despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

Despre blocul înclinat de pe şoseaua Giurgiului

scris de Ando

Nişte probleme personale m-au obligat în ultima lună să merg mai des pe şoseaua Giurgiului. Şi, când nu mă grăbesc, fac pe jos porţiunea de la Pieptănari până la Toporaşi – zona în care am locuit vreo 12 ani.

Aşa se face că trecând prin dreptul blocului din imagini mi-am adus aminte despre povestea lui.

Blocul se află la nr. 63-65, cam la 500 de metri de Şura Mare – imediat după staţia Muzeul George Bacovia – pe partea stângă cum mergi spre Toporaşi.

Mi-e greu să precizez anul… să fi fost 1963 -1964? Mergând zilnic cu tramvaiul la şcoală, mi-au atras atenţia discuţiile pasagerilor despre acest bloc care, la puţin timp dupa finalizarea construcţiei… s-a înclinat!

Întărâtat de dezbaterile ad-hoc, împreună cu un coleg de clasă şi de drum, chiar am coborât odată la locul faptei. Blocul era evacuat, erau montate panourile de împrejmuire ale şantierului şi se lucra la el.

Nu te puteai apropia prea mult, aşa că am dat noi roată, ne-am zgâit din toate părţile şi nevăzând nimic spectaculos, am şters-o la ale noastre. Pe urmă, am şi uitat de întâmplare. Vă daţi seama că, la vârsta pe care o aveam atunci, dacă blocul a rămas încă în picioare, a trecut rapid pe al “enşpelea” plan al preocupărilor mele.

Mai ales că, după consolidare, locatarii s-au mutat înapoi – deci totul a reintrat în normal.

După aproape 50 de ani, aşa cum vă spuneam la început, mi-a revenit în minte episodul cu pricina şi am luat la răscolit Internetul în căutarea unor detalii, să zicem tehnice, sau a unor ceva relatări mai ample. Nu am găsit.

În schimb, am dat de un text minunat. O savuroasă şi fermecătoare descriere a împrejurărilor în care s-a produs întâmplarea cu pricina şi a urmărilor ei.

Eu nu mai am cuvinte, dar vă spun: merită citit ce a scris aici Eliza Roha!

13 comments to Despre blocul înclinat de pe şoseaua Giurgiului

 • Finalul, mai ales, e fantastic. Si eu m-am intrebat destul de des cum naiba au scapat toate casele alea de la demolare… Mereu mi-am imaginat ca demolarea a inceput de la Sebastian si pur si simplu nu a mai ajuns acolo, dar acum ca ma gindesc mai bine, in zona Giurgiului sunt blocuri mult mai vechi decit cele de pe Sebastian.
  A great find, HM!

 • interesant. şi frumos povestit!

 • hm

  … pe Ando să-l lăudaţi!

  Valentin, zici Sebastian, dar te gîndeşti cumva la altceva? Că nu prea înţeleg.

  Despre blocuri, ani de construcţie, vechimea cartierelor… tot aici, la Mihai:
  http://maglina.blogspot.ro/2011/02/bucuresti-arheologie-urbana.html

 • Nu, de Sebastian zic. Totul tine de prespectiva din care am aflat eu de demolari. Copil crescut in Militari si mai apoi in Drumul Taberei (cartiere noi pentru care nu s-a demolat mai nimic) si cu bunicii in Giurgiului. Bunicii mei au avut o casa pe strada Sebastian, care a cazut la demolare, asa am aflat eu ca nu toate blocurile s-au ridicat pe teren viran. In plus, atunci cind eram mic, traseul cu masina de mers la bunici era Ghencea-Sebastian-Ferentari-Bachus-Toporasi-Giurgiului. Blocuri, blocuri, case, case, blocuri. Nu mi-am dat seama niciodata ca si blocurile din Giurgiului au avut demolari in spate… Deh, naivitate de copil!
  Cit despre harta lui Mihai, mi se pare o idee excelenta, si mi-am gasit si blocul in care stau acum (tot in Drumul Taberei :p)

 • hm

  aha, aşa da, pricep bine…
  Sebastianul a căzut tîrziu, tîrziu, faţă de Giurgiului… la 20 de ani diferenţă aproape.

 • Freesys

  Eu nu prea inteleg ce case au scapat de demolare pe-acolo, ce tronson a ramas nefinalizat ? S-a construit conform planului, ca sa zic asa.

 • hm

  după Şura Mare sînt case cam pe ambele părţi, cale de o staţie bună.

 • Freesys

  Pai mananci o paine de la blocul cu pricina pana la zona de case dinspre Sura Mare, in ciuda frumusetii articolului, eu nu prea vad legatura.

 • Scuze că mă bag în vorbă… dar link-ul cu blocul nu merge. Cel puţin nu din Firefox, IE sau Chrome.

 • Ando

  @Dr.2005: asa e, nu te mai chinui. E de vina site-ul respectiv. Nici eu nu l-am mai putut accesa de ieri.

  @freesys:de la Sura Mare pana la blocul cu pricina nu sunt mai mult de 500 de metri. Pe toata aceasta portiune, inainte de ’89 nu s-a mai demolat si nu s-au mai construit blocuri.
  Nu stiu cum era planificat.
  E adevarat ca in ultimii ani au aparut totusi ceva blocuri, dar un pic mai retrase de la sosea.

 • hm

  da, grozavă treabă cu site-ul ăsta… sper să posteze iar articolul.
  Noi am zis că e mai cinstit să dăm linkul decît să copiem materialul. Păcat.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>