despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

Vechile structuri‏

scris de Florin

În cartierul Bucureştii Noi erau, ca în orice alt cartier bucureştean, câteva întreprinderi care absorbeau forţa de muncă din zonă şi nu numai. Furia distructivă declanşată în decembrie ’89 împotriva “vechilor structuri”, s-a abatut şi în zona respectivă. Deşi nu ni s-a explicat niciodata ce legatură au clădirile şi utilajele cu ideologia vechiului regim, majoritatea au fost puse la pământ.

Începând cu LAROMET şi continuând cu MARMURA, reconstrucţia capitalistă a mai pus o uzină la pământ: “Intreprinderea Textilă DACIA”. Trecută pe linie moartă şi lăsată în părăsire, aceasta unitate şi-a găsit odihna sub loviturile de berbec ale buldozerelor (mai era unul de folosea utilajul ăsta la demolari). În locul ei nu va răsări o altă uzină cu ultimă tehnologie, ci un complex comercial, numit “Victoria City Center”, pentru că, nu-i aşa, de restul ne-am ocupat şi asta ne lipsea. În timp ce milioane de români îşi caută norocul pe alte meleaguri, construindu-le străinilor tot ce au nevoie, la noi se dărâma într-o veselie.

Pozele sunt BEFORE…

… and AFTER (ca să fiu şi eu în trend):

PS – observ că tot mai multe construcţii se numesc VICTORIA, probabil victoria totală a capitalismului asupra poporului.

PPS – la nici 20 de metri de viitorul V.C.C. există de ce va timp un magazin Penny, ca să nu mai vorbim de recent inauguratul Mega Image, despre care am scris cu ceva timp în urmă.

8 comments to Vechile structuri‏

 • Dan

  Discutia despre “cum s-a ajuns aici” excede cu mult un articol cu poze despre 2 fabrici demolate. Din pacate capitalismul nu crede in lacrimi si nu are prin definitie vreo componenta sociala; scopul capitalismului e sa faca bani (si atat). Componenta sociala trebuie sa o asigure statul in ipoteza in care ar avea bani sau interesul de a directiona in acel domeniu banii pe care ii are. Dar, ca o paranteza, industria romaneasca nu s-a dus pe… directii licentioase cenzurabile incepand cu 1990; a existat o dezvoltare nesustenabila in anii ’60 si ’70 iar a doua criza a petrolului (1979) ne-a trimis direct in faliment. Ce s-a intamplat? Desteptii de atunci au crezut ca e o situatie temporara si 2 ani de zile mareata noastra industrie a mers pe credit (Romania intrand in default in 1981 si ulterior in 1986) iar banii aia i-am dat inapoi facand foamea in anii ’80. Revolutia ne-a prins cu un decalaj de 15 ani si incapabili sa vindem decat la pret de dumping. Spre anii 2000 cand s-a intrat cu buldozerul practic nici nu mai era mare lucru de salvat. Dar bine, sunt multe detalii si se putea evita episodul agresiv-imobiliar dublat de vanzarea generalizata la fier vechi. Nu stiu insa cu ce costuri.

 • Ando

  BANUL din gros! – numai pentru cei “aleşi”, bineînţeles 🙂
  Asta e interesul suprem, asta trebuie urmărit la orice
  astfel de ”mişcare” imobiliară.

  In rest,…”Bucureştiul te vrea în teneşi”:-(

  https://www.simplybucharest.ro/?p=8047

  Mi-e silă !

 • Dragos B

  http://towerspotting.blogspot.de/2006/12/dragos-bora-contributie-online_14.html

  “In noua arhitectura a peisajului industrial, respectarea functionalitatii favorizeaza definirea expresiei plastice. O dovedesc printre altele cladirea anexa cu profil social administrativ a Uzinelor ‘Steagul rosu’ din Brasov, ca si ansamblul constructiilor fabricii de produse lactate din Bucuresti sau al filaturii Dacia Bucuresti (fig. 75)”. Din albumul ‘Arhitectura in Romania’, Editura Meridiane, 1966.

  Dane, din pacate cam asa cum spui tu a fost. Si este. 🙁

 • Dan are dreptate, totul ni s-a tras de la faptul ca am pornit in 90 cu un decalaj de cel putin 15 ani fata de majoritatea tarilor din restul europei, iar cu explozia informationala petrecuta in anii 90 decalajul nu a facut decit sa se extinda, pentru ca tarile din Vest au accelerat.
  Pe de alta parte, pornind strict din Romania, din punct de vedere antreprenorial, e destul de dificil sa construiesti o afacere strict nationala (una vizibila nu o pensiune agro-turistica, sau mai stiu eu ce in genul asta mic), pentru ca piata de desfacere nu stimuleaza aparitia unei asemenea afaceri. Pe scurt, nu exista destula putere de cumparare in Romania, astfel incit o asemenea afacere mare sa fie sustenabila. Banii, cu adevarat seriosi, vin din afacerile cu occidentul. Singurul atuu al Romaniei in acest sens este o piata de munca ieftina (ironic, pentru ca asta tine puterea de cumparare jos) ceea ce ar putea incuraja niste firme din vest sa ne foloseasca pentru prelucrare, dar infrastructura e total la pamint. Vezi cazul uzinei Ford de la Craiova care are capacitate mai mare dar produce doar cit poate sa transporte.

 • florin

  Orice economie are o dezvoltare pe doua directii:pe orizontala,adica o dezvoltare din punct de vedere a spatiilor propriu zise de productie(componenenta hard a economiei) si o dezvoltare pe verticala,adica implementarea de tehnologii de ultima ora(componenta soft a economiei).Trebuie sa subliniez ca ridicarea unei fabrici(nu foarte mari)de la zero,nu este un lucru atat de simplu.
  Decalajul de 15 ani nu consta in lipsa unitatilor de productie ci in lipsa tehnologiilor moderne,acestea urmand a fi implementate in cincinalul ce incepea la inceputul anilor ’90.
  De ce nu s-a facut acest lucru,macar pt.industriile ce puteau aduce profit si mai ales in cazul agriculturii,nu a intrebat nimeni.
  @Ando-nu sunt trist dar,ar fi putut fi folosita o parte din constructie pt.noul V.C.C.si parca se darama cam repede,cam mult si cam fara rost in ultimul timp.

 • Cred ca toti cei care vorbesc despre industrie si cat de in urma era Romania in anii ’90, nu a fost nici in fabricile care erau atunci si nici in fabricile din occidentul actual. Aveam o industrie mai mult sau mai putin performanta insa aveam totusi o industrie cu oameni de o calificare de la mediu in sus.
  Am vazut de curand o fabrica a unei marci de renume din Europa si nu este atat de extraordinar utilata este comparabila cu ceea ce aveam si noi pe aici … sunt extrem de multe industrii care nu inseamna doar inalte tehnologii … in fabrica respectiva era o sectie cu nemti care lustruiau la greu manere de inox, aproape manual … Oare de ce le cumparam noi in Romania la pret german cu manopera germana in spate?
  Pe langa razboiul politic a fost apoi si un razboi economic pe care l-am pierdut pe mana noastra. Vom plati inca 20-30 de ani pentru asta. A fost prostie curata ce s-a intamplat la noi. Si, din pacate, prostia continua!

 • Abigail

  Mda, aveam o asa-zisa industrie cu pierderi mai mari decat profitul, sustinuta cu bani de la stat care era nevoit saracu` sa vanda chiar si armament(ilegal, of course) prin tari arabe ca sa subventioneze mastodontul industrialist! Un sistem dement precum “geniul” Ceasca, care in 10 ani si-ar fi asasinat total propriul popor.
  “Calificare d ela mediu in sus”?! Vezi sa nu! poate calificare la furaciuni si dat din papagal, cu cine calificare, cu furaciosi si aplaudaci pe la sedinte, pupincuristi si barfitori,cu directori betivani si muncitori care sprijineau strungul, cu ingineri care reinventau roata in anul 1980, sau confectionau ceva pt. uz propriu in timpul serviciului?
  O anomalie care nu mai trebuie sa se repete niciodata!

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>