despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

O „schimbare la faţă” pe Iancu Căpitanu 19

scris de Ando

Tot preumblându-mă prin zona Foişorului, nu putea să-mi scape această clădire deosebită aflată pe strada Iancu Căpitanu, chiar vizavi de biserica Sfântul Pantelimon.

Pe la finalul anului 2018, clădirea a intrat într-o amplă şi îndelungată renovare. Nu-mi dau seama de volumul lucrărilor de la interior, dar abia prin februarie anul acesta, cel puţin la exterior, clădirea a fost gata.

Sigur, părerere mea contează mai puţin, dar acum, la final, am senzaţia ciudată că nu mai privesc aceeaşi clădire. Să fie din cauza tencuielii total uniforme şi de un alb prea intens? Să fie din cauză că au dispărut rulourile şi feroneria de protecţie de la ferestre? Sau e de vină fracţionarea ferestrei centrale de la primul etaj? Nu ştiu, aşa că aştept şi alte păreri.

9 comments to O „schimbare la faţă” pe Iancu Căpitanu 19

  • Anonymous

    Da! Totul pare „corect” însă ceva-ceva nu mai e la locul lui!

  • un muc

    Lipsesc aerele condiționate, de asta pare ciudat 😀

  • Cristian M Ioan

    Ai dreptate!
    Totusi, este clar un caz de “final fericit”: cladirea AVEA nevoie de rebilitare.
    Asa cum ne-a aratat foarte bine serialul Case Cazute, alternativa era sa fie lasata in paragina, apoidemolata ca a apara in loc ceva nou si complet lipsit de interes …
    tencuiala uniforma si de un alb stralucitor modifica tota aspectul, dar clardirea initiala, cum arata in 1920 sau cand a fost ridicata?!

  • AOC

    Mi se pare mie sau au si mansardat-o? Poate de aia pare ca e usor alta cladire – desi per total, mi se pare ca au facut o treaba buna..

  • hm

    Foarte puțin, mai mult zici c-au schimbat apele acoperișului, de aceea și jgheaburile-s acum pe fațadă.

  • Cristian M Ioan

    Din poze se vede nu “mansardare”, ci doar o usoara suprainaltare!
    Configuratia ultimului etaj (podul) a fost pastrata …

    Inainte de renovare, pe unde veneau burlanele?

    Pina in 2019 mergeamin fiecare an la hramul Sf. Pantelimon, dar nu am foto cu cladirea de vizavi de biserica …

  • Mai bine asa decat deloc, dar totusi oblonul ala de lemn din poza originala era de intr-un fel. Simt ca vor disparea usor, usor cu totul.

    Apropo de chestii din lemn, s-a dus si gardul de lemn de pe Caderea Bastiliei (de aici: https://www.google.com/maps/@44.4497917,26.0962219,3a,75y,90.14h,89.3t/data=!3m6!1e1!3m4!1sZ1gE_cH1jEtxbnA3wlyWUw!2e0!7i13312!8i6656), era una dintre putinele curti din centrul orasului care mai ramasese cu asa ceva, sa zic ca am mai vazut vreo 2-3 prin znoa Tepes Voda – Matei Voievd dar atat.

  • hm

    Nu mai știe nimeni să facă obloane de lemn, mare păcat.
    Și ce răcoare țin vara!
    Poate o sa plecăm la vânătoare de garduri de lemn 🙂

  • S-a pierdut din textura. Nu mai exista probabil mesteri care sa stie mai multe feluri de tencuieli. Parterul avea alt tip de finisaj iar etajele aveau o textura rugoasa, poate avea si praf de mica in mortar. Acum i-au dat o lavabila neteda, poate ca sa fie siguri ca nu mai adera iedera pe fatada. Grilaje, obloane, alte fineturi (accesul din stanga era si foarte discret decrosat cu vreo doi-trei centimetri) sau cum ar fi elegantele scurgeri de burlane in capetele oamenilor. Probabil ca mizeaza pe incalzirea globala, ca n-o sa aiba parte de turturi la iarna … Fireste, inainte, cand podul era cu o singura apa cu scurgere in curtea proprie, nu avea aceasta problema produsa acum de utilizarea podului prin inaltarea lui cu o coama care face ca acoperisul sa fie cu doua ape, una catre strada, ceea ce schimba putin si aspectul cornisei care acum e cu un jgheab.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>