despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

Civilizaţie publică XXV: alte felinare

scris de Ando

Pentru că HM a vorbit de multe ori despre felinarele stradale ale Bucureştiului, am să amintesc şi eu despre felinarele “de casă”, aceşti paznici nocturni care luminau intrările, peroanele, curţile sau marchizele, terasele sau balcoanele unor clădiri.

Sunt remarcabile pentru că utilitatea lor evidentă este dublată de o sofisticată dantelarie metalică, de cele mai multe ori în ton fie cu gardul care mărginea curtea respectivă, fie cu armătura copertinei de sticlă care proteja de intemperii intrarea în casă. Cu forme şi mărimi diverse, suspendate sau în consolă, cu suporţi la fel de complicaţi, sau pur şi simplu “înfipte” în capetele stâlpilor aduc, parcă, o tentă de voioşie faţadelor pe care sunt montate.

Îmi face mare plăcere să le descopăr cu regretul că, acum, multe din ele sunt doar decor nefuncţional. Dar e bine şi aşa pentru că am putut să fotografiez câteva şi să vi le prezint.

Civilizaţie publică – restul seriei, aici.

9 comments to Civilizaţie publică XXV: alte felinare

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>