despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

Bucureşteanul

Ce-l face pe bucureştean foarte bucureştean este îndîrjirea cu care nu recunoaşte că-i place să fie bucureştean.

Bucureşteanul nu mîncă şaorma.

Încă nu ştiu ce mîncă bucureşteanul, dar nicidecum şaorma; nici covrigi, nici merdenele. Oricum, şaorma – niciodată. E prea de neam-prost; şi şaorma cu fructe de mare încă nu se face.

Nu ştiu cui anume vinde Dristorul, Maverickul, Geninul – poate or veni oameni din Teleorman, Giurgiu şi Călăraşi ca să ia cu sacul pentru acasă? Că bucureşteanul, pare-se, ţine post.

Chiar dacă n-o mănîncă, bucureşteanul e surprinzător de priceput la şaormă. Oricine ştie că Dristorul e doar pentru cocalari. Oricine-ţi zice că “Geninul nu mai e ce-a fost” – şi aud replica asta cam de şase ani. Bucureşteanul e la curent cu ce şaormar a plecat de la Matache la Gară, cu cine face sosurile azi la Apărătorii Patriei – doar că bucureşteanul nu mănîncă, dom’le, şaorma!!!

Bucureşteanul e mare şofer.

N-am cunoscut – pînă azi – vreun bucureştean care să nu ştie să conducă. Ştie pe unde s-o ia – nu se încurcă niciodată. Pe lîngă mine şade un coleg care, pe orice vreme şi pe orice trafic, face 12 minute pînă la serviciu. L-am crezut, pînă cînd am început să-l întîlnesc pe drum. De obicei îl depăşeam pe la Gară şi ajungeam în Victoriei cam cu trei minute-naintea lui. Nu ştiu nici azi cum de făcea 12 minute pe acel traseu – mie-mi lua vreo 20.

Bucureşteanul face pînă la Sinaia fix o oră şi 25 de minute – fireşte, din faţa casei (nu contează că stă în Băneasa, Pantelimon, Berceni sau Drumul Taberei). Niciodată nu face mai mai mult – e drept că alt prieten a recunoscut, odată, ca a făcut o oră şi 35 de minute; dar prinsese patru radare pe drum şi două blocaje. Nu ştiu cine sînt şoferii aceia care zac cu orele pe deneu sîmbăta, pe la Comarnic; sigur-sigur, bucureşteni nu sînt.

Bucureşteanul nu şi-a buşit niciodată maşina, fireşte – drept e că uneori se mai întîmplă cîte-un necaz; dar întotdeauna a fost vina celuilant.

Bucureşteanului nu-i place-n Centrul vechi.

Nu-mi dau seama cine merge în Centrul vechi – or fi ăia veniţi din Dîmboviţa să-şi ia şaorma? or fi străini? or fi extratereştri? că bucureşteanul nu doar că nu merge, dar şi urăşte Centrul Vechi.

Mă rog – cîţi dintr-ăştia n-am ginit tupilaţi pe la cîte-o măsuţă fix unde-i iureşul mai mare!! Cînd îi mai iau la-ntrebări, îmi răspund c-au ajuns de-acolo ba din obligaţie, ba din curiozitate, ba din cine ştie ce alt motiv copilăresc. Mai ştiu şi p-unii care, după ce-au înjurat mizeria, hipstereala şi cocălareala din Centrul vechi, s-au dus şi şi-au deschis cîte-o mică afacere acolo: probabil ca să lupte din interior.

La fel ca şi cu Centrul vechi, bucureşteanul nu recunoaşte că merge nici în Mall – pesemne că amărîţii ăia care conduc centrele astea comerciale angajează gură-cască care să se plimbe din magazin în magazin, nu?

Bucureşteanu nu dă cu bormaşina.

E drept că are şi el o bormaşină în debara – dar e aşa, să fie; nu c-ar folosi-o. Să fiu cinstit, bucureşteanul are atîta bun-simţ încît sîmbăta preferă să dea găurile la 7 dimineaţa, doar ca să termine la 7 şi un sfert – pentru ca după aceea, tot blocul să poată dormi liniştit pînă la prînz; că doar sîmbăta ne odihnim cu toţii.

Bucureşteanul nu ţine cu Steaua.

… de-aia, în fiecare lună a lui Mai, îşi ia o faţă solemnă şi vorbeşte despre nea Imi, despre Puiu, Ducadam, Lăcă şi Valentin ca şi cum ar fi fost şi el la Sevilia. Bucureşteanul nu scapă ocazie să-l înjure pe oier, dar îi ascultă şi-i disecă toate declaraţiile; ba chiar ţine minte şi toţi antrenorii din primele zece etape de anul trecut. Da-n rest, nu – nu ţine cu Steaua.

31 comments to Bucureşteanul

 • Sa stii ca eu stau intr-un loc unde se aduna mereu o multime de babuini care striga pana noaptea tarziu: “[..ie] Steaua, [..ie] Steaua, … AE, … AE!” sau “Ale_eee,… Ale_eee, … Cine tinE cu Steaua_aaa, sa-i […] familia_a!
  Niste bucuresteni. Electori. Iar bormasina se foloseste si pe la ora 15.00. Cu precadere sambata si duminica …

 • moldoveanu

  atat timp cat v-ati ales primar de sector un tigan analfabet, mi-e tare greu sa va recunosc ca fiind mai mult decat niste prosti.

 • hm

  am ales mai mulţi analfabeţi; e vorba de vreunul anume?

 • Bucuresteanu nu asculta manele la maxim in apartamentul de la bloc.

 • hm

  bucureşteanul e un sfînt.

 • circula un banc pe net, îngrozitor de bun, cam aşa:
  fragmente din jurnalul unui bucureştean: azinoapte, pe la 2-3 era să mor de inimă. un vecin idiot mi-a bătut atât de tare în uşă încât era să scap bormaşina din mână…

 • florin

  Mie imi place sa fiu bucurestean!Ce nu-mi place e ca unii ce s-au aciuat pe aceste meleaguri,sunt numai foc si para la adresa acestui oras.Frate daca nu-ti place de ce nu pleci,de ce nu te intorci de unde ai venit!?
  Iti spun eu de ce:pt.ca aici e toata actiunea,aici sunt banii,aici sunt posibilitati nelimitate,aici daca nu pica,curge,aici poti face ce vrei fara teama ca te intalnesti cu tanti Aglaia care o cunoaste pe maica-ta si te da in gat,si multe altele.
  Dar cel mai important e ca aici, in orasul asta aglomerat,murdar,galagios,condus de analfabeti votati de prosti,NU O SA MORI DE FOAME!

 • Freesys

  1.In cazul conoscutilor mei “nu prea” se mai mananca shaorma, nu se dezic total de viciu…
  2.Pe langa faptul ca e un sofer iscusit bucuresteanul e si posesorul unor masini cu o eficienta a consumului de carburant mai ceva ca electricul automobil Tesla, m-am facut de cacat acum un an de zile ducandu-ma la service cu masina pentru ca imi consuma in oras 9-10% si nu 5-6% ca in cazul colegului meu cu masina identica…
  3.Nimeni nu se duce in centrul vechi dar toti cunosc zona mai ceva ca o aplicatie street view…
  4.Adevarat bucuresteanul nu da cu bormasina, doar incearca….
  5.Cine tine cu stoaia sa-i ….. familia !!!! Sunt rapidist !

 • Ando

  Am cazut la 4 din cele 5 puncte -sunt cu Dinamo- deci degeaba m-am nascut in Bucuresti:-(

 • Nu e greu să cazi la 4 din 5… eu mănânc doar mici, nu am maşină, nu am bormaşină, iar prin Centrul Vechi trec doar ca să scurtez drumul de la Sf. Gheorghe la Unirii (să ies la 47)… am făcut odată greşeala să o iau cu bicicleta prin centrul vechi, în ideea de a ieşi la CEC… pe drumuri publice, deschise traficului auto, nu aveam loc printre mese, până la urmă tot în splai am dat. Cine le-o da autorizaţie? Deşi la ce preţuri au, probabil includ şi şpaga către primărie.

 • Ando

  Mi-am adus aminte: bucuresteanul nu se uita la OTV:-)

 • hm

  avem numai calităţi, nu-i aşa?

 • just_me

  eu mananc shaworma (nu des, dar mananc)
  nu am bormasina
  si nici masina (doar de spalat sau tuns )
  imi place in centrul vechi numai in anumite localuri.
  iar cu steaua tin pentru ca m-am nascut aproape de stadionul de la capatul lui 41.

 • Mihai

  Dupa vreo doi ani de facultate aici cu totii deveniti bucuresteni fie ca vreti sau nu…asa ca mai usor cu xenofobia

 • Ando

  Mihai:aici nu e vorba de xenofobie, e vorba de ifosele unora.Nu consider ca am vreun merit prin faptul ca m-am nascut in Bucuresti.Mai ales ca,de exemplu, evolutia orasului din ultimii ani m-a lasat de multe ori “in ofsaid”.
  Pe mine unul prea putin ma intereseaza de unde e omul(vecin, coleg,pieton etc)atat timp cat se poarta normal,cumsecade.
  Deci e problema de mentalitate.

 • Mihai

  Nimeni n-are un merit ca se naste undeva, doar ca au inceput sa ma plictiseasca generalizarile de genul asta. Am vazut un text cu acelasi mesaj si pe metropotam acum cateva saptamani care a strans o lista lunga de sute de comentarii in care oamenii din afara orasului spuneau “da, asa e, ce jeguri umane sunt bucurestenii” cu raspunsurile evidente “daca nu va place plecati acasa,nu ne mai luati slujbele.” Si nu prea stiu tipi, bucuresteni sau altfel, care sa nu manance shaorma macar ocazional sau roman care sa nu fie un sofer execrabil, asta ca tot generalizam.

 • adastra

  @Mihai
  Draga consatean…omul nostru incearca o autoironie fina. Nu are nimic cu bucurestenii…si in general discutiile despre bucuresteni sunt interminabile. 🙂 are dreptate insa cu foarte multe.
  Un bucurestean cu cateva generatii in spate nu se va afirma bucurestean de parca ar purta un logo.
  UN bucurestean nu sta in Drumul Taberei (fost sat…actualmente cotet de provinciali) sau in Titan (sanctuar de moldoveni)
  Nici prietenii mei nu manaca saorma, like ever, dude:))
  Bucurestenii sunt intrecuti la volan doar de vlasceni (cine a mers pe bucuresti-alexandria stie :)) )
  Centrul vechi era parcare acum cativa ani (poate sa confirme autorul)si normal cand au inceput sa rasara terasele era de bon ton , ca nu venea nimeni….Acum e considerat comportament pitziponc :))
  Acum e cool sa o arzi la MTR si Antipa cu bicla mai scumpa ca tine…
  si exemplele pot continua:
  Nu Gaia ci Control
  Nu DSLR ci mirrorless
  Nu Politehnica ci Teatru si film
  NU iphone ci Samsung

 • hm

  aia cu bicla mai scumpă decît tine mi-a plăcut tare.

  da’ am o întrebare – ce trebuie să mănînci dacă nu mănînci şaorma şi vrei să fii cul?

 • Ando

  Salata Caesar ?…se serveşte rece (dar nu excesiv) sau la temperatura camerei.

  http://www.cevabun.ro/salata-caesar/

 • hm

  deci n-o să fiu cool niciodată 😉

 • @adastra: Nu ştiu ce a fost în Titan, dar te pot asigura că Drumul Taberei a fost un cartier NOU, construit pe un fost câmp de instrucţie. Sate au fost Colentina şi Băneasa, ataşate mai târziu oraşului, în timp ce Rahova şi o parte din Berceni erau mahalale. Şi mai pot adăuga şi că apartamentul în Drumul Taberei se lasă moştenire, sunt destul de puţini ,,provinciali”. Bine, mă refer la ce e între Răzoare şi Valea Oltului, nu la vilele înghesuite pe câmpurile ce aparţin de Domneşti şi Bragadiru, dar unde stau omuleţi care o ţin sus şi tare că ei stau în Drumul Taberei.

 • Hm, frumoasa ironie… Ca sa va ajut si pe tine si pe Ando, salata Ceasar nu mai e cool (se gaseste si la Mac, ce naiba?!), dar erati pe idee. Neaparat ca sa fii cool iti trebuie salata, daca se poate cu rucola, cu brinza feta si cu sos tzatziki!
  Dr2005, ma pregateam sa-l(o) pocnesc pe adastra pentru faza cu Drumul Taberei. Thanx for representin’!

 • hm

  la lupta între cartiere nu mai mă bag.

  pun aici ce-am mai spus mai demult:

  N-aş putea spune: mutaţi-vă acolo şi nu vă mutaţi în dincolo. Aş putea spune: luaţi în calcul ce aveţi nevoie: transportul public şi cel cu maşina, vecinătatea parcurilor, starea şcolilor, numărul de magazine, de policlinici, de locuri de parcare. Aş putea spune: uitaţi-vă la vechimea blocurilor, la suprafaţa apartamentelor, la felul de-a fi al oamenilor. Aş putea spune: mergeţi de cîteva ori şi dimineaţa, şi la prînz, şi seara printr-un cartier necunoscut, înainte de a vă muta-n el. Aş putea spune: gîndiţi-vă că unele cartiere vechi sînt deja un soi de comunitate închisă, cu fel de fel de cutume pe care nu le ştiţi.

 • Dan

  Saorma – da, Masina – da, Mall – da, Bormasina – da (3), Steaua – dada becali pleaca din gheeencea 😀 Hmmmm….

 • hm

  ai mai crescut şi-n Drumul Taberei 😉

 • Dan

  … nu. Dar am trait acolo 13 ani, da!

 • adastra

  @hm and Dr2005
  Hm….pai nu manaci shorma. Cauti restaurante slowfood sau nu manaci nimic (mai des intalnit. Te asezi la terasa de hipsteri si iti iei ceai sau fresh de portocale.
  :))

  Dr2005
  E doar un stereotip, foarte des intalnit…nu are legatura cu drumul taberei in sine. Despre toate cartierele exista un sterotip tampit…e bine sa facem misto. Nu inseamna ca suntem si de acord. S-a format in ultimii ani si e o chestiune care tine de raspunsul invariabil al tuturor oamenilor care isi cautza apartament prin Bucuresti. Minimum doua camere si minimum in drumul taberei. Daca stai sa te gandesti e un lucru ok sa locuiesti intr-un cartier asa de cautat

 • hm

  pentru o clipă am uitat de ceainării. Brrrr.

 • Nu mănânc şaorma… nu prea îmi place, că se mănâncă greu şi, inevitabil, câteva picături de sos sau maioneză ajung pe haine, pe încălţăminte, pe jos… Mănânc covrigi, merdenele, fornetti (dar nu în Bucureşti, că nu prea mai sunt… plus că s-au cam scumpit), gogoşi şi mici, iar în lipsă de altceva iau câte o porcărie de hamburger de pe la KFC sau McDee.
  Apropo de mici, în Craiova am găsit ,,La Calu'” (în autogara de lângă gară) mici cu 1 RON/buc + pâine, sare şi muştar după gust incluse în preţ. Destul de buni (nu chiar ca ăia de la Basarab, totuşi). În schimb, berea la halbă de acolo e cam botezată cu apă. Au trecut 4 zile de atunci şi încă nu au apărut probleme cu stomacul, deci se poate concluziona că sunt sănătoşi.

 • A, că am uitat, ce-i aia ,,fresh de portocale (sau alte fructe)”? Acum vreo 10 ani parcă se chema suc de portocale şi mi-l făcea mama acasă pe storcător (prin ,,storcător” înţeleg storcătorul manual, de plastic, pe care apăsai fructul şi curgea zeama)… dar să dau 6 sau 10 RON pe un pahar de aşa ceva… eventual să mă duc şi la o terasă şi să stau juma’ de oră după el… aşa berea (sau apa) vine în câteva minute indiferent de renumele crâşmei/terasei. Şi, fiind la sticlă, e la fel şi la crâşma de cartier şi la terasa de fiţe, doar preţul e diferit :))

 • hm

  deci: fresh, ceai si salata. Niciodata.

  La shaorma frica nu mi-e de haine (avem curatatorii chimice bune… testate 😉 ) ci de pantofi… cei de piele intoarsa sufera rau de la sos!!!

  Pe vremuri, cand eram cu treburi in Craiova, era un loc – ieftin si ala – unde serveau micii cu zacusca langa. Interesanta combinatie…

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>