A venit Primăvara, hai în parc.
Din păcate, așa cum știm, unele din marile noastre parcuri sînt legate defectuos de cartierele de locuit, ceea ce-nseamnă că cetățeanul nu prea poate veni decît cu mașina lui.
Mașină pe care – ați ghicit! – mai trebuie și s-o parcheze. Adică să găsească un loc.
La Parcul Carol însă cel puțin 15 locuri de parcare stau aproape mereu blocate cu binecunoscutele mașini ale Poliției Locale a Municipiului București… mașini care nu doar că arată, dar și sînt abandonate.
Sa fim seriosi. Carol e la 10 min pe jos de metrou Tineretului si sunt 5 tramvaie si 2 autobuze, plus 2 de noapte, cu statii in jurul parcului. Iar 32-ul care leaga Rahova-Ferentari de centru ajunge la 500m, in Piata Regina Maria. Ai cum sa ajungi fara masina.
E preferabil, intr-adevar, insa nu tot timpul posibil. Sunt oameni care vin cu copiii mici, iar pentru acestia mai aduc trotinete, triciclete, biciclete, etc., pentu ca un copil are nevoie si de alte lucruri pentru a se juca in parc, nu numai de leagane si alei. Mai sunt si persoane batrane, sau cu handicap, pentru care deplasarea cu o masina pana la parc este obligatorie, cunoscand foarte bine infrastructura maretului nostru oras in ceea ce priveste aceste categorii de populatie. Deci de multe ori nu este posibil sa iei transportul in comun, chiar daca te scuteste de o gramada de griji. Si apoi, o, da, mizeria asta pe care politia locala o practica trebuie sa se termine odata. Pentru ca asa procedeaza si in alte locuri cu parcari publice, de cele mai multe ori super-centrale: duceti-va pe str. Academiei si Edgar Quinet sa vedeti aceleasi masini ale politiei parasite pe locuri de parcare. O porcarie imensa care trebuie oprita.
Ca să fim şi mai serioşi decât antevorbitorii, românii în general caută să parcheze pe gratis, nu pe 5 lei/ora, 30 lei/ziua. Asta se vede peste tot pe unde sunt locuri albastre – vezi pe ele doar maşinile riveranilor (care plătesc 650 lei pe an pentru loc negarantat), maşinile electrice şi hibride (că au gratuit) sau diverse rable cu numerele de înmatriculare date jos ca să nu fie amendaţi proprietarii (mai nou şi printre blocuri a început să se practice moda cu datul jos al numerelor de pe maşini noaptea, de când s-a început datul de amenzi pentru parcare pe trotuar).
Parcarea aia de la Carol e relativ goală pe timpul zilei, exact din cauza faptului că e cu plată (bonus, la parcările lu’ Băluţă de pe Cuţitul de Argint e doar 1 leu pe oră).
Cât despre transportul în comun… în week-emd intervalele de succedare sunt spre 20 minute în cazul fericit. Iar să traversezi, ca pieton, piaţa din faţa Parcului Carol e o aventură, ca să o spun la modul frumos.