despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

Limba “de piatră”…

scris de Ando

Iata ce comunicat a fost recent postat pe site-ul primăriei sectorului 1:

În colaborare cu Guvernul României şi Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Primăria Sectorului 1 va derula trei proiecte cu finanţare europeană – “Bucureştiul te vrea în teneşi”, “Oameni de Piatră” şi “Green Culture”- care îşi propun revigorarea turismului cultural din Capitală. Perioada de implementare a proiectelor este de 6 luni.

“Strategia de regenerare urbană, care înseamnă creşterea calităţii vieţii, presupune şi punerea în valoare a patrimoniului cultural și istoric al Sectorului 1. În Sectorul 1 s-a scris istoria acestui oraș, cele mai multe clădiri, muzee și obiective culturale așteptând să fie promovate pentru a fi cunoscute şi apreciate de marea masă a turiştilor”, a declarat Primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman, cu ocazia conferinței de lansare proiectelor.

Cele trei proiecte de promovare turistică îşi propun să crească gradul de vizibilitate a mai multor obiective culturale, cu înalt potenţial turistic în Sectorul 1 şi să îmbunătăţească oferta turistică prin crearea unui nou traseu turistic care să le conţină pe acestea. Obiectivele culturale sunt declarate monumente istorice şi fac parte din patrimoniul cultural naţional:

Proiectul “Bucureștiul te vrea în teneşi” promovează trei obiective culturale: Parcul Herăstrău, Aleea Cariatidelor și Muzeul Naţional al Satului “Dimitrie Gusti”.
Proiectul “Oameni de Piatră” promovează șapte obiective culturale: Statuia lui Barbu Ștefănescu Delavrancea, Statuia Monseniorului Vladimir Ghika, Bustul lui Nicolae Iorga, Statuia lui Alexandru Lahovary, Statuia lui Iuliu Maniu, Statuia lui I.C. Brătianu, Statuia Generalului Charles de Gaulle.
Proiectul “Green Culture” promovează patru obiective culturale: Observatorul Astronomic “Amiral Vasile Urseanu”, Muzeul de Arheologie “Vasile Pârvan”, Colegiul Național “Sf. Sava” și Pasajul Victoria.

E adevărat, proiectele sunt cu finanţare europeană, dar să nu uitam că şi România cotizează la fondurile UE, deci sunt şi ceva din bănuţii noştri acolo. Sunt convins că banii ăştia puteau, de fapt, rezolva  nişte probleme concrete (drumuri, canalizări, şcoli etc) pentru că, o fi sectorul 1 perceput ca “de elită”, dar tot aici e şi Dămăroaia şi Şoseaua Chitilei şi Laminorului… sunt convins că oamenii din aceste zone au încă destule probleme. Nu mai zic, de când trenează finalizarea sediului primăriei din Banu Manta.

Ce  vrea sa însemne, de exemplu: ”să crească gradul de vizibilitate a mai multor obiective culturale, cu înalt potenţial turistic în Sectorul 1 şi să îmbunătăţească oferta turistică prin crearea unui nou traseu turistic care să le conţină pe acestea” ?

Cunosc  amplasamentul respectivelor obiective şi sunt curios  cum se va materializa “noul traseu turistic “? adică, de la statuia Monseniorului Vladimir Ghika  la Piaţa Lahovari, de exemplu, vor exista microbuze speciale, electrocare, trăsuri cu cai ? sau cu 131 sau 331 de la RATB ?

Cum, în ce fel, va creşte “gradul de vizibilitate” ? Cum vor fi ghidaţi şi atraşi  turistii către obiective ?

Nu sunt Gică-Contra  dar e vorba de 3 milioane de lei, aproape 700.000 de euro. Unde sunt detaliile concrete? Am citit de câteva ori şi comunicatul de presă cu pricina dar, sincer, n-am înţeles de fapt, pe ce se vor duce banii.

Şi, la urma urmei, fraier e ăla care dă!

scris de HM

mie-mi place partea cu Bucureștiul te vrea în teneşi. Lăsînd deoparte faptul că “teneşispune doar cocalarii, la felul în care înfloresc jegul, noroiul şi gunoaiele pe străzi, proiectul trebuia să se numească Bucureștiul te vrea în galoşi.

8 comments to Limba “de piatră”…

 • Eu cred ca o mare parte din bani vor fi cheltuiti pe panselutele care se vor pune in jurul statuilor si o alta parte pe fursecurile pentru ziaristii care vor scrie ample articole despre realizarile primariei.

 • Ando

  HM : n-ai înţeles ! n-ai “teneşi”, n-ai ce căuta în Herăstrău sau la Muzeul Satului !

 • hm

  trebuie să port teneşi şi iarna?

 • Freesys

  @HM Da !!! Eu am primit de sarbatori o pereche de tenesi imblaniti !

 • florin

  Ca unul care sta in Sect.1 de pe vrema cand,o parte a lui, se numea Sect.8,speram ca banii astia sa se foloseasca la,spre exemplu,repararea caii de rulare a liniei 20,sau la prelungirea liniei 10,actuala 45,pana la noul supermarket din Chitila.Sau poate la terminarea metroului pana la Straulesti(tunelurile sunt facute),sau la transformarea strazii ce se cheama Bvd.Laminorului in BULEVARD!Aviz celor ce vin cu tramul 20 spre Straulesti:inarmati-va cu rabdare;de cand s-a dat in folosinta metroul,in anumite momente ale zilei si sambata si duminica,nu cred ca sunt mai mult de 3 tramvaie pe linie!Si poate ca sunt optimist avansand cifra respectiva!

 • Ando

  @florine: păi ce spui tu înseamna muncă,tată, plus că, la final trebuie să se vadă ceva concret, măsurabil.

  Nu-i mai uşor aşa? : câteva foi de hârtie (că statuile,oricum, nu pleacă de acolo) umplute cu “vrăjeală” şi pe urmă vedem noi cum gestionăm mălaiul…

  Deci şi cu accesarea asta la fondurile europene e multă, multă gargară ! Ia să fi propus noi doi un astfel de proiect, luam
  la …UE de ne săturam !

  @HM: ai şi primit o soluţie aşa că nu te mai eschiva:-)

 • florin

  @Ando-citii ce zice L.O.Mama,sa vezi acu’ pasaje si mai fara rost,actiuni edilitare de schimbare a bordurilor,construirea de locuinte pt.tineri si cine mai stie ce alte realizari marete.Parca vad ca metroul din Drumul Taberei se va finaliza”la o data ce va fi anuntata ulterior”!

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>