebuie să ţinem chermezele. De Arthur Verona, mie în mod deosebit mi s-a luat – o străduţă lăturalnică plină de kitsch şi de căcăreze de porumbei.

Faceţi, naibii şi altceva! Închideţi o stradă mare, un bulevard, deschideţi mustării şi tarabe cu lucruri drăguţe şi bune, chemaţi oameni care să cînte simpatic şi să nu urle şi să se scălîmbăie, încropiţi ceva cu adevărat tradiţional, nu veşnica etichetă cu Micu’ Paris – oamenii vor şi altceva!

… dar dacă mă uit la muzeul Antipa, ştiu ce vor oamenii – şi au primit ce-au vrut.

După ani şi bani de întîrziere, muzeul cu jivine împăiate s-a deschis din nou. Bucureştenii s-a bulucitără să-l vază. A statără la coadă, în vipia amiezii – şi asta le-a făcut plăcere.

Copiii ăia ţinuţi în picioare cu orele, care făceau insolaţie, au primit o valoroasă lecţie de viaţă şi de civism de la părinţii lor.

Da! – aşa trebuie să-i învăţăm. Să se calce pe picioare, să se umilească la cozi, să ia bilete la şpeculă – fix aşa cum am crescut şi noi odinioară.

Ştiţi, în loc să boicotăm muzeul ăsta, noi îl lăudăm, îl numim cel mai frumos loc din ţară, scriem pagini nesfîrşite despre cît de multimedia e mamutul atîrnat de-o grindă.

Şi mai şi publicăm articole lemno-limbistice ca ăsta, pline de jenante greşeli gramaticale.

… şi ne agăţăm de porţile muzeului: lăsaţi-ne înăuntru, vrem să vedem dinozaurul!

Dinozaurul, dragii mei, e afară. Şi conduce încă oraşul.

13 comments to … şi fuse sărbătoare

 • Emi

  Foarte bine punctat – asta e problema! Antipa nu e Luvrul, si nimeni n-ar fi trebuit sa stea afara cu orele pentru niste animale impaiate si niste diorame. Mai ales pt Romania, 20 de lei e un pret enorm ori pentru o familie de 2 adulti si 2 copii – acestia vor plati cam 60 de lei biletele, plus un suc si un transport, 100 de lei pentru ce? o jumtate de duminica.
  Mie mi se pare f mult, darmite sa mai iau bilete la specula?!?

  Cat despre zilele bucurestilor – cartierele nu organizeaza fix nimic. In alte orase, exista comunitatea, cartierul, mandru sa organizeze ceva pe strada, parculetul lui. Noi, nu! Centrul vechi si cam atat…

 • just_me

  Buna HM. m’a surprins un pic aversiunea ta fata de modernizarea muzeului Antipa. personal eu nu l’am vizitat in acest wk, ci cu mult timp inainte de a deveni ‘faimos’ si asta pentru ca urasc sa stau la cozi. as dori sa cunosc totusi ce anume ai avea de spus fata de aceasta investitie colosala in Ro pentru un muzeu. multumesc anticipat. o zi buna!

 • hm

  În Bucureşti lipsesc tocmai locurile frumoase unde să-ţi duci familia într-un weeek-end.
  E bine că s-a deschis Antipa; oamenii trebuie să-i ducă pe copii să vadă animalele şi povestea lor.

  … însă face să te îmbulzeşti cu atîta disperare?
  Părerea mea.

  Mai e cam o lună şi ne vedem în faţă la Mitropolie, la Sfîntu’ Dumitru, să ne scoatem ochii; creştineşte – nu darwineşte – de data asta.

 • Am fost si eu la Muzeul de Istorie Naturala din Viena, care e intr-una din cele doua cladiri monumentale din fata palatului imperial. Si cand zic monumental, zic ca e mare rau. Inauntru liniste si pace, nu tu cozi, nu tu nimic. Asa popor incult si lipsit de setea de cunoastere n-am mai vazut. Pe cand la noi…

 • Harvey

  Daca Piedone face circoteca la sectorul 4, de ce face…
  Daca Vanghelie il aduce pe DJ Bobo, de ce-l aduce…
  Acuma, cica de ce nu s-a facut nimic in cartiere?!?!!! Esti culmea!

 • Prietene, de ce nu propune nimeni ceva pentru a revitaliza zona aia dintre Casa Republicii şi Unirii? Acolo e loc cât vrei şi pentru ce vrei, se şi poate închide, nu deranjează prea mult. Dar ceva bine gândit, nu mizerii. Şi ai dreptate cu acţiunile în cartiere. Nu poţi reduce oraşul la câteva străzi pe jumătate pavate, pline de cârciumi, şi atât.

 • florin

  Centrul Vechi in sus,Centrul Vechi in jos,Centrul Vechi la dreapta,Centrul Vechi la stanga,daca ar fi in Sevilla,Centrul Vechi,ar fi un barbier faimos.M-am saturat de Centrul Vechi mai ceva ca de Base sau Bocutz.Muzeul Antipa refacut?Foarte bine,dar chiar trebuie sa ne calcam pe picioare de fiecare data cand reusim sa realizam ceva?Bilete la bisnita!Da,pt.ca bisnitarii fac parte din istoria naturala a acestor meleaguri!

 • Recunosc ca nici mie nu mi-a placut evenimentul de anul acesta. Nu a fost promovat in mass-media si doar intamplator am aflat de el. Mi s-a parut un ghiveci ce nu are nici-o legatura cu mesajul sarbatorii (zilele Bucurestilor). Evenimente ce au inceput cu multe zeci de minute intarziere, bauturi alcoolice vandute minorilor, nu tu toalete ecologice montate in locurile unde se stia ca o sa vina mult popor, nu tu o salvare care sa stea langa cele cateva mii de oameni adunati in fata Casei Poporului… etc… etc…

 • hm

  bre Harvey, mi-e dor de-un DJ Bobo în parc la Sebastian, de nu pot să-ţi zic!!!

  Centrul Vechi peste tot. M-am săturat de Centrul Vechi. Unde nu ai de unde să-ţi iei o sticlă cu apă, apropo.

 • să se mai facă, domnule, un Centru Vechi nou, plin cu cârciumi, în care să îşi facă veacul ‘mnealor, muşterii lacomi şi setoşi! iar ăsta vechi-vechi şi frumos restaurat să rămână de vizitat şi organizat evenimente mai mult sau mai puţin culte pentru cine vrea să-şi bucure şi ochii şi urechea şi sufletul, nu numai papila… zic. 🙂

 • hm

  să se facă. probabil că, în cîţiva ani, după ce trece moda actualului Centru Vechi, se vor pripăşi şi mondenii pe altundeva.

 • erata: MUŞTERIII, cu 3 i.

 • florin

  Pai daca ai avea de unde sa-ti iei o sticla de apa(de aia pt toata lumea),atunci ce rost isi mai au stabilimentele de fitze?Indiferent de cine va ramane sau cine va pleca,Centrul Vechi va ramane la fel:murdar,neingrijit,gata sa se prabuseasca,deh,ca orice Centru Vechi care se respecta.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>