despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

comentarii

arhiva

5 locuri de joacă

Bucureştiul ultimilor 10 ani s-a mai civilizat în privinţa locurilor de joacă pentru ăi mici. Au dispărut toboganele ruginite, nisipul plin de chiştoace a-nceput să fie înlocuit cu prietenosul tartan, şi se vede că e un pic de grijă atît pentru siguranţa, cît şi pentru distracţia copiilor. Da! e un început de bine.

…am mers în destule locuri de joacă şi-n destule parcuri (exceptîndu-le, datorită depărtarii de casă pe cele din sectoarele 2, 3 şi 6). Uite că pot să fac un fel de top personal.

Şi încep cu Castelul din Parcul Izvor:

… cred că e cel mai reuşit loc de joacă din Bucureşti. E şi mare, e şi gîndit bine; e şi făcut bine. A fost inaugurat acum doi ani şi s-a păstrat bine – e drept că au fost furate mai toate leagănele, însă. Ce e bine aici e că nu e aglomerat; în vecinătate nu e multă lume. E accesibil prin staţia Izvor; vin şi oameni din Militari şi din sectorul 5. Copiii pot alerga în siguranţă şi – chiar dacă locul e în aer deschis şi nu sînt garduri – nu-i pierzi uşor din ochi. Seara e cam neluminat. Nu are nici o sursă de apă – ceea ce e nasol. Vara e de mers doar după 7 seara, nu e nici un pic de umbră. Firma producătoare este suedeză – Hags; foarte bună!

Parcul Lumea Copiilor

… sau Parcul lui Piedone; peste un an se va uni cu Orăşelul Copiilor şi va rezulta o nebunie. E un parc mare, sigur şi bine întreţinut; obositor prin lipsa stilului, totuşi. Se poate parca atît sus, cum intri pe lîngă Mc Donald’s-ul de la Brîncoveanu şi mergi prin partea Mărţişorului; se poate parca şi pe la Polivalentă; se poate parca şi jos, la poalele dealului. Aici e un loc de joacă inaugurat anul trecut:

– un tobogan înalt şi cu multe tuburi. Este aglomerat şi uneori vin şi ceea ce numim familii de cocalari; dar copii se joacă fără treabă. E cam obositor să-i ai mereu în vedere, însă: din punctul ăsta de vedere, nu prea e ergonomic – dacă ăsta o fi cuvîntul. Este şi apă – cel puţin de spălat mîinile.

Recent, sus pe deal s-a mai făcut unul:

Este, cu siguranţă, unul dintre cele mai reuşite locuri de joacă de suprafaţă medie din oraş. E şi frumos, e şi echilibrat în ceea ce priveşte amplasarea toboganelor, tuburilor şi scărilor. Îmi place că are un singur acces, aşa că nu prea ai cum să te pomeneşti că ăia mici o iau razna. Doar că nu prea e umbră, însă. În Parcul Copiilor locurile de joacă sînt produse în Turcia; nu egalează fiabilitatea celor suedeze, dar sunt rezistente şi sigure.

Parcul Bordei

Nu e un parc mare, dar e drăguţ. Avem aici un loc de joacă foarte bogat!

… asta e şi problema; e prea bogat. Nu cred că se plîng copiii că au prea multe tobogane, prea multe tuburi, prea multe leagăne – doar că toate astea sînt mult prea înghesuite. E cam prea năuceală, e cam prea multă încurcătură. Pe cei mai mici îi poţi pierde din ochi imediat; nici nu ştii prin ce capăt de tub o să iasă! Locul de joacă are şi un acces direct din stradă, ceea ce nu e bine: căci poarta stă deschisă mereu. Vin aici locuitorii din Primăverii şi Aviaţiei; nu prea ai cum să ajungi cu transportul public (doar cu 301.) Restul lumii care ajunge prin zona de nord se opreşte în Herăstrău: şi acolo sînt locuri destul de reuşite, dar care au nisip sau pietriş pe jos. Nu ştiu dacă locul de joacă de la Bordei are sursă de apă; ştiu că e şi el turcesc, şi că e foarte bine întreţinut.

Parcul Kiseleff

… între şoselele Kiseleff şi Aviatorilor este unul dintre cele mai aerisite locuri de joacă pe care le-am văzut la noi:

Aici copiii au cum să alerge! Din păcate, nu prea sunt multe aparate – şi chiar şi alea care sînt, sînt pentru cei mai mititei, parcă. Dar umbra copacilor înalţi, aerul plăcut şi liniştea sînt inegalabile. Nu e un loc de joacă prea accesibil, ceea ce-l face căutat de cei care nu prea vor să se amestece cu ceilalţi – ştiţi ce vreau să zic. De parcat, nu ştiu ce să zic; cred că pe Ion Mincu e singura soluţie legală. Sursă de apă nu e chiar la îndemnîna. Aparatele sunt tot suedeze – Hags – şi s-au păstrat destul de bine de vreo 2-3 ani încoace.

Corabia de la Sebastian

… e locul să vorbesc şi de ce poate oferi sectorul 5 copiilor – şi nu e atît de rău:

… e aglomeraţie mare aici! Dar locul face faţă cu succes. Corabia are ceva ani de cînd… navighează. E produsă de firma finlandeză Lappset şi e îngrijită cît de cît bine. E un loc de joacă reuşit, dar – repet – foarte aglomerat: fiindcă e într-un cartier aglomerat; şi cu problemele lui. Ca minus mare, multe păsări dorm pe catarge – şi e găinaţ pe jos uneori. Apă, parcă se găseşte pe undeva.

Hai! La joacă!

8 comments to 5 locuri de joacă

 • Serban

  Si in Herastrau, langa Roata, e un loc de joaca foarte bine amenajat. Toate perimetrele sunt curbe, ceea ce-l face foarte prietenos, iar “aparatele” sunt exceptionale! Nu-s Haggs sau Lappset, dar, oricum dupa design, ceva nordic. E de vizitat!

 • Bucuria copiilor cred ca e simultana cosmarului parintilor. Cel putin pentru mine, care le-am experimentat pe unele din astea de le-ai aratat. Ala a lui Piedone in mod special ca si cel din Herastrau. Uriase si aglomerate si mereu cu risc de a pierde copilul.

 • hm

  înspre Roată am fost, dar în trecere.
  Bine, şi Parcul Carol are vreo două locşoare; şi Cişmigiul… dar acolo e balamuc.
  Am fost acum vreo doi ani în Drumul Taberei, acolo era un loc de joacă cu beton pe jos: grozav!!!
  În IOR nu ştiu ce e.

  Îmi place Izvorul; e şi cel mai bun pentru noi.

 • Ando

  Când am scris aici
  https://www.simplybucharest.ro/?p=9454
  despre parcul Pantelimon, nu am insistat dar vă pot spune, acum, că acolo sunt nişte locuri de joacă minunate.
  Multe şi cu instalaţii noi
  Insă amplasarea nefericită a parcului – pe şos.Gara Căţelu- le face,aproape, inutile ( eu nu am văzut -sâmbata-numai vreo 10 copii aduşi de părinţi).Parcul e departe, e peste mână chiar pentru cei care locuiesc în blocurile aproape de Cora. Am văzut că e un autobuz -246 -care probabil ca circula din an în Paşte…
  Sursa de apă: NU
  Bani cheltuiţi aiurea…

 • hm

  departe…
  macar e facut bine si e ingrijit bine

 • In sectorul 6 (cartierul Militari) atunci cand e vremea urata afara sau e iarna sau cand vreau sa beau o cafea cat timp se joaca Andrei, il ducem la locul de joaca de la etajul 2 din Piata Gorjului (Izzy Club). In 25 noiembrie i-am serbat ziua de nastere (4 ani) acolo. Acasa e cam dificil sa bagi multa lume intr-un apartament, fac cei mici un “deranj” de zici ca-i Cernobal! 😉
  Sincer, e cam greu de gasit intrarea (un lift pe coltul unei cladiri, langa o cizmarie). Pana am aflat de ei dintr-un pliant, am trecut pe langa acel lift cred ca de zeci de ori, fara sa stiu ce e acolo.
  Mai bine-i sunati sa va indrume (gasiti telefoanele pe http://www.izzyclub.ro)

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>