despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

blatul lui Assan

… începurăm anul cu o veste tristă. S-a mai prăbuşit ceva din Moara lui Assan. Poate unii vă miraţi că mai era ceva de prăbuşit din clădirea asta; ei, încă mai era…

S-a incercat exproprierea monumentului insa niste juristi intelepti au spus ca nu se poate pentru ca acolo este un litigiu de proprietate. Asa au spus si procurorii carora li s-a inaintat o plangere pentru ca proprietarii nu au grija de monument cum spune legea. Incarligaturile cu executori judecatoresti, cu tergiversarea procesului intre cele doua parti lasa imobilul de izbeiliste si sa se duca de rapa. N-a parut sa aiba sens ceea ce am spus fata de aceasta situatie. Legea monumentelor spune ca daca proprietarul este necunoscut raspunderea este a primariei. Deci, primarul destoinic Oprescu ar trebui sa intervina acolo si sa puna monumentul in siguranta si ulterior sa pretinda banii de la proprietari cand se va lamuri situatia. De fapt asta ar trebui sa faca Ministrul Culturii – sa intre in forta cu un act de expropriere cu cec in alb ce va fi platit apoi proprietarului ce-si va castiga dreptul in instanta. Ultimii prorietari ar trebui sa plateasca si daunele … (scrie Adrian)

Dragii mei, cazul Morii lui Assan este un blat perfect. Nimeni n-o vrea în picioare; toţi o vor dărîmată. Moştenitorii se judecă cu actualele societăţi comerciale care o au în proprietate. Cînd o vor cîştiga, credeţi că se vor bucura să aibă o ruină de patrimoniu care trebuie păstrată şi îngrijită? Pe bune! Aţi văzut – din partea moştenitorilor – vreun proiect de reconversie, de valorificare înţeleaptă a fabricii astea? Nu – pentru că şi ei şi-ar dori să aibă acolo o ruină demolabilă de care să scape elegant.

Aşa că procesul de revendicare trenează în aşteptarea momentului în care moara se va nărui; oricine ar cîştiga procesul ar prefera să se aleagă cu un teren pe care să poată construi ceva – altceva.

Moara lui Assan e un blat social, juridic şi patrimonial. În fiecare zi se mai fură cîte ceva: un fier, o cărămidă. Ştiu că hoţii ar putea fi prinşi, dar nici măcar Poliţia nu vrea asta; preferă să ţină sub control faptul că hoţii ăştia se menţin ocupaţi furînd din dărîmături, decît din alte locuri.

Doar că moara se încăpăţînează să rămînă încă în picioare. Ştiţi – e făcută în alte vremuri, cînd blaturile astea nu erau atît de mari.

12 comments to blatul lui Assan

  • Ştii, e simplu să baţi câmpii cu cecuri în alb şi altele asemenea, şi să-l înjuri pe Oprescu. Dar vă reamintesc că drăguţa noastră justiţie a obligat Primăria şi pe consilierii generali să-i plătească lui Constanda 160 milioane de euro după povestea aia cu Parcul Bordei. Un metru pătrat de magherniţă expropriată, la Podul Basarab, a fost preţăluit de aceeaşi justiţie la vreo opt mii de euro. Cine e nebunul care să-şi pună pielea la saramură pentru nişte ruine?

    Ia să vedem, salvatorii ăştia ai Bucureştilor strâng bani măcar de-un afiş pentru salvarea morii lui Assan? Mă tem că nu! Conving consilierii generali? Pe ăia de la Ministerul Culturii? Câtă vreme există mafia restituirilor, care dispune de sute de milioane de euro, şi poate cumpăra pe oricine, nu se va întâmpla nimic. Să nu ne iluzionăm.

    Cel care a băgat în mintea românilor că proprietatea e sfântă a ştiut de ce o face. Acum fiecare e liber să acţioneze cum îl taie capul. Iar dacă vrei să schimbi ceva, nu ai cum: pedeapsa e uriaşă. Mai spun o dată: 160 de milioane de euro daţi de justiţie lui Constanda. Aşa că să-i zicem “Pa!” morii lui Assan. Şi să mulţumim cretinilor care au promovat “restituţio in integrum”. Pe care îi găsim în mafia imobiliarelor, şi în “societatea civilă”. Altminteri de dreapta şi foarte anticomunişti!

  • Dragos B

    Moara lui Assan e, de fapt, România.

  • E la fel de simplu sa te pui in postura de buric al intelepciunii si sa spui ca toti ceilalti bat campii. Daca ne mai aducem aminte ca sunt niste legi care, cu subiect si predicat, arata cum se rezolva unele situatii, fara indoiala ca suntem nebuni. Trebuie sa fi nebun sa-ti inchipui ca societatea umana are legi ca sa regleze traiul in comun nu-i asa? Si pentru ca alte blaturi evidente se intampla si nimeni nu pateste nimic pentru ca ni se iau bani din buzunar trebuie sa stam in banca noastra si sa lasam lucrurile in voia lor, sa nu ne facem iluzii. Sa fim limpezi, “justitia” a dat o sentinta de despagubire pentru ca la consiliul general NU S-A VOTAT un PUZ dupa cum dorea Costanda si nu dupa cum prevede legea ca sunt conditiile in care se pot modifica niste indicatori urbanistici. Cu alte cuvinte, aceasta sentinta spune (pe langa smenul banilor luati pentru un smen ilegal al lui Basescu in prima instanta care a dat la schimb un teren DIN DOMENIUL PUBLIC al primariei – un blat cu comision cu siguranta) ca votul nu mai este cu da sau ba ci votul este imperativ – DA cand zice asa Costanda. Adica trebuie sa VOTEZI cu DA daca nu vrei sa pierzi bani. Sa pierzi vorba vine ca plateste inteleptul care sta acasa si se uita-n gura lui Oprescu ca-n gura sfantului. Deci am fi nebuni sa ne suparam caci primaria stie ea ce face. Ceausescu trecea si dadea din mana si se elibera terenul; acum Oprescu trece si spune “aici sunt sobolani” si gata, e suficient sa se stearga orice raspundere publica, se rade in loc se repare ce a fost lasat in paragina.
    Nu stiu de ce ar trebui sa vina ONG cu bani in punga cand exista o administratie care are niste obligatii de a face !? Altfel nu inteleg la ce serveste administratia. Poate doar la impinsul de la spate al firmelor pentru deszapezirea drumurilor peste care nu mai ninge?

    HM ai perfecta dreptate din pacate, blatul e total. Primaria se face ca de ani de zile cauta un loc bun sa faca o pinacoteca, de multa vreme nu are un loc bun pentru a face o arhiva civilizata in care sa ai loc sa poti cerceta documentele – nici arhivele de la Vacaresti, ale municipiului nu stau grozav din punctul asta de vedere. N-are unde desi intre timp monumente de prima importanta cad din cauza ONGurilor care nu vin cu bani de acasa probabil. Cum spuneam in ultimul articol, si democratia ni se ia de sub nas in ultima vreme pentru ca de fapt nici nu o meritam. Asa cum nu meritam sa avem nimic cu titlu de monument. Multumesc pentru preluarea temei!

  • florin

    Blocul “Materna”,Hotel Grivita,Cinema Dacia(care e de vanzare!),Hala Matache si cladirile din jur,toate aflate in zona Garii de Nord,sunt tot atatea Mori ale lui Assan.Daca esti proprietarul unui monument,singurul mod de a scapa de el si a valorifica terenul,e SA-L LASI IN PARASIRE!Cum marea majoritate au o varsta respectabila,doi-trei ani de tergiversari,te scutesc de necazurile unei demolari “cu cantec”.Nu stiu de ce dar,tot Bucurestiul,este o Moara a lui Assan.

  • Cu tot respectul, chestia aia cu cecul în alb, îţi place sau nu, e de bătut câmpii. E o non-soluţie. Bine, jos Oprescu! Dar idolul tău ce soluţie are? Poate el “naţionaliza” la loc moara? Poate face ce vrea cu banii publici? Poate trece peste Consiliul General? Consiliul General face bugetul. Iar drumurile lui Nicuşor Dan s-au intersectat cu stăpâna consilierilor portocalii. Să-i convingă el să dea bani pentru moara lui Assan, să vedem, obţine mai mult de un “Hai, sictir”? Şi atunci?
    Eu nu spun că monumentul nu trebuie salvat. Dar nici nu pot face din Primarul General, indiferent de numele lui, un soi de Ceauşescu, care face orice, dacă vrea. Şi cum nu vrea el să salveze moara, să-l înjurăm, că el e de vină. Ştiu, legea spune ceva, dar nu-i dă lui toată responsabilitatea pentru monumentele istorice. Mai degrabă e la “şi alţii”. Până la el, şi-au făcut ceilalţi datoria, în principal proprietarii actuali? De ce nu promovează PDL în Parlament o lege specială de expropriere pentru monumentele în pericol? Nu cumva pentru că asta aşteaptă nişte băieţi deştepţi, care şi-ar scoate banii mai repede şi mai cu spor de la stat decât de pe piaţa imobiliarelor? Întotdeauna există nuanţe la orice poveste de genul ăsta.

  • @Constantin Gheorghe: cu tot respectul, aia cu ONGurile care trebuie sa vina cu banu’ de acasa e o reala batuta de campi. Iata si de ce: “mi-am amintit” ca am o mostenire de 1 milion de euro de la o matusa cu afaceri in petrol Al Tamara. Cum fac sa-i bag in salvarea morii lui Assan, chem direct echipa de muncitori acolo, pe ce nume iau autorizatia de construire? Angajez o echipa de vanatori sa impuste ciorile alea care fura materialele din monument? Nu vezi ca propui non-sensuri administrative? Eu spun cu articol de lege la cine e raspunderea si care e solutia. Daca nu vrei sa intelegi aspectul asta poti sa ma faci pe mine nebun si incompetent pe Nicusor Dan care a aratat in instanta ca administratia e incapabila sa faca lucrurile legal. Si cu procedurile normale.
    Nu e nevoie de legi speciale, legile exista; nu e nevoie sa le strice PDL (ca nu sunt in stare decat sa strice)! Si finantarea se poate face, ca HGR 1430/2003 data de ADRIAN NASTASE spune cum se face astea. Vorbesti dupa impresii personale, eu te trimit la cadrul legal. Si da, ca ONG am adus finantare de la islandezi si norvegieni de unde a rezultat inclusiv asta: http://industrial-heritage.ro/en/content/mill-assan Mai mult de atat nu poate face decat cine e in drept sa o faca – ADMINISTRATIA CENTRALA IMPREUNA CU AIA LOCALA! Oprescu se poarta cu monumentele dupa numarul de sobolani pe care-i vede. Sa te fereasca sfantul de un doctor care e gata sa-ti amputeze piciorul doar pentru ca vede ca e rana murdara !! Solutii d’astea simpliste poate propune orice ghiolban far ascoala. D’aia nu-l sufar. Ca nu din vina lui Nicusor Dan au ajuns zone intregi din Bucuresti in paragina ci din cauza modului cum a fost gestionat orasul pana acum. La fel ca la Moara lui Assan, cladirea care azi nu mai e era bine merci in urma cu doi ani. Si Hanul Solacolu era inca relativ integru in urma cu cativa ani. O sa se ceara si acolo demolarea pentru evitarea “pericolului public” cand daca se intervenea la timp cladirea putea sa fie exploatat comercial. S-o daramam pentru ca niste politisti au fost incompetenti si n-au putut stavili ani de zile colcaiala de acolo? Pentru ca niste judecatori incompetenti sau corupti au taraganat restituirea? Pentru ca un ministru incompetent (Paleologu) se juca la televizor cu Ontanu cand ardea turnul de la Armeneasca in timp ce in spatele lui Hanul inca intreg era de vanzare iar ministerul nu-si exercita dreptul de preemtiune? Eu nu vreau sa se piarda acel monument eu vreau o adminisratie care sa stie sa-l salveze iar acolo sa se intample activitati importante pentru comunitate. Orice activitati atat timp cat folosesc cladirea in buna stare. Despre asta e vorba.

    @HM: ai devenit sursa citata pe Wikipedia la subiectul “Moara lui Assan”

  • Un link rapid la hotararea de guvern Adrian NASTASE: http://www.tulcea.djc.ro/LegiDetalii.aspx?ig=False&ID=1196
    A se vedea acolo procedura legata de urgente!
    Evident ca in textul meu am vrut sa scriu “spune cum se face asta” nu “spune cum se face astea”

  • Pe scurt: ştiu bine ce-am spus. Faptul că apar fotografiile morii pe Internet nu-i schimbă cu nimic soarta. Deci egal cu zero. Ce vrei tu e una, ce vrea colectivitatea din zonă e alta. Deocamdată colectivitatea o distruge cu spor, deci nu e interesată. Nu-i vede utilitatea. Şi oricât de proşti ar fi ăia din “colectivitate”, sunt mai mulţi, şi votează cu pasivitatea, sau complicitatea, la distrugerea ei.
    A trecut vremea când statele, mai sărace, mai bogate, îşi permiteau luxul investiţiilor în patrimoniu. E vremea pieţelor. Ele vor clădiri ieftine, minimaliste, care să fie închiriate scump proştilor. Cu banii pentru restaurare şi amenajare faci o puţă de beton şi sticlă, din care scoţi un morman de bani. Dacă proiectul restaurării ar fi viabil economic, era deja făcut, vezi Fabrica de Glucoză. La fel şi cu hanul Solacolu.

    Asta e, bun venit în capitalism! Stat sau piaţă? Deocamdată e piaţa putere. Ea dictează, degeaba ne agităm noi. Ea i-a semnat deja condamnarea la moarte. Că moare în chinuri, sau din prima, e doar un amănunt. Nu zic că e bine, că nu e. Dar este o realitate, peste care nu putem sări. Ştiu, e nasol să constaţi că nu poţi schimba lucrurile, oricât te-ai agita. Nu mă înţelege greşit: mie chiar îmi place clădirea aia, şi chiar putea fi integrată în peisaj, ca să zic aşa. Îmi pare rău şi de clădirile din Dealul Filaretului. E vai mama lor, iar unele recondiţionări sunt şi mai vai mama lor. Dar la atât duce mintea “pieţele” româneşti, adică cei cu bani, care au o judecată primitivă. Apoi, uiţi că suntem o naţie fără memorie istorică, în general. Nu ne interesează “vechiturile” Bagajul istoric ne încurcă.

    Nu fac morală nimănui. Sunt mai pragmatic. Hai să vedem ce putem păstra, în condiţiile date, nu într-o situaţie ideală. Hai să vedem şi cum. E cazul să învăţăm cum se face lobby la nivel profesionist. Cu indignări pe bloguri ajungem cel mult să ne păruim între noi.

    PS: nu retrag nimic din ce am zis şi voi zice despre Nicuşor Dan. Asta e!

  • florin

    In asemenea cazuri(si nu numai)legea ar trebui sa primeze.Si chiar primeaza,numai ca nu e legea initiala,cea facuta conform normelor si bunului simt,e legea la mana a III-a sau a IV-a sau a N-a;e legea ce a modificat o lege,modificata,modificand o alta lege.Amintiti-va de slogane de genul”schimbarea schimbarii” care au actionat pana in punctul in care,interesele unui grup erau aceleasi cu ale celuilalt(celorlalte)grup(grupuri).Si totul este facut cu legea in mana,legea facuta tot de ei si tot pt. ei.Mai apoi,de ce ne-am mira cand, ministrul ecologiei semneaza(n-a mai apucat si n-ar mai apuca)un ordin de defrisare a Padurii Baneasa,un oficial dintr-o primarie declara ca este prea mult spatiu verde in capitala,si un “om de afaceri”,aparut de nicaieri e pe punctul de a pune mana pe o mare parte din Herastrau.Si asta e doar ce se vede aici in capitala,ca in tara Dumnezeu cu mila!Are dreptate Dragos”Moara lui Assan e,de fapt,Romania”!

  • hm

    pai… noi ne certam… cum sa trecem baba strada. in carca… in brate… in carucior… si baba nu vrea sa traverseze!

    Mi-e mila de moara. Acum a ajuns unde trebuia. Nu mai simbolizeaza nimic pentru nimeni. Nici istorie tehnica… nici arhitecturala… o ruina. Si ruinele sunt periculoase, nu?
    …. Urmaream argumentele voastre. Ideile mele sint simple. Ministerul Culturii e un rahat nefolositor.
    Oprescu e un nenorocit si un om infiorator de rau.
    Nu-mi place Nicusor Dan.

    Vreau sa cred ca trecem printr-o perioada urata dar necesara-si normala-in care invatam sa reactionam.
    Intai cu gura, apoi cu mintea si cu legea in mana si apoi cu multa munca de convigere facuta destept. Ma rog … poate bat campii

  • Asta nu e stat, e jungla. Asadar statul nu-si are rostul, sa se descurce cine si cum poate! Nu stiu de unde sa-mi cumpar o arma buna caci va fi nevoie in scurt timp de asa ceva la casa omului.
    Din fericire nu ne putem parui, sunt chel 🙂 Nu e nevoie a se retrage nimic despre Nicusor Dan; nu sunt fratele lui, nu sunt angajatul lui, “decat” voi fi dintre cei care-l sprijina pentru ca inca mai crede ca legea nu e doar un teanc de hartie cu care sa ne stergem la cur.
    @HM: cred ca in esenta ai dreptate, trebuie sa ajungem o data atat de jos in mocirla incat sa apara cumva vreo reactie. Dar cred ca ce transpare din ce spui e corect, reactie n-o sa apara. Nu mi-a pierit realismul de tot si o doza substantiala de cinism inca mai am si eu.
    Pe un blog al unui cunoscut spuneam:
    “Tara asta este o eroare de la un capat la altul. Un miracol in acelasi timp pentru simplul fapt ca exista.”
    Esenta poporului imi raspunde:
    “@ adrian
    Tara Asta Exista Fiindca Vrea Bunul Dumnezeu !!!
    Eroare Esti Tu Satanistule !!!”
    Deci, Doamne-ajuta, cu colectivitatea inainte! QED

  • Dan

    Blat sau nu asta vrea poporul. Asta i se vinde pe strada, prin media, pe oriunde: solutia usoara, grobiana, rapida. Si fiindca asta vrea poporul asta vor si guvernantii votati in mod legal de acelasi popor – ca de fraude electorale n-am mai auzit in Romania de multa vreme. De sacose cu faina, zahar si ulei da, precum si de transformarea manelistilor si grobienilor cu SUV-uri in eroi ai noii munci social…. capitaliste. Faptul ca o minoritate (noi) suntem nemultumiti e un detaliu irelevant, chiar daca prin pozitia sociala s-ar putea sa fim tocmai prostii aia care platesc cele mai multe taxe. C-asa-i in tenis…

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>