despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

o petrecere la bistro Antique

ştiţi cum e… ai mîncat, ai băut – acuma scrie…

E aşa şi nu-i aşa; dar s-o luăm domol. Bistro Antique e ţinut, de vreo două luni, de un bun prieten – aşa că, în tot timpul ăsta am putut vedea de-aproape toată zbaterea şi truda de a face un loc să meargă bine. E nevoie de promovare – dar e nevoie şi de o ofertă cinstită şi atractivă; nici nu ştii de unde să te-apuci. Săptămîna trecută Antique a organizat o lansare mai festivă a noului meniu; au venit mulţi oameni cu interese în domeniul vinului şi al mîncărurilor bune – şi m-am dus şi eu.

Rar mi se-ntîmplă să apar pe la evenimente cu oarece încărcătură mondenă; dar de data asta chiar mi-a plăcut să fiu acolo. Nu a fost doar un prilej de mîncat lucruri splendide şi de plimbat vinuri adevărate prin gură – a fost un prilej să înţeleg mai multe despre toate astea.

Am dat peste oameni care-ţi puteau vorbi despre vinuri ore-n şir – ca fraţii Adrian şi Cătălin Păduraru (primul este actorul; împreună au făcut nişte emisiuni faine despre vin la televiziunea publică)

Adrian şi Cătălin Păduraru, veniţi să vorbească despre vin.

… dar partea frumoasă e că nu se vorbea despre vin bun – ci şi se bea vin bun. Mi-a plăcut un vin bulgăresc produs de Enira – Duo se numea; un pic aspru şi tare; de băut cu grijă mare. Am dat peste oameni care nu ziceau degeaba că erau connaisseuri într-ale mîncării: chiar erau… dar partea frumoasă e că şi mîncarea de la Antique e de nota zece; bun bucătar e Gabi Alexandru! Cred că v-aţi făcut deja o idee despre mine: dacă nu e porc pe masă, ziua e pierdută; dar de data asta am căzut pe spate mîncînd legumele – eu! Am întrebat cum le zice – legume brezate le zice. Cît despre varietatea de brînzeturi, ce să mai zic? perfecţiunea pe pămînt; m-a-ncercat de cîteva ori gîndul necurat să pornesc alarma de incendiu-ceva şi la-nghesuială s-o şterg cu caşcavalele…

Fiindcă nu ştiam pe nimeni dintre invitaţi, m-am fîţîit nestingherit printre ei, trăgînd cu urechea la ce vorbeau; m-am bucurat tare mult cînd nu i-am prins nici măcar odată găsind vreun nod în papură locului, mîncării, vinului ori servirii (Antique are şi un chelner care se pricepe a’ naibii de bine la vinuri); cred că era ciudat şi pentru toţi oamenii ăştia pretenţioşi să stea şi să laude o seară-ntreagă…

bb

În stînga, Dan Silviu Boerescu; în dreapta, Daniel Popa şi Daniel Dragomir - cei care se ocupă de bistro; între ei, cel mai important om al serii - Gabi Alexandru, Bucătarul.

Chermeza ca chermeza, v-aţi prins că a ieşit cum se cuvine; dar de a doua zi Antique s-a întors la ceea ce face el: primeşte clienţii; ne aşteaptă.

V-am zis c-am apucat să-mi bag nasul peste tot, n-avea cum să nu-mi placă ocazia asta. Poate-aţi încercat şi voi să trageţi cu ochiul prin bucătariile restaurantelor; şi cu siguranţă aţi văzut cam ce e în pachetele, navetele şi cutiile cu care se aprovizionează ele. Antique are un beci de mai mare dragul, în care sticlele de vin ales şed la o temperatură controlată şi unde n-am văzut urmă de vreun ingredient ieftin dintr-ăla luat de la Metro. Cum să nu-mi placă? Se simte cîtă muncă nevăzută e în spate.

Îmi place cum arată Antique; îmi place că pot să-l ţin sub observaţie, să văd cum creşte şi cum încearcă să cucerească şi să păstreze clienţi; şi vă rog să nu vă supăraţi pe mine că vă tot povestesc despre locul ăsta – dar n-am cum să uit gîndul cu care-am pornit la drum: că dacă-mi place de ceva, să o spun.

mîncaţi şi beţi cu moderaţie | faceţi sport | mergeţi cu bicicleta | mergeţi pe jos

2 comments to o petrecere la bistro Antique

  • Ando

    “dacă nu e porc pe masă, ziua e pierdută; dar de data asta am căzut pe spate mîncînd legumele – eu! Am întrebat cum le zice – legume brezate le zice. Cît despre varietatea de brînzeturi, ce să mai zic? perfecţiunea pe pămînt; m-a-ncercat de cîteva ori gîndul necurat să pornesc alarma de incendiu-ceva şi la-nghesuială s-o şterg cu caşcavalele…”
    Cum naiba de citesc eu d’astea ,exact la ora pranzului?
    🙁

  • hm

    păi ce să-ţi fac? De parcă nu ştii ce scriu!

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>