despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

uite-un nene pe cal!

Ne plîngem că ni-s copiii proşti, că la bac pică pe capete. Că-i vina – fireşte – a sistemului, a copiilor, a televiziunii.

Nasol! – dar copilul nu-i un soi de Mowgli, şi căutîndu-şi de unul singur un rost prin lume, să găsească exemple de viaţă de la babuini, lupi, urşi sau elefanţi; copilul e crescut de cineva.

De părinţi.

Unde-s părinţii, deci? De cîte ori nu v-a venit să-i crăpaţi capul unuia care vorbeşte la telefon în timp ce copilu-i cade de pe vreun topogan? De cîte ori nu v-a venit să-i ziceţi altuia: “explică-i, bă boule, copilului cutare lucru!”

Mersul împreună cu copiii la cumpărături, la mall, la joacă e frumos; dar nu e de ajuns. Fiecare ieşire undeva e prilej şi de distracţie, şi de simţit bine – dar şi de învăţat ceva.

Copilul nu şade cu capul destupat, aşteaptînd să i se umple mintea cu lucruri de la sine. Trebuie să-i dai şi exemple. Trebuie şi să-i deschizi gustul. Dacă te vede citind o carte, poate că o să deschidă şi el una. Dacă – trecînd pe lîngă o statuie – îi spui doar că e un nene călare pe un cal, o să meargă toată viaţa pe stradă şi nu o să aibă cum să admire şi să înţeleagă frumuseţea nici unui oraş din lume.

Mă opresc des pe lîngă statuile ale oraşului nostru. Unele sînt urîte, altele sînt frumoase – nu asta contează. Mă uit  atent la felul în care părinţii explică ce-nseamnă statuile astea. O statuie nu e – repet – un nene pe un cal! O statuie e un simbol, reprezintă ceva; nenea ăla o fi fost un rege, o fi fost într-o bătălie, s-o fi preocupat să conducă o ţară spre mai bine, în vremea lui s-au descoperit lucruri, s-au construit palate, s-au schimbat idei şi concepţii!

Fiecare statuie, fiecare palat, fiecare stradă e un prilej de a vorbi copiilor! De a le deschide ochii, de a le deschide mintea, de a le deschide gustul de cunoaştere!

E păcat să ratăm asta. Copiii-s curioşi – să fim şi noi curioşi; e o bună ocazie de a fi mai deştepţi împreună.

4 comments to uite-un nene pe cal!

  • Fritz

    Maaaaare dreptate! Richard Feynman, mare fizician, despre tat’su: http://www.youtube.com/watch?v=695Flhmjmg4

  • mare dreptate ai. nici nu ştii câte lucruri am învăţat căutând sa dau copilului diferite explicaţii corecte, pertinente. cred că e un timp al învăţării şi la vârsta maturităţii, o învăţare mult mai conştientă şi mai concentrată. şi cât de uşor e sa faci asta acum, când ai un google, un wikipwdia, un dex on line, pe când părinţii noştri ori ştiau ori trebuiau să dea din umeri neputincioşi.

  • axelanti

    problema e ca multi au acces la google inca din frageda pruncie, iar parintii nu au timp sa le explice, astfel isi gasesc explicatiile in surse mai mult sau mai putin avizate…

  • e-adevărat că internetul e o sursă infinită de prostii, dar eu mă gândeam că ne e la îndemână nouă, ca părinţi ca să ne putem documenta când dăm explicaţii. încercam să-i găsesc o utilitate, altfel sunt dintre cei care socotesc că ce-i prea mult strică… 😉

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>