despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

Cartierul Izvor – Mihai Vodă (partea întîi)

scris de Adrian Mureşan

Biserica Izvorul Tămăduirii din str. Puţul cu apă rece, la capătul dinspre str. Izvor.

Intersecţia str. Izvor, str. B. P. Hasdeu şi str. Ceres cu vedere spre str. Mihai Vodă. În clădirea următoare celei cu “Lactate” erau un magazin de pîine, o frizerie şi o tutungerie (care vindea şi caiete de şcoală).

Str. Izvor dinspre str. B. P. Hasdeu către str. Mihai Vodă. În clădirea din prim-plan erau un atelier de mobila şi o cizmărie. În planul depărtat se vede fabrica Luceafărul – spălătorie şi curăţătorie chimică – fostă Schmit şi devenită ulterior Nufărul. Nu era deci o fabrica în sensul propriu, dar toata lumea îi spunea aşa.

Intrarea în fabrica Luceafărul (Nufărul). Fabrica mai avea o intrare prin str. Orăscu, vizibilă într-o poză ulterioară. Peste drum de această intrare, fabrica mai avea nişte garaje – cu compresor în curte la care ne umflam mingile de fotbal – şi ceva ce semăna a club-sală de festivităţi.

Poză pe str. Izvor, din faţa fabricii Luceafărul către intersecţia Izvor cu Hasdeu. Se mai puteau vedea reflectoarele de la nocturna de pe stadionul Republicii (ANEF)

Str. Izvor la intersecţia cu str. Mihai Voda şi V. A. Ureche. Clădirea din faţă era pe Izvor la nr. 65. La parter era un magazin de pîine (vizibil în poza pe colţ) şi în dreapta, o cizmărie. Mai în dreapta exista cîndva şi un mic debit de tutun – nu mai era. Clădirea roşie din planul doi era pe Mihai Vodă la nr. 70.

Str. Mihai Vodă pozată din intersecţia cu Izvor. Prima clădire din dreapta (cea cu plopii în faţă) era la nr. 65 şi avea la parter o grădiniţă de copii. A aparţinut familiei Schmit, proprietarii fabricii Luceafărul (Nufărul). E casa în care am copilărit (1953-1968). Mai în profunzime, se vede intersecţia Mihai Voda cu str. Al. Orăscu, iar în fund de tot, “rondul”, intersecţia Mihai Vodă cu Fonteriei şi cu str. Puţul cu apă rece. Str. Mihai Vodă cotea uşor la stînga către intersecţia cu str. Uranus, unde apoi era Şcoala 124 (Romanescu).

Şcoala 124 – Romanescu. Era la intersecţia str. Mihai Vodă cu str. Uranus (strada cu linii de tramvai care cobora din Dealul Spirii pînă la Podul Izvor). Cînd am început eu şcoala (1957), strada Uranus începea aici şi continua în sus (dreapta) pînă la Chirigiu. Către stînga, în jos pînă la Podul Izvor, se numea bd. 1907!

Str. Izvor fotografiată din intersecţia cu Mihai Vodă catre Podul Izvor. Magazinul de pîine din faţă era la nr. 65 (pe Izvor), iar în a treia clădire, cea cu o ornamentaţie mai neobişnuită, era o secţie a întreprinderii Frigocom. Iniţial cred că fusese un depozit de cherestea. Urmînd strada către Podul Izvor, se ajungea la intersecţia cu str. Al. Odobescu (către dreapta) trecînd prin faţa str. Simonide (care era către stînga).

Str. Mihai Vodă la nr. 65, intersecţie cu Izvor. Clădirea din stînga e cea de la nr. 65, cu grădiniţa la parter. Gardul de beton din faţă (cînd eram copil era de lemn) e gardul de la “solar”, locul de joacă de la gradiniţă dar şi al nostru (eram cinci copii care locuiam la etaj) şi al copiilor din vecini.

Clădirea fabricii Luceafărul văzută dinspre str. V. A. Ureche, iar în spatele plopilor,”solarul” de la grădiniţa din Mihai Vodă nr. 65. Gardul de lemn din prim plan era de la un fel de teren de sport pe care băieţii mai mari băteau migea. Ulterior acolo s-a aşezat o staţie de betoane, gard în gard cu imobilul de pe V. A. Ureche nr. 1 (sau poate nr. 3).

Str. V. A. Ureche văzută din intersecţia cu str. Izvor. La mijlocul străzii se poate vedea intersecţia cu str. Crăiţelor, iar în planul depărtat, intersecţia cu str. Rozelor (devenită ulterior Şoimăreşti)

În această din urmă intersecţie, strada Ureche făcea o curbă dublă şi apoi continua pînă în str. B. P. Hasdeu.

(va urma)

——————–

Resurse

harta: anii ’30-40 şi anii ‘60-‘70:

articole: Aventurierul: aici | aici | aici Raiden: aici | aici Baciul: aici

Îi puteţi scrie direct lui Adrian Mureşan: adrianmuresan51[arond]yahoo.com

54 comments to Cartierul Izvor – Mihai Vodă (partea întîi)

 • […] Hm a publicat pe Simply Bucharest un articol al domnului Adrian Mureşan care conţine imagini cu demolatul cartier. În articol veţi găsi o imagine reală a şcolii […]

 • Nicole

  Felicitari pentru acest fotoreportaj din cartierul in care si eu mi-am petrecut primii ani de viata. Eu am locuit pe str.Bateriilor, la nr. 33 si am facut cateva clase primare la scoala de pe str. Justitiei. Aveti cumva poze si din acea parte a Bucurestiului? Multumesc pentru ce ati scris.
  Nicole, Hamden, CT, USA

  • Lucian Neagu

   Buna ziua,Nicole.Ma numesc Lucian si am locuit in intrarea Bateriilor la nr.16,in perioada 1956-1966.Am facut un an de gradinita la 124(scoala Romanescu)si am intrat in clasa I-a la scoala 123,strada Justitiei colt cu Antim(fata in fata cu manastirea Antim).Cred ca este aceeasi scoala de care vorbesti.Am avut la limba romana pe dl.profesor Popovici.La scoala am intrat in anul 1958 si am stat pana in clasa a VI-a(inclusiv).Legat de strada Bateriilor,ai dreptate,in poza cu Dacia casa de acolo a fost a doctorului Fagarasanu.Chiar daca am stat numai 10 ani acolo am ff multe amintiri legate de copilarie.Din cate mi-aduc aminte numarul 33 era dupa intrarea Bateriilor;numarul 16 din strada era in dreptul intrarii.La numarul 16 a locuit Doru Mitran,actualul director de imagine din cinematografie.In intrarea Evolutiei a locuit bunul prieten Mircea Palade(violoncelist o buna perioada la Rapsodia Romana).Daca te intereseaza aceasta perioada din existenta acestui colt de Bucuresti,putem continua;mi-ar face placere.Cu deosebita stima,Lucian.

   • hm

    Bună ziua! Domnule Lucian, vi s-a trimis un mesaj pe adresa de e-mail furnizată odată cu scrierea comentariului.
    Toate cele bune!

    • sybil patrascu

     si eu l am cunoscut pe Mircea Palade;locuiam in strada General Ghenea din ’56 pana in ’71
     si am invata la scoala 124

   • Anonymous

    am locuit pe bateriilor nr 4 in curte cu fam fagarasanu

   • Dan

    Buna ziua! Va rog, daca puteti, sa ma contactati la nr. de tel 0722.539.273. Incerc, de ceva timp sa gasesc pe cineva care a locuit pe str. Bateriilor nr. 19

   • Nicole

    Buna seara!
    Lucian, abia acum, in martie 2019 am vazut mesajul tau. Am gresit: noi am stat pe Bateriilor, colt cu intrarea general Ghenea, deci o casa cu numar sot. N-ai sa crezi, dar amintirle mele se refera la 1940-1944. Eu am mers la scoala din Justitiei, mai aproape de Rahova, nu Romanescu. Cand casa a fost bombardata in 1944, noi ne-am mutat din cartier. Vis-a-vis de noi statea generalul Radescu. Este tot ce-mi aduc aminte. Da, si ma jucam cu o fetita care statea tot pe Bateriilor, mai aproape de sf. Apostoli, intr-o casa cu curte – casa se vede in una din fotografii

   • Liliana Paun

    Buna sper sa citească cineva acest.msg ‘ pe grupul de fb copii ai româniei cineva cere detalii despre o anume dna Dumitrecu ileana ce a locuit la adresa strada bateriilor nr 13 … este cauta de fiica ei ce a fost infiata. Va multumesc.

  • Anonymous

   exista grupul,, amintiri din fostul cartier izvor”” marea majoritate sunt absolventi ai scolii romanescu

 • hm

  din pacate, pozele găsite acum sunt numai din această zonă – Mihai Vodă/Izvor/Puţul cu apă rece.

  Eu nu am cunoscut zona Uranus, deşi am trăit în Bucureşti înainte şi în vremea demolărilor.

  Mă gîndesc dacă să îl invidiez pe Andrei Mureşan. Să îl invidiez pentru că a prins aceste locuri, pentru că are aceste amintiri?
  Sau să îmi pară rău pentru că ştiu că a trăit demolarea cartierului copilăriei?
  Toţi oamenii care au trecut prin experienţa demolării – cu care am vorbit – mi-au spus că le plînge sufletul şi acum, după zeci de ani.

  • Alex One

   Au existat tragedii cumplite. Eram tanar procuror in perioada demolarilor si fiind de serviciu la Interventii-Evenimente,de doua ori pe luna faceam, am mers cu ofiterul desemnat de la Militia Capitalei si cu medicul legist la o casa in demolare in cartierul Izvor pe care nu-l cunosteam,de aceea n-am retinut strada, eu copilarind in Stefan cel Mare.Un batran de circa 70 de ani s-a spanzurat lasand o scrisoare in care spunea ca nu-si poate parasi casa in care s-a nascut si a copilarit atata timp. Atunci n-am inteles gestul sau ,ce naiba ,te spanzuri pentru o casa ? Ulterior am inteles nenorocirea mult mai profund. Si cate cazuri similare nu s-au petrecut. Asta apropo de dilema dv.”sa il invidiez….” Greu de ales !

 • Ando

  @Nicole: ai aici un articol despre strada Bateriilor

  http://www.bucurestiivechisinoi.ro/2010/02/calator-in-timp-pe-strada-bateriilor/

  Dacă nu mă înşel, în casa din dreptul porţii unde e parcată Dacia,
  locuia medicul Făgăraşanu, un nume vestit la vremea anilor 60.

 • Cand o sa-mi vina si mie bine o sa adaug si eu ceva despre Izvor, mult venind dinspre Oppler. Frumoase cadre!

 • Anastasiu

  Multumim!
  Intr’adevar amintirile dor, chiar si pentru noi – cei care cunosteam Uranus doar pasager…
  Multumiri d-lui Muresan!

 • Delia

  Buna ziua Adrian,

  Superb acest fotoreportaj.
  Eu am copilarit de cand m-am nascut pana la demolare pe strada Simonde numarul 9.
  Oare as putea sa o mai revad in poze?

  Gradinita din fotoreportaj a fost gradinita la care am mers iar scoala 124 (Romanescu) am facut primele 2 clase…

  • Alex One

   In strada Simonide la nr 13 a locuit in anii ’30 poate si dupa d-na Cernaianu. evreica, vara primara cu Elena Lupescu(Duduia). Cu acordul Duduii l-a adapostit pe antisemitul CZ Codreanu zis Capitanul seful Miscarii Legionare care era cautat de Siguranta dupa asasinarea lui IG Duca. La nevoie, sunt bunii si evreii ! Apud Ev. Istoric.

 • ana

  am trait aproape 25 de ani in cartier am stat pe Orescu doua case dupa fabrica Luceafarul sint in USA de 35 de ani si nostalgia m-a cuprins vazind pozele astea

 • Ando

  Ana:cuvintele dvs. sunt pentru noi fără preţ; la fel ca şi fotografiile lui Adrian…e o satisfacţie imensă să poţi
  aduce puţina bucurie în sufletul oamenilor care îşi recunosc aici momente din copilărie sau din tinereţe.
  Vă mulţumim !

 • ana

  de doua zile am primit fotografiile facute in cartierul in care am copilarit daca ma intreaba cineva ce am mincat acum doua zile stau sa ma gindesc vazind pozele amintirile foarte clare curg fara sfirsit aveam 7ani mergeam la scala 124 tatal al meu a lucrat la scoala la intretinere mama mi-a cumparat ghizdan nou la prima ninsoare m-am dus cu copii pe SCARICICA la fabrica de piine m-an dat pe gheata am facut ghiozdanul saniuta si am ajuns acasa cu ghizdanul gaurit nu am luat bataie dar restul anului am pus cartile si caietele in ziare si in plasa de cumparaturi de alea cu gauri ma vad si acum alergind pe linga linia de tramvai pina la Uranus era intersectie mare si luam inghetata pe bat 55 de bani cite o data se mai rupea in hirtie si cadea pe jos inchid ochii si parca simt gustul vanilie OH ce buna era am vazut si magazinul de lapte unde ma duceam cu sticla de lapte si borcanele de iaurt sa cumpar iaurt si lapte si tot asa in fata fabricii de piine era si un magazin de piine si produse de la fabrica piine calda scoasa din cuptor dupa ce am plecat din cartier am lucrat la fabrica de piine veneam din Berceni si parca veneam acasa nici o data nu am simtit ca am plecat din Orascu fiind copil si creierul nu era incarcat toate amintirile sint clare sincer am plecat din tara sa-mi urmez familia sotul si copilul dar tare e greu printre straini cu multa dragoste felicit pe Adrian Muresan care mi-a dat prilejul sa-mi vad frumosul cartier in care am copilarit multumiri din suflet ana

  • Alex One

   Aia da ingetata !Fara coloranti,conservanti sau E-uri. Nici nu se auzise de asemenea chimicale probabil ca nici nu existau pe lume aceste otravuri.

 • hm

  O să-i scriem d-lui Mureşan, ca să citească comentariile dv.

  puteţi lua legătura cu dumnealui, la adresa:
  adrianmuresan51[arond]yahoo[punct]com

 • Ion Marin Uta

  Da!Asa arata Scoala Generala nr.124;Fosta Scoala Romanescu,cunoscuta in Bucurestiul interbelic ca Scoala de fete nr.3..Si a fost construita de un boier craiovean,Romanescu,dupa planurile unui arhitect francez…Eu am absolvit aici cele 8 clase,in anul 1970 si in 1982,inainte de demolare am avut ideea de a organiza o intalnire cu fosti elevi ai scolii…Cu acest prilej am facut doua filme alb-negru(OR-WO),de cate 36 de pozitii…Ptr, cine este interesat imi pote trimite un e-mail…Pastrez cele mai frumoase amintiri despre aceasta scola si despre Cartierul Mihai Voda.

  • Cristian Cristescu

   Stimate coleg (mai mic cu un an ) de 124,
   As dori sa primesc si ei pozele cu scoala noastra facuta in 1982!
   Am aflat prea tarziu de intalnirea de adio,…si acum imi pare rau ca NU am reusit sa ajung.
   Am locuit pe Str.Alex.Orascu la nr 40.
   Multumesc anticipat
   Cordial,
   Cristian Cristescu

  • Anonymous

   am putea vedea pozele daca sunteti amabil ,exiata un grup amintiri din fostul cartier izvor si majoritatea diferite generati am absolvit 124 ar fi extraordinar sa putem sa le vedem. multumim anticipat

  • GABRIEL BRATU

   Buna seara,
   aveti imagini cu strada Mihai Voda?
   Multumesc.
   gabryel_bratu@yahoo.com.
   0730492639.

 • Ando

  @Ion Marin Uta: pozele si comentariile dumneavoastra ni le puteti trimite, oricand doriti, pe adresa:

  simplybucharest@outlook.com

  Multumim anticipat !

 • mariana

  Din intimplare am nimerit exact unde mi-as fi dorit. Am copilarit pe str. Mihai Voda la nr.54 intre anii 1959(anul nasterii)-1970, scoala a fost tot la Romanescu.Am recunoscut cu o mare bucurie toate pozele, am facut o superba calatorie in timp, dupa ce imi revin voi cauta si eu niste poze si poate, sper sa mentin legatura cu cei de aici. Ana, s-ar putea sa ne cunoastem… La buna revedere si multumesc tututor…

 • Ando

  @mariana: daca aveti fotografii din zona, ne-ar face placere sa ni le trimiteti, impreuna cu comentariile dvs. pe adresa: simplybucharest@outlook.com

  Orice completare la materialul de mai sus, este binevenita !

 • Secere Daniela

  Si eu am stat pe ALEXANDRU ORASCU la nr 25 ,aveam in curte un bloc de doua etaje cred .Acolo stateau mai multe familii,prietenele mele erau Dumitru Marijean care nu mai este in tara de mult, doua surori Sanda si Geta Brica.Nu mai stiu nimic de ele,dar stiu ca am fost acolo cand au demolat biserica unde am fost botezata si casa unde am stat cu bunica.Ce durere in suflet,o am si acum.M am plimbat pe strada pustie,nu mai locuia nimeni acolo, cu lacrimi in ochi si ma rugam la Dzeu sa faca o minune sa nu mi ia locurile dragi mie. Dar nu s a intamplat nimic,n a mai ramas nimic.Si acum la 55 ani ma visez acolo in unele nopti,plimbandu ma pe strazile copilariei,cautand scoala unde am invatat,casa unde am crescut,colegii mei.Va multumesc pt aceste poze,au fost ca un pansament pt sufletul meu dupa atatia ani.

 • mariana

  Am primit instiintarea din partea adminului acestui blog. Am poze. Vreau sa stiu daca increduintindu-le pe adresa care mi-a fost comunicata , am certitudinea ca vor fi puse aici.

 • hm

  Am primit comentariul Dumneavoastra. Va promit ca vom publica orice document fotografic pe care ni-l veti incredinta.
  Va multumim!!

 • mariana

  Si daca nu va tineti de promisiune, am vreo cale certa, viabila, exemplara, de a va cere socoteala?

 • hm

  Pai, nu prea cred. Nici nu stiu: nu ne-am lovit pana acum de situatia asta..

  Ori aveti incredere in noi, ori nu.

 • mariana

  Poate nu traiti in Romania. Eu m-am izbit de astfel de situatii.
  Nu stiu de ce va observ ultimele 2 replici colorate in roz, adica, nu ca si pe toate celelalte.

 • hm

  Ba da, în România trăim, dar sîntem mai optimişti de fel.
  Legat de culoarea fondului comentariilor, tema site-ului „separă”, din ce văd, implicit, comentariile cititorilor de cele ale adminului.

 • hm

  Noi am încercat – de acum şase ani, de cînd am lansat site-ul – să obţinem cît mai multe contribuţii de acest gen: foto, articole, memorii. Fiecărui comentator mai entuziast i-am lansat invitaţia de a colabora. Sîntem mîndri de cazurile în care această invitaţie a fost acceptată.

  Astfel aţi ajuns şi dumneavoastră aici, urmărind un articol şi nişte fotografii încredinţate de un domn care nu ne cunoştea.

  Acum, noi nu vă putem convinge să ne trimiteţi noua fotografiile dumneavoastră. Le vrem? Desigur. Vă putem promite că le publicăm? Bine-nţeles. Le vom publica? Sigur că da; este ceea ce dorim tot mai mult.

  Credem însă că – mai important decît să le publicăm noi anume – este să fie publicate. Fie şi altundeva. Le vom admira oriunde şi vom trage nădejde că vor atrage şi alţi oameni care vor să-şi aducă amimte de acele locuri.

  Trebuie să ştiţi că eu – personal – nu am văzut niciodată acest cartier înainte de a fi demolat. Deşi, cu puţin noroc, s-ar fi putut. Colegii mei sînt mai îndreptăţiţi să converseze pe marginea amintirilor şi imaginilor…
  Doar că eu sînt cel care se va ocupa (tehnic, efectiv şi editorial) de publicare.
  Încă o dată – mulţumiri.

 • Luisa Mares

  Multumiri pentru a est blog care m-a facut sa fac o calatorie virtuala in anii copilariei! Locuit pe Str Bateriilor 35 si scoala primara am invatat la scoala 123 . Ce emotie!!

 • Ando

  Luisa Mares: aici aveţi şi câteva imagini cu şcoala 123(Poenărescu) care, din fericire, a rămas “în picioare”

  https://www.simplybucharest.ro/?p=8386

 • Alex

  Mesaj pentru D-l Ion Marin Uta: spuneti-mi va rog daca pozele dvs. sunt facute in scoala, ce imagini mai apar, etc. Eu am terminat cele 8 clase in 1982 in acea scoala si ma intereseaza orice fel de poze din zona si subiectul propus de dvs referitor la cartier.
  Care este e-mail-ul dvs ca sa putem comunica?

  Multumesc
  Alex

 • Elecos

  Bloculetul din str.Simonide nr.18…

  Au locuit aici, pana la expropiere si demolarea blocului, familiile Dobrescu, Bogdanescu, Dragomir, Teodoru, si Petrescu. Poate cineva sa-mi spuna ceva despre aceasta cladire si destinul acestor familii ?

 • Mares Maria Luisa

  Am citit un articol al Doamnei Nicol din Hamden (USA), unde scrie ca a locuit pe strada Bateriilor la nr.33. Eu am copilarit pe acea strada si locuiam la nr.35.Depinde de perioada,s-ar pure sa ne cunoastem,dat fiind ca eram vecine.! Multumesc Luisa(Pupi)

 • Numele meu este barber aurel, am trait din 1954-1984 pe strada Vinatori nr.8. Din 1961-1970 am invatat la scoala 124 ( Romanescu ).Din 1970-1974 am invatat la liceul Mihai Eminescu. In caz ca cineva ma cunoaste mar bucura foarte mult. Merci pentru poze, sunt minunate. E-Mail-ul meu este: info@acol-bridgeclub.de.

 • bogdan71

  O dată pentru totdeauna: pozele d-lui Mureșan sunt minunate și taie respirația, dar e puțin probabil să fie din 1979. Indicii: linia de tramvai de pe Str. Izvor (scoasă după 1962) a fost montată la loc în preajma dezafectării celei de pe Uranus, care a avut loc abia în 1982. 2) Aceeași linie e realizată cu longrine de beton, apărute prin 1980-81. 3) Macaralele și gardurile de șantier de lângă stadionul A.N.E.F și din zona Uranus indică tot ani de la 1982 în sus. Pe stadion s-au disputat meciuri de fotbal cel puțin până în vara lui 1981. Eu cred că data cea mai probabilă a fotografiilor este anul 1983.

 • hm

  Aici, eu nu pot sa comentez deloc, fiindcă nu am apucat să străbat această zonă deloc pe atunci…
  Pozele – așa au fost primite, ca fiind din ’79.

 • Anonymous

  Va ganditi numai la voi. Nu la copilarie, la cartier.

  Cineva, sa ma bage si pe mine in seama,- daca tot formati o uniune de amintiri

  Si nu numai

 • Ando

  @Anonymous:Faceţi o confuzie. Noi nu suntem şi nu aparţinem de niciun grup.Toate fotografiile pe care le-am găsit sau pe care le-am primit, le-am publicat cu mare plăcere, iar comentariile sunt libere… Nu avem nicio reţinere din acest punct de vedere.
  Mai încercaţi pe pagina de facebook: Amintiri din fostul cartier Izvor.

  https://www.facebook.com/groups/1481318788796895/

 • SUCIU ANCUTA

  Buna ziua ! Bunica mea, mama mea ( Steluta ) si unchiul meu ( Gabriel ) au locuit pe str Orascu, pana la cutremurul din 1977. Familia Floare. Daca isi aduce cineva aminte de ei, as fi incantata sa luam legatura.

 • Florin Mugur Stepanov

  Ce fiori ! Am locuit pe Izvor 97,din ’60 ,când m-am născut până prin ’72, când ne-am mutat. Am învățat la 124 din ’67 până în ’72.Din păcate nu mai am fotografii, doar amintiri. Dacă pot ajuta cu ceva, e-mail sflorinmugur@yahoo.co.uk Vă mulțumesc, am întinerit puțin.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>