despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

Un mural şi câteva întrebări

scris de Ando

Coborând, acum câteva zile, din autobuz, la staţia Matei Basarab de pe bd. Mircea Vodă, am dat cu ochii de acest acest mural, aflat peste drum.

Este, dacă vreţi şi mai precis, chiar pe unul din colţurile intersecţiei dintre bd. Mircea Vodă şi Matei Basarab. Practic, lângă acel calcan al hotelului a rămas un teren golaş, un mic maidan de pământ cu câteva tufişuri şi ceva smocuri de iarbă arsă, acum înconjurat de gard cu plasă. Dau eu roată, bag un ochi printr-o gaură a plasei, dar nu vad nimic care să explice apariţia acelei picturi. Fac câteva poze şi plec cu gândul că m-am ales, totuşi, cu nişte fotografii mai deosebite pe care să le punem, eventual, pe blog, cum am mai făcut.

Acasă, uitându-mă mai atent la fotografii, am reţinut semnatura de pe colţul din stânga-jos al graffiti-ului: Platon 21. Imediat, tastându-i „temă” de cercetare ( Platon+mural+Matei Basarab) lui „google”, acesta şi-a făcut datoria şi, astfel, am aflat ce şi cum s-a ajuns la această lucrare. Cel mai bine ne lămureşte chiar textul comunicatului MapN (boldările îmi aparţin):

Secretarul de stat și șef al Departamentului pentru relația cu Parlamentul și calitatea vieții personalului, Marius Bălu, va participa joi, 1 iulie, ora 11.00, la evenimentul de lansare a lucrării „Metamorfoza Icarilor, realizată de artistul Obie Platon pe calcanul Hotelului Mojo, situat în Bulevardul Mircea Vodă nr. 7, din București.
Pictura murală este dedicată generalului-locotenent Ion Dobran, în vârstă de 102 ani, ultimul pilot din cel de-Al Doilea Război Mondial rămas în viață, care va veni la activitate într-o limuzină 1947 Rolls-Royce SilverWraith  by Hooper.
Evenimentul este organizat de Asociația Alături de Eroi, în parteneriat cu Ministerul Apărării Naționale și Asociația E.D.I.T.

* * *

În lucrarea „Metamorfoza Icarilor”, artistul plastic Obie Platon transpune plastic bătălia aeriană din 6 iunie 1944, când pilotul american Barrie Davis, la manșa unui avion Mustang P-51, a fost doborât de comandantul Escadrilei 48, Grupul 9 Aviație Vânătoare, locotenentul de aviație Ion Dobran, care pilota un avion de vânătoare Messerschmitt Bf-109.
În pictura “Metamorfoza Icarilor”, cei doi piloți sunt reprezentați ca doi arhangheli, două personaje mitologice aflate într-o confruntare deasupra Caraimanului, cunoscutul monument „Crucea comemorativă a eroilor români din Primul Război Mondial” fiind reprezentat în lucrare de un avion de luptă, în poziție verticală, recuperând ideea de cruce în forma avântată a avionului.
Barrie Davis și Ion Dobran se întâlneau pentru prima dată la sol 66 de ani mai târziu, în cadrul unui eveniment organizat la Muzeul Aviației din București, ocazie cu care Barrie Davis i-a mulțumit pilotului român că i-a cruțat viața: „Ai făcut o treabă excelentă pe 6 iunie 1944: mi-ai făcut avionul bun de aruncat la gunoi. Îți mulțumesc însă că ținta ta a fost avionul, și nu viața mea”.
Barrie Davis a murit în data de 19 august 2014, la vârsta de 90 de ani, amintindu-ne peste timp că „există speranță pentru umanitate, dacă foștii inamici pot fi prieteni”.

Să completăm emoţionanta evocare cu imagini de la întâlnirea de la Bucureşti, din 2010, a celor doi piloţi de vânătoare:

Bineînţeles că nu-i mare scofală ce am făcut eu până aici. A fost doar o punere în temă. De fapt, acum am ajuns la ceea ce mă interesează: care este pasul următor? Sigur, meritoriu gestul şi efortul tuturor celor care s-au implicat în realizarea şi inaugurarea lucrării de pe acel calcan, dar există şi o intenţie, un proiect pentru amenajarea ulterioară a unui mic memorial pe acel colţ de intersecţie? Altfel, cum vor înţelege viitorii privitori neavizaţi (cazul meu) semnificaţia acelei picturi? De asemenea, nu mă pricep, dar bănuiesc, de exemplu, că acel graffiti trebuie împrospătat periodic. Culorile se estompează de la soare, ploaie etc. Sau rămânem doar cu „sclipiciul” momentului festiv şi ne trezim şi aici cu o altă „golănie” arhitectonică ca cea de vizavi.

4 comments to Un mural şi câteva întrebări

  • Cristian M Ioan

    Multumesc!
    Superb, si felicitari pentru cercetare si pentu explicatii.
    Fara acestea, pictura ramine ceva original, interesant, ce ar merita sa fie pastrat, dar care nu iti SPUNE povestea!
    “Culorile se estompează de la soare, ploaie etc” – ai perfecta dreptate!
    Doar ca nu cred ca acel colt, maidanul inconjurat cu plasa, va ramane mult timp neocupat …

    • Ando

      Exact asta am vrut să spun şi eu: cât timp muralul va fi vizibil, să existe, undeva lângă el, şi o placă explicativă: ce este, cine l-a făcut, cu ce ocazie etc.

  • Cristian M Ioan

    Una mai mare!
    “placă explicativă: ce este, cine l-a făcut, cu ce ocazie etc.”
    Muralul este vizbil de la ceva distanta, si sub diferite unghiuri, chiar daca semnificatia nu-i evidenta.
    Placa explicvativa nu trebuie sa fie prea mica, ascunsa, greu de citit …

  • Anonymous

    Înțelege cineva ceva din ceea ce este acolo?

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>