despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

Civilizatie: harti publice

Ati incercat sa va folositi de hartile publice ale Metroului si RATB? A, site-ul Metroului nu merge si harta pdf pusa la dispozitie de RATB e destul de actualizata, insa nu are statiile trecute pe ea? De ce cea mai buna harta a transportului public este una privata? De ce harta asta facuta si actualizata de o persoana particulara e completa, de ce are statiile trecute pe ea, si de ce nu pot face si lucrul asta Regiile de transport? Ca a nu mai pomenesti de conceptul SF de harta interactiva – sa dai click pe-o statie si sa afli ce masini si la ce ore trec, ce legaturi ai cu restul orasului!

Uitati-va la hartile aflate in metrouri! Dupa ele, Bucurestiul e impartit in ZONE; nici in cartiere, nici macar in sectoare, ci in 19 zone; si zonele alea zici ca sint colegiile electorale (alea 28!) – n-au nici o legatura cu realitatea! Zona 1 este centrul, zona 2 e cartierul Berceni – si zona 16 e Palatul Parlamentului! Exact asa e Bucurestiul!

E adevarat ca atunci cind faci schema unei retele stufoase de transport public trebuie sa distorsionezi nitel distantele geografice, pentru ca rezultatul trebuie sa fie o harta usor de inteles si de folosit; iata harta metroului din Londra (harta e-un fel de-a zice, sint puse la dispozitie vreo 16 harti, printre care si cea cu amplasarea toaletelor publice).

… the diagram of the lines of the London Underground, although geographically inaccurate, provides a coherent overview of a complex system. With excellent color printing, classic British railroad typography… and, in the modern style, only horizontal, vertical, and 45 degree lines, the map became a beautiful organizing image of London. For apparently quite a number of people, the map organized London (rather than London organizing the map)… (de aici)

1 comment to Civilizatie: harti publice

  • My point exactly!
    Dar deja m-am blazat pe subiectul Metrorex. Incompetenta, mult tupeu si aglomeratie – zi de zi. Asta ar trebuie sa le fie sloganul.

    Eu am ramas impresionat de modul in care e conceput si corelat transportul public din Bruxelles. NU ai cum sa intarzii nicaieri, pentru ca iti poti calcula dinainte timpii.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>