despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

ireversibil

… mergem înainte. Nu ştim unde, nu ştim cum; dar mergem; un pic mai repede decît statul pe loc.

Nu trece zi fără ca Primarul să n-apară cu cîte o declaraţie, cu cîte o promisiune – de parcă omul a uitat că campania electorală s-a terminat de-astă primăvară.

Şi frumos mai zice! Că face Polivalentă, că se ocupă el de RADET, că-şi ia Metroul la subraţ; de autostrada suspendată nici nu mai încape vorbă: va fi şi subacvatică, şi – cu un mic ocol – o să iasă direct la Rîmnicu-Vîlcii, să cumpere tot poporul Oltchimu’…

Acuma, dacă aş auzi pentru prima dată lucurile astea, m-aş scurge pe lîngă scaun de încîntare.

Dar – vedeţi – le aud cam a opşaptea oară.

DA! Vă enervez constant cu bucuria mea de a vedea lucruri construite şi folositoare nouă. DA! Vreau proiecte – chiar şi proiectele astea; dar –

Dar ceea ce s-a întîmplat în ultimii ani nu mai e reversibil. Înainte de Oprescu, aveam un soi de limită; aveam un soi de minim respect faţă de om, aveam un soi de frică de a strica lucrurile.

Uitaţi-vă la ce şi cum se lucrează azi şi acum în Bucureşti. Uitaţi-vă la Magheru, la Universitate: de la-nceputul verii s-au spart trotuarele, s-a aruncat nisip, s-au trîntit nişte dale… şi atît. După trei luni vedem că şantierul e-n aceeaşi stare. Uitaţi-vă la Net City: şănţuleţele săpate pe mijlocul trotuarelor rămîn neastupate cu săptămînile, cu lunile; ştiu şanţuri rămase aşa din mai – şi acum e octombrie. Iar bulevardelor asfaltate acum două luni le lipsesc şi acum marcajele şi trecerile de pietoni!

… s-au creat nişte precedente – şi întotdeauna, precedentele astea sînt periculoase. Întîrzieri prea mari. Lucrări suspendate prea mult. Murdărie lăsată prea mult.

Fireşte – înghiţim. Azi – o dată; mîine – iar; şi poimîine nici nu ne mai dăm seama că înghiţim.

Asta e nasol.

11 comments to ireversibil

 • Dan

  Pai nu ziceai tu ca primariile sunt cu conturile goale? E si asta o metoda de presiune: pornesti 100 de lucrari, faci praf orasul si apoi, in functie de preferinte, urli la TV ca impozitele sunt mici, te duci cu jalba la guvern sau iei imprumuturi scumpe de pe la banci.

 • Cred ca ireversibilitatea s-a produs un pic mai inainte de Oprescu, totusi. Imi vine in minte fabulosul pasaj pietonal de la Eroii Revolutiei. Cum care pasaj? Ala pentru care au sapat piata, au sugrumat traficul de pe Viilor si de pe Giurgiului pret de doi ani de zile. Ala care a fost astupat la loc, fara a fi terminat. Ala care nu a cauzat NICI O reactie de dispret, NICI O manifestatie de dezgust public. Zeci de mii, poate sute de mii de Bucuresteni au fost umiliti zi de zi, pret de 600 de zile, si noi toti, ceilalti, am fost furati pentru ca pasajul s-a construit din fonduri locale…
  Sigur ca pasajul nu avea nici o noima, ca nu era necesar, dar cei care l-au contractat in numele nostru, nu numai ca nu au fost trasi la raspundere, dar nici macar nu au fost stigmatizati in constiinta comuna. Doar au fost penalizati (un pic) electoral.

 • cred că în aceste mandate ale lui Oprescu acest “tip de intervenţie” a devenit regulă, înainte fiind vorba doar de excepţii (mai mari sau mai mici)…dezorganizarea de şantier este o caracteristică a tuturor lucrărilor din România, nu doar ale administraţiei publice…nu cred că toate sunt ireversibile, dar probabil va dura foarte mult să se schimbe

 • hm

  e vorba şi de exemplul pe care o astfel de administraţie îl dă societăţii… de influenţa asupra lucrărilor particulare chiar… un pretext pentru oricine să lucreze la fel, să-şi bage la fel de mult picioarele.
  şi aşa mai departe.

 • “aceste mandate ale lui Oprescu” e o fraza putin cam tendentioasa, tinind cont ca deocamdata a fost doar unul, iar din al doilea s-a consumat cam 8%. Eu inteleg ca oamenii cu “idei urbane” si cei din “miscarea de rezistenta” percep primaria ca pe un etern adversar, dar generalizam prea mult. Cu totii cred ca stim ce haos legislativ a fost facut in 2000-2004 cind Basescu era primar cu un consiliu ostil, tocmai pentru a vaduvi primaria generala de putere. Acest haos nu a fost corectat nici pina astazi, pentru ca politicienii (toti politicienii, fara distinctie) prefera 6 puncte de putere locala in loc de unul singur. Cred, de asemenea ca, tot cu totii suntem constienti ca Oprescu a avut in primul mandat un consiliu majoritar PD+PNG care mai mult l-a contrat decit sa il ajute.
  Da, HM, si eu vreau sa vad lucruri terminate, si eu ma ingrijorez ca sunt prea multe proiecte pornite pentru citi bani poate atrage Bucurestiul, dar nu-l impusc pe Oprescu pina nu il gasesc vinovat (singur vinovat, fara circumstante atenuante).
  Pe de alta parte ma uit la cum functioneaza tara la nivel macro si la cite contre se petrec la nivel institutional undeva deasupra primariilor, si nu pot sa nu ma gindesc ca asa ceva se petrece si la nivelul de mai jos. Daca guvernul este tinut in sah si impiedicat sa isi desfasoare activitatea, cei ce au pierdut alegerile locale fiind intr-o continua campanie electorala din Mai incoace, e perfect plauzibil ca o situatie similara sa se desfasoare si la nivel local. Un exemplu imi vine repede in minte la Sectorul 6 unde firma contractata sa asigure curatenia stradala a refuzat sa-si mai onoreze contractul dupa ce s-a carat Poteras… Cite or mai fi?

 • hm

  eu pe Oprescu la ficaţi n-o să îl am niciodată, şi nu mă ascund.
  Înainte de a fi Primar, a avut ceva şanse să arate că e bun la ceva – şi nu mi s-a părut că a călărit spitalele cu pricepere.

  Dar e adevărat: contrele alea există; între primari, consilii locale, prefecţi şi consilii judeţene…

 • am folosit pluralul pentru că este la al doilea mandat şi pentru că am vrut să atrag atenţia că a fost votat şi a doua oară, deci primul a fost considerat o reuşită…chiar nu am vrut să fiu tendenţios…personal nu am nimic cu Oprescu, cred că nimeni de la “idei urbane” nu are…îl consider doar primul reprezentant şi cel care dă tonul în administraţia bucureşteană…critica pe care am făcut-o a fost întotdeauna legată doar de acţiunile administraţiei…putea să fie oricine altcineva acolo sus, discuţia cred că trebuie să aibă ca subiect acţiunile…mă uit din când în când pe strategia pusă pe site-ul primăriei şi compar cu ce se face şi ce se declară…uite aici cea pe 2009-2012 http://www.pmb.ro/primarul/prioritati_proiecte/program_dezvoltare_2009_2012/docs/Plan_strategie_2009-2012.pdf

 • Dan

  La ziar zice ca taxele locale (case, masini si amante…. nu, fara amante) cresc cu 16% de la 1 ianuarie 2013. Era de asteptat? (retoric)

 • hm

  să curgă şampania!

 • Eu de trei zile incoace ma uit cu disperare cum Mediafaxul isi evaporeaza din obiectivitate… “La ziar” a ajuns sa nu mai insemne nimic. Ma astept sa creasca taxele locale, dar sigur nu le vor creste cu 16% across-the-board… Vor creste probabil taxele la masini, la a doua masina, la al doilea apartament… Unii vor fi prinsi nasol cu case mostenite de care nu pot scapa, dar majoritatea dintre noi vor fi afectati doar tangential.
  Oricum eu nu pricep o chestie, din moment ce avem inflatie an de an, asta nu inseamna ca atunci cind nu cresc taxele, de fapt bugetul e afectat negativ?

 • bucharest calator

  nu creste taxele locale, plateste in continuare pierderile radet (care in continuare da apa chioara in calorifere), victorita poanta traseista ii finanteaza toate fantasmagoriile.
  gross

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>