Stradute cu trepte in Bucuresti

Sintem un oras de cimpie; singurele forme de relief sint date de valea Dimbovitei, asa c-avem doar niste dealuri mici in Cotroceni, la Filaret, la Mitropolie, la Vacaresti… te-ai gindi deci ca in Bucuresti sint si citeva stradute cu trepte?

Daca tot s-a facut cald afara, ia sa mergem sa vedem unde-ar fi astea!

In Cotroceni avem o straduta cu trepte care leaga strazile Alexandru Vitzu si Grigore Romniceanu. Iata intii cum arata vazuta de sus, dinspre strada Vitzu (la citiva pasi de sediul Ligii Profesioniste de Fotbal):

dupa cum vedeti, se lucreaza la trepte; acum vreo cinci ani au fost betonate destul de neglijent.

Iata cum se vede dinspre strada Romniceanu; din pacate gardul proprietatii parasite din dreapta s-a prabusit si locul e plin de gunoaie:

Tot acolo, din parculetul Romniceanu gasim o alee micuta, in panta (a avut parca inainte vreme citeva trepte usoare), care da in strada omonima printre doua case; iata cum se vede din strada:

Tot in Cotroceni gasim o strada care nu-i in trepte si nici macar in panta; particularitatea ei e ca se infunda brusc - raminind un loc de trecere pentru pietoni; strada e Nanu Muscel si despre capatul ei inspre Strada Doctor Clunet e vorba:

Colina Filaretului are si ea o straduta in trepte; se numeste Xenofon, este singura strada propriu-zisa in trepte din oras si uneste Aleea Suter de Strada Constantin Istrati - parca te-ai plimba pe acoperisurile oamenilor:

Iata cum se vede intrarea dinspre strada C. Istrati:

si citeva poze luate pe treptele stradutei Xenofon: Unele case sint din pacate neingrijite.

Tot pe-acolo, o alee in trepte leaga Intrarea (mai bine zis, fundatura) Caltuna de Strada Mitropolit Nifon; cind mergi pe Nifon poti trece pe linga ea fara s-o vezi, mai ales ca are-o portita:

iata si capatul ei dinspre Intrarea Caltuna (apropo, Intrarea Caltuna este putin mai jos de Xenofon, tot din C. Istrati):

si inca un detaliu cu treptele:

Tot in zona este si cea mai inclinata strada pe care poti circula: Gazelei - pe vremuri se turnau filme acolo, zidul acela de caramida mergea grozav in scenele in care ilegalistii erau urmariti de Siguranta Statului! Acum se mai filmeaza cite-un clip-doua si instructorii de la scolile auto te invata pornirea din rampa. Anul trecut strada a fost asfaltata complet; inainte portiunea in panta era pietruita; poza e luata de acum 4 ani:

Strada Gazelei leaga Gara Filaret de Bulevardul George Cosbuc; demult de tot ajungea pina in Calea Rahovei veche (taind curtea actualei Primarii a Sectorului 4).

O alta straduta cu trepte leaga Strada Candiano-Popescu (putin mai jos de Biroul de Accidente Rutiere) de Strada Borodesti (care e paralela cu Linariei). Din pacate este intr-un hal avansat de degradare:

Iata cum se vede si de sus, din Candiano-Popescu:

In Dealul Mitropoliei gasesti o alee cu trepte ce leaga Aleea Mitropoliei (cam din dreptul Clopotnitei) de Strada Ienachita Vacarescu; dac-o iei pe acolo, o sa zici ca intri direct la oameni in casa!

De saptamina trecuta se paveaza intrarea dinspre strada Ienachita Vacarescu, de aceea si santierul:

Iata doar vreo doua-trei detalii ale scarilor; mi-am zis sa respect intimitatea celor ce locuiesc acolo si nu am facut multe poze:

Mai jos, in dreptul primului bloc ceausist, mai e straduta-n trepte - ins-arata, ce-i drept, mai mult a gang:

Cine mai stie oare ce strazi erau cindva pe Dealul Uranusului - unde acum e Casa Poporului? Uita-te doar la poza asta din 1980. Si plingi.

(poza de aici)

In Vacaresti, citeva trepte coboara si de pe Dealul Martisorului, dind in Strada Pridvorului:

(poza de pe NORC )

Arhitectura ceausista a zonei Unirii a creat un bloc cu un gang in trepte - se gaseste in spatele Magazinului Unirea si e vorba de un bloc cu fata inspre Strada Mamulari si spatele in Strada Negru Voda; intre cele doua strazi e o diferenta mare de relief!

(Altfel, arata ca un gang obisnuit, e folosit ca un gang obisnuit si miroase ca un gang obisnuit)

Si, ca bonus, inc-o strada ciudata: o gasesti in zona Cuza-Voda; se numeste Verzisori si o buna parte a ei se intinde prin curtea unor fabrici si ateliere (drumul e marcat ca inchis, insa singura restrictie de luat in seama e populatia de ciini din zona):

(de pe Live!Maps)

Iata si cele doua capete ale partii industriale a strazii Verzisori:

- partea dinspre Sincai, si apoi partea dinspre Piata Bucur:

(ambele poze sint luate de pe NORC - daca este, de ce sa nu ni-l facem util?)

6 Responses to “Stradute cu trepte in Bucuresti”

 1. 1
  Raiden:

  Foarte bun articolul!!
  De mult vroiam sa fac o trecere in revista a strazilor in trepte, dar nu gaseam timp. Recunosc ca de unele nici nu stiam.

  Sa nu uitam, desigur, disparuta (dar celebra inca) strada Putul cu Apa Rece din Dealul Uranus:
  http://www.trilulilu.ro/kytzulilu/3d3ae3c83e29c9

  …si scara (strada) de langa Stadionul ANEF (Republicii), si el demolat, nu gasesc momentan poza, dar e pe net.

 2. 2
  the hungry mole:

  Multam!
  N-am apucat niciodata sa vad Uranusul de dinainte. Si-au ramas totusi atit de putine poze cu locurile alea. Bine, nici zece mii de albume foto cu Dealul Uranusului n-ar face pierderea lui mai suportabila.

 3. 3
  K:

  Intr-adevar, de apreciat un articol ca acesta. Si ca veni vorba de bonusuri, o sora mai mare a strazii Verzisori e in sectorul 3, str. Matei Basarab, care se imparte in 2 strazi separate din cauza unei cladiri pe care Ceausescu nu a mai apucat sa o demoleze. Mai multe aici :

  http://wikimapia.org/13093739/ro/Portiunea-de-strada-Matei-Basarab-blocata-de-o-asa-numita-biserica-aceste-imobile-erau-destinate-demolarii-pe-timpul-comunismului

 4. 4
  hm:

  Pe Matei Basarab nimeni n-a mai luat taurul de coarne… Ar fi bună deschiderea străzii şi folosirea ei ca o alternativă la Calea Călăraşilor, dar ce te faci cu exproprierile necesare?

 5. 5
  K:

  Asa e si am vazut oameni care merg pe ea pana dau de zid si se sperie. Zidurile alea aduc a fortareata. Parc`ar fi un joc din ala bolnav in care cineva bolnav a construit o fortareata`n drum ! Era o ruta alternativa la bulevardele Unirii sau Calarasi ..

 6. 6
  Poze cu cea mai colorata strada in trepte din Bucuresti dar si cu alte stradute cu trepte | Foto Stefan:

  [...] gratuit in unele parcuri.PS:O lista mai completa cu aleeile cu trepte din Bucuresti se gaseste aici.Be Sociable, Share! TweetCiteste si:Vine primavara la Bucuresti?Lansare “Ziua Fotografiei de [...]

Leave a Replydespre ce se mănîncă în Bucureşti - şi cu ce se mănîncă Bucureştiul.

acasa

despre noiautori

harti si schemelinkuri

vorbim despre...

550 555 alegeri Alexandru Bodea ando anii 90 arhitectura blog caricaturi case cazute C D Mocanu civilizatie cofetarie covrigi cultura cumparaturi fun general guest post internet istorie magazine masini Matty parcuri patiserie patrimoniu plimbare porcarii porcarii imense poze presa primarie prostii prostuar radio reclame restaurante strazi tampenii timpenii trafic transport public trezim copiii una pe zi

comentarii

arhiva

fierbinți