despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

Dar bulgarii noştri oare ce mai fac?

Ando a găsit un scan al paginii cu programul radio-tv care trebuia să fie pe 25 decembrie 1989 (asta, dacă nu am fi scăpat de Ceauşescu cu cîteva zile-nainte) – prilej cu care am început să ne aducem aminte şi la ce ne uitam, totuşi, la televizor…

Noi, unii, ne uitam la bulgari – ăştia aveau program serios, şi dimineaţa, şi seara; iar cel de seară începea pe la 5 după-masa; în plus, aveau două canale.

Zău că m-aş uita şi azi la bulgari! În loc de Discovery, de pildă, nu m-ar deranja să am BNT!

În ’89 ajunsesem la performanţa de a înţelege bulgara perfect; urmăream subtitrările cu mai mare uşurinţă ca pe-ale noastre. Bine – acum am uitat tot, dar simpatia pentru poporul bulgar mi-a rămas!

Mi-a duc aminte, iar, de cum dădeam tîrcoale lunea înainte de prînz agenţiei liniilor bulgăreşti de transport aerian de pe Batiştei – fiindcă acolo, în geam, un suflet bun lipea o hîrtie dactilografiată cu programul de la Bălgarska Televizia…

La bulgari am văzut Caracatiţa, Sclava Isaura, Familia Guldenburg – şi alte tîmpenii pe care le-am urmărit cu sufletul la gură. Meciuri, campionate, concerte, emisiuni de ştiri, desene animate… Pînă şi muzica lor uşoară mă distra mai mult; Ando îi ţine minte pe Vasko Naidenov, Rosiţa Kirilova, Orlin Goranov, Lili Ivanova, pe fraţii Arghirov şi formaţia FSB.

Bulgarii aveau un matinal bun (Dobro utro) – pe vremea cînd noi nici nu ştiam ce e ăla matinal… găseai emisiuni serioase – ca Vsiaka Nedelia cu Kevork Kevorkian, şi toţi prietenii mei se uitau sîmbătă seara (atunci era?) la Studio X.

Bună treabă cu bulgarii! Bine-nţeles, cei din estul ţării se uitau la ruşi, cei de prin vest la unguri, iar cei mai din sud-vest îi prindeau şi pe sîrbi.

Dacă v-aţi întrebat vreodată cum de cele mai mari firme de cablu au venit din Ardeal, e pentru că acolo reţelele dintre blocuri apăruseră înainte de Revoluţie. Nu glumesc! Atmosfera era mai relaxată în cîteva oraşe, şi existau antene parabolice la care se închideau ochii – alminterea nu aveai voie să ai aşa ceva. Cel care avea antena distribuia semnalul la cîteva blocuri; nu mai ştiu cît cerea “abonament”. Partea proastă era că aveai prin cablu doar ce privea şi proprietarul antenei; nu puteai alege – tu – ce să vezi; dar bineînţeles meciurile le prindeai întotdeauna. Oamenii căutau RTL, RAI, MTV – cam astea erau preferinţele; iar sîmbătă noaptea tot orăşelul se uita la acelaşi filmuleţ sexi…

16 comments to Dar bulgarii noştri oare ce mai fac?

 • Dragos B

  “acolo reţelele dintre blocuri apăruseră înainte de Revoluţie.”

  Nu doar acolo. Existau si-n Bacau cel putin trei de felul asta (2-3 blocuri sau scari de bloc).

 • da, da, Studio X era sâmbăta seara târziu. În ’86, în august, imediat după ce se terminase un film după Agatha Christie(parcă)a început acel oribil cutremur…

 • Catherine, ne-am petrecut cutremurul in acelasi mod :))

 • Ando a uitat formația Tramvai No5 :). Și karatista aia unguroaică cum o chema? Linda parcă?

 • hm

  Da, Linda.
  Bamse, ştrumfii, Alf, Benji – cîte mai erau de văzut, ehe!

  Mai erau reţele şi pentru “video”.

 • Unde le tot gaseste Ando, ca-s tare curios.

 • catherine, era un film dupa arthur connan doyle. stiu foarte bine ca dupa film m-am urcat pe scaun sa caut o anume carte cu shelrock holmes (un studiu in rosu, biblioteca pentru toti), si atunci a inceput zguduiala.

 • Ando

  @iordachec: da,pe bune,uitasem…
  Dar, uite aici un link cu Tramvai No.5:
  http://www.youtube.com/watch?v=qbuDHOOSikA

  şi unul cu Vasil Naidenov si Lili Ivanova

  http://www.youtube.com/watch?v=wVm9qaDFZEg

  @Ciprian:scan-ul îl am de la un cunoscut şi chiar uitasem de el;
  noroc cu seria de articole de săptămâna asta care mi-au răscolit
  din amintiri.
  Ţin minte ce muncă de lămurire a trebuit să ducem cu administratorul de scară ca să facem modificarea la antena colectivă
  pentru a prinde bulgarii.

  Ce mult a contat pentru vremea aia…În 1984 aveam să fac o excursie de 3 săptămâni în Bulgaria cu maşina mea.Atunci, erau
  peste noi sub multe aspecte:magazinele alimentare erau pline,aveau bere şi ţigări străine;aveau o reţea turistică mult mai bine pusă la punct şi mai ales nu te presa cultul personalităţii, ca la noi.
  Nici nu cred că l-am văzut atunci pe Jivkov la TV.

 • La mine în Institut aveam câțiva tipi care trăiau din asta: din antene de bulgari, și de satelit. Fiind în curtea IAvB, să faci un calapod și să tragi un lighean pentru satelit era floare la ureche! Puteam da clasă oricui la precizia suprafeței, având și mașini de măsurat în coordonate. Tipii erau cunoscuți sub numele de ”motani”. Din păcare duceam și eu un motan din ăsta în spate, că munca lui trebuia s-o facă cineva. D-ale ”Epocii de Aur!” Ceaușescu n-a înțeles că iluzia libertății e mai importantă decât libertatea. Nu trebuia să facă nimic, decât să lase televiziunea să emită 24 din 24, cu el doar 10 minute pe zi. Nici mama bubulilor nu făcea atunci mămăliga să explodeze. Parol!

 • hm

  ce-mi place cum v-ati adus aminte cum v-ati petrecut cutremurul in 86! Eu eram in vacanta, in Ardeal… acolo n-a fost.

  de cultul personalitatii nu mai zic nimic. Era doar “TRAIASCA”
  pe toate gardurile…

 • florin

  Mai era o formatie numita TRIX si cred ca e vorba de VASIL Naidenov si nu Vasco.Cel mai tare ma distrau transmisiunile de fotbal:jol carton,zasada,cervenie cerapii,narusenie(cel mai tare imi placea cand venea vorba de Nasco SIRACOV)etc. intrasera deja in limbajul cotidian.Si mai era si “Leka nosti detza”.Cred ca Studio hiX a fost la inceput joia seara dupa zece.
  Culmea ea ca,in ’77 la cutremur,se difuza un film bulgaresc;chiar cand personajul principal sarea pe geam ca sa scape de politie sau gestapo(filmul era cu partizani cred)a inceput zguduiala.
  “Draghi zriteli,jelaiem vi leka nosti!”-cam asa se termina programul la bulgari.

 • hm

  corect! Vasko, de la Vasil vine… Aşa-i la ei: Venko, Branko…

  eu am început să mă uit la bulgari prin 86, cred.

 • cata

  Sturtite sau Shturtzite – o trupa rock bunicica si cu aparatura foarte tare pentru acei ani , Impulse,tot o trupa rock rezonabila ,Diana Express .

 • Dan

  Eu nu am asa de multe amintiri cu “bulgarii” din cauza zonei in care am crescut; acolo se prindeau foarte greu, cu amplificatoare, antene orientate la milimetru si milioane de purici. Rar puteai urmari ceva cap-coada la modul civilizat. Iar cand veneam la Bucuresti la bunici ma minunam ca aici se vede “oglinda”… Btw, in 2012 se mai prind oare bulgarii sau or fi trecut si ei pe transmisii digitale in banda UIF la putere redusa cum e moda acum?

 • Dan

  Am profitat de timpul liber si am scos antena de camera dintre panzele de paianjen (da, am asa ceva fiindca n-am avut tv prin cablu din prima zi in care m-am mutat aici). Concluzia scurta ar fi ca nu se (mai) prind bulgarii cu asa ceva, de fapt se prind doar transmisiile locale pe frecvente inalte (UIF). Ma gandeam ca pe antena se pot prinde in 2012 aproape 20 de posturi (fara duplicate) si ca o familie fara “pretentii” (sau dorinte induse de marketing) poate trai bine-merci si fara cablu tv (sa nu zicem fara televizor). Food for thought…

 • hm

  mă gîndeam eu.
  Şi cînd a fost cu reabilitarea termică, au dispărut şi antenele colective de pe blocuri.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>