Da, știm: nu tot ce azi nu merge e din vina administrației actuale – nenorocirea Capitalei se trage din cele trei decenii precedente de precaritate, neștiință, nepăsare, răutate și mediocritate.
Da, nu-i corect să „dăm totul” doar pe Nicușor Dan – dar corect e să spunem că e un primar prost.
Credem că nu-i un om rău – doar asta nu mai e de ajuns.
Bucureștiul primarului Nicușor Dan a ajuns o conurbație obraznic, obscen și dubios de neadministrată și negestionată – pentru că primarul nostru nu poate, nu știe și – mai ales – nu crede că astea sunt lucruri importante. Ghinion: erau lucrurile cele mai importante.
Bucureștiul a fost sacrificat – ăsta-i cuvîntul – și lăsat la voia primarilor de sector, care au ajuns să chinuie și să spolieze cetățenii, să-i terorizeze cu decizii arbitrare și discreționare.
Transportul public a ajuns să fie criminal din cauza infrastructurii neîntreținute, iar conducătorii vehiculelor de călători au rămas să-și facă dreptate în trafic după măsura lor.
Lucrările de reparații ale utilităților și infrastructurii nu sînt doar încete, tărăgănate și făcute-n silă, ci și lipsite de coordonare și supervizare.
Capitala e un loc din ce în ce mai neplăcut, neprietenos, în care nimănui din administrație nu arată că-i pasă cu adevărat de locuitor, de interesele lui.
De asta cetățenii știu că Nicușor Dan e un primar prost.
Si daca vin Piedone sau Gabi Firea cum va fi Bucurestiul ? Vrei sa revina programele “cel mai frumos balcon” si iepurii kitciosi de paste ai toapei de Firea ? Vrei sa creeze din nou 50 de companii locale ca sa sifoneze cat mai multi bani si sa anajeze zeci de functionari inutili?
Halal Capitală, unde singura calitate a primarului e că pare răul mai mic. Și față de cine! De unele din cele mai cumplite și toxice personaje publice.
Tot nu-s de acord. Chiar sunt unele lucruri bune care se intampla, chiar daca putin si incet si n-as putea spune ca in general se misca lucrurile vizibil intr-o directie buna, si intr-adevar o problema mare e ce fac primariile de sector, dar cel putin nu mai simt ca ce tine de PMB merge in directia gresita. Si e mare lucru, sa nu mai simti ca esti mereu in lupta asta, ca orasul, in structura sa, e un inamic, as putea spune.
Mergeti pe bulevardul Unirii, partea nerefacuta, spre Palatul Parlamentului-va rupeti picioarele. Mergeti prin Centrul vechi (refacut de Oprescu si de atunci lasat asa)-va rupeti picioarele. Plimbati-va prin jurul Palatului Parlamentului-va rupeti picioarele. Incercati sa vizitati Ansamblul Domnesc Curtea Veche de langa biserica Sf. Anton, inceput sa fie reabilitat de Firea si lasat in paragina de 6 ani…Cam asta intelege un turist care vine in Bucuresti, exceptand toate barurile si cluburile, si am condus o gramada prin Bucuresti. Uitati-va la toti copacii uscati si lasati de izbeliste pe toate bulevardele din subordinea PGMB. Uitati-va la orice tine de infrastructura din subordinea Primariei (ca e transport, ca e termoficare, ca e orice), daca puteti sa imi dati un exemplu pozitiv, va rog. Si da, e un primar prost caruia ii e frica si de umbra lui, in PMB fiind un blocaj total. Iar in ceea ce priveste iepurasii de Paste, parca dl. Nicusor Dan spunea pe vremea cand nu era primar ca sunt o risipa de bani publici, iar in ultimii ani se intrece cu primariile de sector in a face targuri de craciun. Acum nu mai e o risipa de bani publici, ca ne place sa fim votati.Prefer sa ma opresc aici.
Exemple pozitive? Pai in primul rand blocarea PUZ-urilor pe baza carora era haosul care era in constructii (se plang “dezvoltatorii” ca a blocat tot? foarte bine!), si apoi oprirea acelor “toaletari” care macelareau toti copacii (se plang unii ca nu se mai dau autorizatii si mai cade cate ceva? pai cadeau si inainte, si mai cad si panouri publicitare, care spre deosebire de copaci nu aduc beneficii, plus stalpi, bucati de fatada, balcoane, acoperisuri cand e vant chiar puternic… si chiar daca or fi cateva cazuri in plus, sunt mii de arbori salvati, doar ca aia nu devin stiri). Din punctul meu de vedere, doar astea 2 ar fi fost suficiente ca sa consider un prim mandat macar tolerabil, sa opreasca niste parti rele majore.
Apoi ai termoficarea, cu cateva sute de km de retea primara reabilitati si pt. prima data o scadere a pierderilor si, privind per total la nivelul orasului, o reducere a duratei problemelor. Plus CET Titan. (Teoretic e si acel proiect cu micro termocentralele modulare care ar trebui instalate unde sunt probleme pe perioada lucrarilor, dar fiind blocate din lipsa de buget inca nu se pune.) Apoi noile mijloace de transport, primele tramvaie cumparate dupa revolutie, si produse in Romania, plus trolee si autobuze electrice. Si demararea acelor reabilitari la calea de rulare pt. tramvaie unde e in stare foarte proasta. Mai e si statia de epurare de la Glina.
Plus mult lucru la buget, preluat primaria cu fonduri blocate si in datorii pana-n gat si reesalonat, deblocat, negociat si ajuns mai spre echilibru in ciuda a cat se duce pe subventii (nu c-ar fi o problema cu asta, sau mai bine spus problema e ca nu-s si mai mari, si la termoficare, si la transport, dar ar trebui sa vina finantarile si din alte parti).
Acum probabil ca nu-s lucruri imediat vizibile, cu atat mai putin pt. turisti, dar sunt lucruri extrem de importante. Si poate nu-l fac neaparat un primar bun decat prin comparatie cu ceilalti de dupa ’89, fata de care nici n-ar trebui sa fie loc de discutie, dar macar unul complet acceptabil pt. momentul si situatia in care ne aflam tot e, si cu siguranta nu unul prost. Si nu mi se intampla sa ma declar multumit (din nou, la momentul si in situatia actuala, lasand la o parte ce-as vrea eu de fapt daca s-ar putea) de o persoana aleasa intr-o functie publica, de fapt e cam singurul caz cel putin de cand am drept de vot (2003), dar aici e cazul si o sa sustin asta in continuare.
1.Blocarea PUZ-ului este discutabilă, un efect „advers” a fost explozia prețurilor.
2.Oprirea toaletării copacilor. Ai auzit vreodată de Parcul IOR?
3.Termoficarea. Este singurul lucru în care ND punctează pe cele două mandate.
4.Noile mijloace de transport și stația de epurare sunt proiecte care au demarat în administrațiile anterioare.
5.Care sunt lucrările de reabilitare ale căilor de rulare? Cei 3 km de pe linia 5?
6.Bugetul primăriei. Gogoșă umplută, să zici că subvențiile sufocă bugetul. Cu taxele și impozitele pe care le plătesc, bucureștenii își permit să subvenționeze și alte 4-5 capitale.
Ca și concluzie: Nicusor Dan este un primar prost care nici nu a furat, dar nici nu a făcut.
Legat de macelul din IOR, doar n-a dat niciun fel de aviz, defrisarile fiind ilegale, iar dupa faptul implinit a facut ce s-a putut, cu acea amenda de zeci de milioane data, care acum isi duce cursul prin instante, tergiversat de faptul ca a murit asa-zisa proprietara si acum normal ca nu apare niciun mostenitor asa ca n-are cu cine sa se judece. Altfel, zona e declarata definitiv in instanta ca proprietate privata dupa ce primaria de sector, care era implicata in acel caz, aparent n-a putut demonstra c-a fost vreodata parc (!?!), iar ND si-a si prezentat planul legat de asta, si anume sa amendeze proprietarul cu sume suficient de mari pt. ca pana la urma sa accepte sa predea terenul in schimbul amenzilor, pt. ca municipalitatea sa-l poata rascumpara fara a plati. Altceva in situatia data nu prea cred ca tine de el.
Legat de noile mijloace de transport, Firea n-a cumparat autobuze electrice, contractul pt. astea a fost semnat in 2023, si facuse un contract cu un producator turc pt. tramvaie, care a fost ulterior anulat si inlocuit cu cel cu Astra. Iar contractul pt. trolee a fost semnat in 2022.
La cai de rulare, cel putin contractele sunt semnate, https://buletin.de/bucuresti/reabilitarea-liniilor-de-tramvai-40-27-19-36-si-23-din-capitala-a-fost-atribuit-contractul/ ca parte a planului pt. 50 km https://hotnews.ro/primaria-capitalei-a-lansat-licitatia-pentru-modernizarea-a-50-de-km-de-linie-de-tramvai-cu-500-de-milioane-de-euro-nicusor-dan-peste-2-ani-nu-vom-mai-avea-linii-nemodernizate-105506
Iar din acele taxe, vezi cat se duc la PMB, cat la sectoare si cat nu raman pe plan local.
Auzi, daca e asa de bun, voteaza-l sa ajunga presedinte si atunci faci un lucru bun pentru toata lumea: el va salva Romania, asa cum a salvat si Bucurestiul, iar noi, locuitorii capitalei von avea ocazia sa vedem ce om minunat am pierdut si astfel, vom deveni si noi mai buni.
Vorbind serios, nu la bascalie, fix d-asta-s foarte reticent legat de votul pt. ND la prezidentiale. Nu c-as avea alta varianta, dar nu vad pe altcineva care sa-i poata lua locul in Bucuresti acum, singurele asteptari pe care le-as putea avea de la orice persoana pe care ar putea s-o sustina la primarie dupa fiind sa nu fie ailalti, si ajungem iar la “raul mai mic”.
Şi, în vreme ce la IOR se taie tot, printre blocuri sunt copaci uscaţi de 3 ani pe care PMB refuză să îi aprobe la tăiere…
Din păcate, poporul nu vede/nu vrea să vadă ce spui tu. Au dispărut circul, festivalurile, panseluţele şi schimbul bianual de borduri, ori alea se VEDEAU.
Blocarea construcţiei de ghetouri în oraş e un lucru bun, dar nu a reuşit să deblocheze piaţa imobiliară. Evident, apartamentele în gheotourile existente au trecut de 200.000 euro pentru 2 camere, iar în blocurile vechi nu se mai vinde nimic, toţi aşteaptă să mai crească preţul.
Mijloacele de transport nu sunt proiectul primăriei. Bateriobuzele şi hibridele au fost parte a unui proiect mai mare, gestionat de Ministerul Mediului. La partea de tramvaie, domn’ primar a procedat cum i-a cerut partidul care l-a susţinut, pentru că Imperio nu corespundea caietului de sarcini, neavând boghiuri complet pivotante. A, da, să nu uităm că autobuzele electrice sunt Made in China şi la peste un an şi jumătate de la livrate, abia circulă 40 pe zi, că nu există staţii de încărcare (reţeaua electrică a oraşului nu face faţă acestor consumuri).
Bugetul PMB nu cred că e atât de mare, impozitele pe case, terenuri şi maşini se fac venit la sectoare, la fel şi cele din amenzi rutiere.
Pasajul Basarab, Pasajul Vacaresti, Pasajul Pietei Presei Libere, Pasaj Piata Sudului, reabilitarea strazilor din centrul vechi, reabilitare Calea Victoriei, reabilitare Bdul Magheru, Reabilitare Soseaua Pantelimon, Reabilitare Bdul Liviu Rebreanu, Construirea Arenei Nationale, Trasarea soselei Berzei, Programul “Via Sport”(nu Strazi Deschise, mese intinse), construirea Spitalulului Victor Gomoiu, Reabilitarea sediului Primariei Generale.
N-am votat niciodata PSD, dar parca mi-e dor de niste “panselute” de genul asta.
Ok legat de Gomoiu. Dar eu unul trec la negativ orice duce la incurajat traficul auto. Si Via Sport suna bine in principiu dar pana la urma mi s-a parut mai mult o gaselnita de PR a lui Oprescu (ceea ce a fost definitia mandatului in general pana la urma), si de anulat l-a anulat Firea.
Si, vorbind de PR, aici e un exemplu care arata mentalitatea lui ND, cu CET Titan, ca altii ar fi taiat panglici la nimic in timp ce el nici n-a anuntat ca a fost pornita decat dupa ce a functionat o saptamana fix intr-o perioada cu temperaturi chiar mici, sa stie ca-si face treaba. Asta inseamna ca e mai greu sa se observe ce face daca nu cauti tu special, dupa cum se vede si aici, dar chiar am fost surprins sa vad la vot ca totusi sunt multi care apreciaza asta.
Pasajul Basarab nu are recepţia făcută, doctoraşul nu a vrut.
Pasajul Văcăreşti a fost început fără autorizaţie de construire, deci caz penal. Cumva a fost recepţionat, iar acum precis orice faptă s-a prescris.
Pasajul Piaţa Presei e motivul pentru care a apărut abominaţia de pasaj pietonal Herăstrău 2. Pentru că, na, când ai accidente la treceri de pietoni, bagi pietonii în pământ ca şobolanii, nu care cumva să pui un limitator de viteză şi limită de 30 km/h.
Pasajul Piaţa Sudului a lăsat fără troleu tot Berceniul, că toate troleibuzele trebuie să stea în coloană pe Văcăreşti.
Şoseaua Pantelimon a fost începută prin 2013 şi terminată… pe la final de 2022.
Bd. Liviu Rebreanu a fost început în 2011 şi s-a încheiat spre finalul lui 2018.
Lărgirea Căii Berzei a fost anulată în instanţă; Oprescu a ignorat hotărârea, a mers mai departe cu lucrările şi a demolat ilegal 38 clădiri, unele monument istoric… evident, instanţa a decis că demolările au fost ilegale şi clădirile trebuie reconstruite; Nicuşor a ignorat hotărârea (deşi el iniţiase procesul când era ONG-ist).
Apropo de sport, Oprică a trasat pe trotuare zeci de km de piste de biciclete ilegale. Poliţia le-a închis obligând Administraţia Străzilor să amplaseze indicatoare pentru interzicerea circulaţiei bicicletelor. Acum indicatoarele au rămas, unii şoferi şi chiar poliţişti le interpretează ca fiind pentru carosabil (“indicatoarele rutiere întotdeauna se adresează carosabilului, să nu le răpim de conţinut” – exprimarea unui agent de la Rutieră care m-a oprit pe la Leul să îmi spună că nu am voie să merg cu bicicleta pe acolo) şi care încă stârnesc certuri în trafic.
Bonus, Oprescu a fost condamnat la 10 ani de pârnaie şi a fugit în Grecia. Grecii nu vor să îl extrădeze, aşa că doctoraşul, prin avocaţi, a dat statul român în judecată şi a câştigat şi o pensie de serviciu, pe care statul român i-o virează, conştiincios, în cont lună de lună.
Sunt perfect de acord, este un lucru de bun simt care se vede cu ochiul liber. Este un gospodar ingrozitor, dar oamenii il sustin si-l ridica in slavi doar pentru ca a inlocuit-o pe Firea. Si la fel ca cei din tabara cealalta, suveranista sa-i spunem, si cei din tabara lui au aceeasi ochelari de cal. Il sustin pana in panzele albe desi orasul a ajuns intr-o situatie foarte proasta…
As spune ca lucrurile se reduc la lege si la buget. Pentru ca atunci cand orasul nu era “lăsat la voia primarilor de sector” se intampla si ca primarii de sector cam ciuguleau din mana celor care erau “capi dei tutti capi”. Sa o luam sistemic si sa vedem de ce nu se fac unele lucruri, cine se opune. Altfel ajungem in situatia in care Baluta se exprima cu un tupeu exceptional, acuzandu-l pe Nicusor ca a autorizat un mare bloc pe Ferdinand impotriva reactiilor negative ale cetatenilor. Asta in conditiile in care acel bloc a fost calibrat de un PUZ din ultima suflare a mandatului Firea, pe cand chestiile astea se intamplau. Adica ei au generat situatia dar vinovat e altul … Asadar, felul cum sunt distribuite competentele, mijloacele si responsabilitatile in teritoriul municipal este gresit. Orice primar care, fara sprijin politic real, se va opune mafiotilor si va incerca reforma in aceste conditii, aproape sigur va fi “invins de sistem”, ca sa il citez pe Emil Constantinescu. Mai e si sansa ca un astfel de primar sa invinga daca cetatenii nu “stiu” ca e un primar prost dar, vazand intentia de limpezire a lucrurilor, se vor incapatana sa-l voteze. Ce alt mesaj ar putea fi ala in care primarul prost din primul mandat e ales cu mai multe voturi (nu numai in procente ci si in numar – cu 70.000 mai multe) in al doilea?
Va spun eu care e mesajul: mesajul a fost dat de o coalitie contra naturii, PNLSD, care a promovat niste aberatii de candidati prin fata, iar prin spate faceau clipuri electorale cu dl. Nicusor despre cum mutau ei daca ajungeau la putere ministere, guverne si institutii dintr-o parte in alta a Bucurestiului, exact ca Ceausescu, facand hectare de paduri si pajisti urbane. Atunci s-a vazut cine pe cine a sustinut si de ce primarul asta prost a fost ales cu cate voturi a fost ales. Si ajungem la comentariul lui hm, care puncteaza realitatea.