despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

Corespondenţă din… Obor.

scris de Ando

De ani de zile, primul plic pe care-l găsesc – imediat după sărbători – în cutia poştală este cel de la primarul Onţanu prin care sunt informat despre ce impozite am de plătit în noul an. Grila de impozite este însoţită şi de un mini-raport cu ce a făcut primaria mai important prin sector în anul care s-a încheiat. Lăsând la o parte pasajele triumfaliste, chiar e un material interesant din care afli, de exemplu, că în anul 2013, se discută de “extinderea reţelelor edilitare de apă şi canalizare” adică sunt oameni care, într-o capitală din UE, n-au încă acces la aceste servicii elementare!

Să revin: impozitul pe care trebuie să-l plătesc anul ăsta este cu circa 5% mai mare ca cel de anul trecut adică, zic eu, ceva rezonabil şi suportabil dar, recunosc, tot am tras o salvă de paşti şi dumnezei la vederea plicului. Îmi dau seama că aşa trebuie şi aşa funcţionează un oraş, dar nu-i nici-o plăcere să ţi se amintească că ai de dat bani, mai ales după sărbători!

Şi acum, legat de treaba cu utilizarea taxelor, iată un lucru bun făcut la finele anului trecut în piaţa Obor. În capătul dinspre Colentina, lângă calea ferată dezafectată, există un spaţiu pe care de ani de zile s-au instalat comercianţii de “fierătanii” cum le zic eu, sau de produse ”gospodăreşti şi de uz casnic” cum scrie pe un panou de pe gardul împrejmuitor: articole sanitare, electrice, şurubăraie, scule, piese pentru biciclete, diverse materiale, chimicale, vopseluri, clanţe de uşă, mânere, cabluri şi furtune, lopeţi şi fierăstraie. Treabă bună la nevoie, dar totul arăta nasol: tarabe înghesuite, cu nişte încropeli de copertine, culoare înguste măcinate de gropi; trebuia să te uiţi pe unde păşeşti dar să-ţi fereşti şi capul de colierele cu piese atârnate în tot locul. Şi, hai, pe vreme bună mai mergea, dar când ploua… era o jale. Aşa că, într-un timp relativ scurt, în toamna recentă, primăria a reamenajat tot acest spaţiu: l-a betonat uniform, a instalat baterii de boxe tipizate, culoarele sunt acoperite şi au instalaţie de iluminare şi canalizare. Deci, acum, locul arată bine, civilizat.

Şi dacă tot suntem prin zonă, ţin să vă anunţ că magazinul alimentar ALEGE despre care, acum un an, îmi exprimam, tot aici, serioase îndoieli că va rezista concurenţei aprige din împrejurimi este încă pe baricade!
În condiţiile în care Mega Image a împăienjenit practic oraşul cu reţeaua sa, mă bucur sincer pentru genul ăsta de “supravieţuitor”.

5 comments to Corespondenţă din… Obor.

 • Este una dintre initiativele laudabile, care a fost dusa la bun sfarsit in cateva luni.
  Am scris si eu prin Octombrie despre actiunea de dezinfectare a zonei. Targul ala era un focar de mizerie de nedescris.
  http://taraboste.blogspot.ro/2012/10/dezinfectare-in-zona-obor.html

 • Ando

  @Taraboste: gând la gând 🙂 dar tu ai avut inspiratia să faci
  şi poze cu vechia locaţie…
  Acum,nu ştiu ce să zic: am discutat cu unul dintre chiriaşi
  şi mi-a spus că îl costă 20 de milioane de RON chiria
  lunară pentru o boxă.Dacă e aşa,mi se pare mult.Ce volum de vânzări poate avea un astfel de comerciant ca să acopere chiria,alte hangarale şi să-i rămână un profit decent?

 • alexandru

  Asta e dovada ca mai misca ceva prin sectorul 2 🙂

 • @Ando: ar fost uimit cand am vazut ca a fost demolat vechiul stabiliment … Speram totusi sa dezvolte altceva, insa tot e mai bine fata de ce era inainte. Privind chiria … inseamna ca vadul este mai mult decat bun si ca se invart bani seriosi in locatie. De aici poate si motivul pentru care nu a disparut si a fost up-gradat. Peste cativa ani poate trantesc si-un etaj dou si scari rulante 😀

 • Ando

  Tuturor : scuze pentru eroare – e vorba de 20 de milioane de lei vechi /luna pt.chirie. Tot mi se pare mult fata de volumul de vanzari.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>