despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

Restaurantul zburător

… mi-e milă de soarta unui loc foarte drăguţ din Bucureşti care se află pe strada Toamnei, fix lîngă restaurantul chinezesc Temlpul Soarelui (la intersecţia cu Mihai Eminescu.)

Mi-e milă, sincer vă zic.

În ultimii şase ani a schimbat şase conduceri – cel puţin! – şi a avut vreo cinci-şase nume; mai rău ca un cîine de stradă, căruia cei de la scara unu îi zic Cuţu, cei de la scara doi îi zic Băiatu, cei de la butic îi zic Negruţu…

Fiţi atenţi: Insieme, Don Luigi, Trattoria di Venezia, Trattoria Il Saraceno, Trattoria Amore…

… păi cum naiba să ai succes dacă oamenii nu apucă să se obişnuiască cu un nume, cu o atmosferă, cu ceva specific?

… cum să ai succes dacă nu agăţi cumva clientul, dacă nu-i oferi o continuitate, o tradiţie – ceva care să-l facă să se simtă de-al casei?

Nu ştiu dacă v-aţi prins de un lucru: nu mai avem locuri foarte proaste în Bucureşti. În cel mai rău caz, experienţa unui client poate fi mediocră – mîncare standard, servire corectă dar neinspirată, preţuri aliniate… clientul nu fuge de un restaurant mediocru.

Deci, cînd preiei un loc şi-l redeschizi, nu numele nou trebuie să fie problema. Vechiul restaurant nu mergea prost din cauza numelui, dar avea nişte obişnuiţi care se legaseră de el. Vechiul restaurant nu mergea prost din cauză că avea mese maro, deci nu trebuie să pui mese negre. Vechiul restaurant nu mergea prost din cauză că avea trei mese pe stînga şi două pe dreapta, deci nu trebuie să pui două mese pe stînga şi trei pe dreapta.

Vechiul restaurant mergea prost din cauză că cineva nu se ocupa de el; sau nu se mai ocupa de el.

Alături de loc, de amplasare, de ambianţă, de bucătar, chelner şi meniu, numele unui local e un bun, e un criteriu de alegere, e o ancoră.

Cum pot eu să recomand un restaurant care-şi schimbă mereu numele, care de la an la an vrea să fie altceva (deşi e fix acelaşi lucru), cum pot eu să trimit pe cineva la plezneală acolo? Am eu chef şi timp de experimente? – n-am!

mîncaţi şi beţi cu moderaţie | faceţi sport | mergeţi cu bicicleta | mergeţi pe jos

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>