Sarat: In pauza de pranz sau inaintea
ei o merdenea e binevenita si Bucurestiul a fost renumit candva pentru
patiseria lui; se fac si acuma destule lucruri bune, dar cunoasteti oare
vreun loc din care sa fi cumparat placinte acum zece ani si v-au placut si
pe care sa-l gasiti iara la fel? Ei bine, sunt citeva. Cea mai buna placinta cu carne (mai bine zis banateana) din oras cred ca o gasiti la o patiserie-covrigarie de pe Brezoianu, vizavi de vechea agentie CFR. E buna rau! Hai sa cautati o cofetarie-patiserie pe coltul dintre Grivita si fostul Stefan Furtuna (azi Vulcanescu), unde pe vremuri era o benzinarie micuta si coteau tramvaiele care intorceau la Catedrala. Ce loc! Fac merdenele ca nicaieri altundeva, iar placintele cu carne ori ciuperci au un gust tare bun. Si mai au si prajituri, ecleruri si niste batonase de ciocolata tocmai bune sa te indulceasca pentru inca doua trei ore de serviciu. Acuma nu pot sa va spun cand sa mergeti acolo, pentru ca nu coc placintele in cantitati mari; e bine sa intrebi cand sunt gata alea pe care le vrei tu, sau, mai bine, spune-le sa-ti puna deoparte. Locul asta are calitatea de-a te face sa te simti de-al casei din prima. Il tine un baiat care stie sa faca negustorie, iar bucataria o tine mama lui. S-a intimplat sa lucrez in vecinatate o vreme, si dac-am uitat colegii, si dac-am uitat ca lucram mult, si dac-am uitat alte lucruri... ei bine, n-am uitat pauzele de masa. Ginditi-va ca locul asta chiar n-are vad! Statiile de autobuz sunt departe. Sunt cateva firme de birouri si-o facultate (dar mai este si cantina din Moxa la doar 5 minute). Ginditi-va la toate astea-si acum ginditi-va ca patiseria asta rezista de ani, de ani de zile buni, si a ingropat si concurenta.
Era
o patiserie pe Lipscani,
imediat ce intri din calea Victoriei. Treceai de un Tip-Top si asta era: un
loc destul de prapadit ce-ti trezea amintiri postcomuniste, dar nu pentru
asta mergeai acolo, ci pentru cea mai buna placinta cu carne pe care puteai
s-o maninci.
La Unirea, in fata Magazinului,
e o ghereta unde fac felurite clatite. Bune.
|
Dulce: Am dat peste o cofetarie tare buna, desi nu-ti sare-n ochi, acolo unde Banu Manta iese-n vechiul Unu-Mai, in statia autobuzului, Constance ii spune (si mai are o sora in Doamna Ghica). Stiu si eu un lucru-doua despre crema de ciocolata-si sa stiti ca acolo e de bine... Da, e de bine: mascotele sunt asa cum trebuie, adica asa cum le tii minte de cand erai mic-mic. Si tot ce fac cu frisca e foarte bun. Si bomboanele, si tartele, tot!
Tot pe Banu-Manta, inspre Primarie, pe linga vechiul Mon Jardin s-a deschis o cofetarie mititica, careia-i zice Claus. Si sa vedeti ce mai prajituri sunt acolo! Ce bunatati, toate ca pe vremuri, toate asa cum uitasesi ca ar trebui sa fie prajiturile!
La intersectia strazilor Maria Rosetti si J.-L. Calderon (Snagov, inainte vreme), gasim o cofetarie-patiserie arabeasca din 1001 de nopti - Fadel ii zice. Gasiti acolo niste prajiturele mici si atat de dulci, de concentrate de dulci, si de atat de multe feluri, incat o sa stai si-o sa te uiti si o sa ceri ajutor. O sa gusti probabil din mai multe, si cel mai bine e sa cumperi cate putin din aproape toate. Si-n plus, fac niste pateuri cu ciuperci perfecte.
Si tot vorbind despre cofetarii, cred ca fiecare cartier a inceput sa aiba una-doua de referinta, cum este Tosca din Dristor, celebra nu doar pentru ca e la doi pasi de saormeria-cult a orasului.
Si aduc iarasi vorba de cofetaria Ines (cred ca Ines!) care se gaseste fix in diagonala de magazinul Bucur-Obor. (da, da, aia cu shaorma si pizza, dar ce prajituri sunt acolo!)
Marile cofetarii sunt uneori
mari dezamagiri, insa ma feresc sa generalizez, pentru ca asteptarile legate
de ele sunt, fireste, mari.
|
| |||||||||||||||||||||
Cel
mai mare burger din oras este cel de la Ruby Tuesday: ii spune Collosal
Burger si trebuie sa-l maninci doar cand iti este foame, foame rau! Fast-food inseamna prinzul pentru cei mai multi dintre noi. Ca vorbim de
Snack Attack, de Mc Donalds, de KFC, de Spring Time, de Gregory's (jos
palaria pentru concept) de Dines, de Pizza Hut, de... ziceti! chiar de
Fornetti ori Gogoasa Infuriata (desi intru in alta categorie acuma), nu
conteaza: vrem sa mincam repede, ieftin si bun. O sa laud acum pe cineva
putin cunoscut: se cheama Toscana, si se gaseste in Piata Victoriei, mai
bine zis cum intri dinspre Titulescu. Tin de Tosca, cofetaria din Dristor
(aha!) si au niste sandwich-uri bune. La inceput aveau toate acelasi pret,
fie ca-ti puneai toate felurile de mezeluri si de brinza si de salata si de
sos sau doar o rosie, insa au renuntat la sistemul asta. Si salatele sunt
bune. Si cea mai buna limonada proaspata pe care-o poti bea-n oras. Si ca sa
punem capac, mai tin si prajiturile de Tosca (aha!-si am mincat un mousse de
ciocolata minunat). Ca o curiozitate, fix in stanga lor s-a dechis alt
fast-food, mai mare si mai scump. Pin-acum nu pare sa fi furat din clientii
obisnuiti de la Toscana.
Vorbim si tot vorbim-imi place sa cred ca e important ce bagi in burta, si
pe toti ne farmeca idea de mincare sanatoasa. Fireste ca sunt gramezi de
idei si superstitii si de parti-pris-uri si n-o sa le discut acuma. | |||||||||||||||||||||||
raspunde la in 24 de ore
| |||||||||||||||||||||||