despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

prin Orăşelul Copiilor

Piedone a luat în arendă Orăşelul Copiilor şi s-a băgat în el. De vreo două săptămîni s-a inaugurat o parte. Ai zice că-i mai bine ca înainte. Pare altceva, mai civilizat, mai nou, mai… mai bine.

… şi totuşi nu. Piedone e un personaj sinistru, al cărui gust este îngrozitor. Sînt aruncate, alandala, stătuiţe şi kitsch-uri teribile; te împiedici de ele, te agresează!

… şi nu e doar asta. Da – par simpatice copiilor, cei mici le călăresc, îşi fac poze cu ele. Sînt zeci de posibilităţi de joacă, pentru toate vîrstele. Dar sînt amestecate oribil, locurile de joacă sînt construite fără minte; vezi tobogane care se sfîrşesc direct înspre leagăne.

Aleile sînt o nebunie. Nu ştiu cum cineva a putut să construiască aşa ceva. Sînt înguste, întortocheate, paralele fără corespondenţe între ele! Nu duc nicăieri şi şerpuiesc aiurea.

… e o senzaţie sinistră. Te simţi ca într-un staul, ca într-un culoar pe unde-s mînate vitele. Eşti înghesuit de trei-patru modele de garduri, care de care mai urîte, care de care mai nepotrivite pentru un parc; că – totuşi – parc este, Orăşelul Copiilor, nu poligon de instrucţie.

Păcat. Ar fi putut fi, înţelegeţi.

8 comments to prin Orăşelul Copiilor

  • N-arata rau. De cateva saptamani ne-am propus sa-i ducem pe prichindei si n-am reusit. Poate weekend-ul asta. Merci de remainder … Voi avea si material pentru o postare 😀

  • hm

    ce-i drept: copiilor le place.

  • Singura scuza pe care i-o acord este pentru faptul ca a plantat niste copaci acolo. In rest, inca de la prima amenajare,era de un oribil prost gust. Si cu multe obiecte care au costat mici sume si care trebuie sa fi fost mana cereasca pentru furnizori. Caci ce explicatie mai buna pentru kilometrii aia de garduri, de exemplu? Pe de alta parte, daca te uiti bine la fetele majoritatii beneficiarilor ai sa-ti dai seama ca este insa o amenajare perfect tintita pe beneficiari. Noi suntem doar niste carcotasi neintelesi de corpul electoral ….

  • Serban

    GARDURILEEE!!! Nici nu se mai vede peluza din cauza lor. In plin comunism, parcurile erau amenajate mai… democratic. Si mai cu cap.

  • Ando

    Sunt câteva aspecte de discutat:
    – în primul rând, fiind vorba de copii, toată lumea se “topeşte”
    adică: uite dom’le ce a făcut ăsta pt copii !
    Cum şi cu ce bani,asta deja trece pe planul doi
    Pe de altă parte, mi se pare normală şi această abordare pentru că majoritatea copiiilor din ziua de azi trăiesc mult în spaţii închise( la bloc, la grădiniţă/şcoală etc).Ori, ce poate fi mai plăcut (şi sănătos) pentru un copil decât să alerge, să se zbenguie,măcar cîteva ore, în aer liber ?
    Strada a devenit, de mult, pericol de grad zero aşa că parcul devine cel mai accesibil.
    Sincer să fiu, încerc să nu exclud chiar buna intenţie a unor edili de a face, efectiv, ceva nou şi util în sector (din câte am înţeles, respectiva zonă era cam în paragina).
    Partea cea mai discutabila apare însa la implicarea personală, până la detaliu, în diverse astfel de lucrări cu impact public.
    Nu-mi dau seama cât este “made Piedone” în lucrarea de mai sus,
    dar există, în continuare, această tendinţă de a nu consulta profesioniştii (arhitecţi, peisagişti etc).
    Cazul recent al amenajării spaţiului de deasupra parking-ului
    de la Universitate este notoriu.

    Oricum ideea asta de a “gărdui” tot ce se poate e oribilă !

  • Serban

    Am fost azi cu copilu’ ca sa vedem “pe viu”. Ce m-a descumpanit pana la deznadejde e ca a disparut calea ferata cu ecartament ingust laolalta cu foarte multe garduri vii, unele de aproape 2m inaltime. In rest, e o DEMENTA! De-acum, Herastraul ramane destinatia favorita. Acolo te poti plimba pe iarba, iar majoritatea locurilor de joaca sunt facute cu cap si de calitate: Hags, Lappset si, favoritele mele, Proludic.

  • hm

    da, am uitat de gardurile vii…
    citisem ca va fi refacuta calea ferata… ciuciu… vazusem undeva ca totusi se va face, desi acum traseul ei e asfaltat

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>