despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

Nu intrebati ce poate face cosul de gunoi pentru voi, intrebati ce puteti face VOI pentru cosul de gunoi.

Sa ai o conceptie unitara despre ceva nu-i un lucru rau; ne plingem de haosul arhitectural care a dus la construirea a fel de fel de cladiri urite, insa brambureala incepe de la nivelul cel mai de jos. Ma-ntorc la cosurile de gunoi – mai bine zis, la sumedenia de cosuri ce se afla in orasul asta: de plastic (alea care iau foc de la un chistoc cazut pe-o hirtie); de tabla (alea cu fundul mincat de rugina); si toate in cel putin 10 culori!

Ce trebuie sa faca un cos de gunoi? Sa stringa gunoiul in el. Poate fi un cos de gunoi eficientizat? Sint convins ca sint oameni care studiaza problema cu succes. Face insa un cos de gunoi din Bucuresti indeajuns de mult ca sa te convinga sa arunci ceva in el? As zice ca nu. Ia uitati-va la cosurile de gunoi din sectorul 5:

Pe mine imaginea de pe cos ma duce cu gindul la cineva care cauta prin gunoaie, zau asa! Si-asa sa arunci hirtia la cos nu e cool de loc – daca mai vezi si pictograma asta trista chiar iti trece orice elan civic.

In plus, nu trebuie sa re-inventezi roata: daca vrei simboluri universale pentru aruncatul la cos, sa stii ca exista deja!

In sectorul 3, avem o idee care e buna, in principu: cosuri de gunoi pentru cei din masina; la semafoarele mari, pe stinga avem asezate vreo 4-5 cosuri in asa fel incit sa-ti fie la indemina sa deschizi geamul si sa arunci acolo gunoiul. Dar nu e chiar asa – trebuie sa tragi masina foarte aproape de ele ca sa nimeresti gaura cosului. Cosurile alea sint puse acolo mai mult ca sa fie puse – nu prea se pot folosi.

Cosul de gunoi poate fi facut, la fel de mult, neatragator daca te apuci sa pui pe el o intreaga istorie – iata ce scrie pe cosuri in sectorul 1:

Zau asa! Mai lipsea cursul valutar si prima strofa din Luceafarul! Ce s-a intimplat cu vechiul ‘PASTRATI CURATENIA ORASULUI’?

Pastrati lucrurile simple.

Mesajele simple sint mai eficiente. Dar nu-i de ajuns sa scrii un anunt; mai trebuie sa-l si faci vizibil. Mai mult, trebuie sa-l faci, cumva, sa impuna. Iata ce facem noi – luam o foaie de hirtie si tiparim pe ea:

Da, e frumos. Insa Times New Roman nu e un font care sa impuna; este doar fontul implicit pe orice calculator de la noi….

Daca mergi si te uiti la altii, care s-au gindit mai bine, o sa vezi altceva, in genul asta:

Nu-i asa ca-ncepi sa te gindesti c-ar fi mai bine s-arunci hirtiile unde trebuie?

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>