despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

Cartierul Izvor – Mihai Vodă (partea a doua)

scris de Adrian Mureşan

Alimentara din intersecţia Izvor cu Mihai Vodă şi V. A. Ureche.

Şi blocul adiacent.

Str. Izvor văzută din dreptul magazinului de pîine. În prim plan, în stînga, casa sculptorului Baraschi. În curtea casei erau statuile (deja lipseau!) care acum sunt pe dealul Mateiaş (zona Rucăr, Podul Dîmboviţei) în curtea vilei care a aparţinut lui Paul Everac (se pot vedea din şosea). În planul depărtat, în dreapta, intersecţia cu str. Simonide.

Str. Izvor în dreptul sediului Frigocom – clădirea cu ornamentaţie mai neobişnuită. Mai la stînga se zăreşte intersecţia cu str. Al. Odobescu.

Aceeaşi Alimentară din str. Izvor văzuta din “solarul” grădiniţei din Mihai Vodă 65.

Str. Mihai Vodă. În prim-plan, clădirea de la nr. 70 apoi, în spatele maşinii Fiat 850, gardul de beton şi poarta din spate a întreprinderii Frigocom (care avea intrarea prin str. Izvor). În planul depărtat, “rondul” cu str. Fonteriei şi str. Puţul cu apă rece. În dreapta e intersecţia cu str Al. Orăscu.

Faţada imobilului din Mihai Vodă nr. 65 şi care la parter avea o gradiniţă de copii, iar la etaj 5 familii (între care şi noi).

Clădirea din Mihai Vodă nr. 65, cu grădiniţa la parter şi cinci familii la etaj.

Tot clădirea din Mihai Vodă 65. Balconul şi ferestrele din stînga, de la etaj, erau de la camerele noastre.

Cam asta se vedea de la noi de la fereastră. Clădirea cu turnuleţ si cea din dreapta ei erau cu intrare din str. Al. Orăscu. Imobilul din prim-plan (Mihai Vodă 63) avea o curte frumoasă din care în poză se vede doar vîrful unui cireş.

Imobilul din str. Mihai Vodă nr. 63, gard în gard cu grădiniţa de copii de la nr. 65.

Str. Mihai Vodă din dreptul nr. 63 (clădirea din dreapta) apoi, în mijlocul pozei, blocul de la nr. 61, colţ cu str. Al. Orăscu iar, in deal, “rondul” de la intersecţia cu Fonteriei şi Puţul cu apă rece.

Curtea imobilului din Mihai Vodă nr. 70. În planul depărtat se vede spatele blocului din str. Izvor nr. 63.

(va urma)

——————–

Resurse

harta: anii ’30-40 şi anii ‘60-‘70:

articole: Aventurierul: aiciaiciaici Raidenaiciaici Baciulaici

Îi puteţi scrie direct lui Adrian Mureşan: adrianmuresan51[arond]yahoo.com

13 comments to Cartierul Izvor – Mihai Vodă (partea a doua)

 • Ana

  Mateiasul (cu mausoleul) e la Cimpulung, oroarea lui Everac e intre Rucar si Podu Dimbovitei.
  Baraschi era cimpulungean, casa lui e intr-unul din cartierele vechi ale orasului.
  Pe Mihai Voda la nr.60 (daca nu ma insel) statea fam. Sandy Tassian, fratele baritonului Serban Tassian.

 • Ana

  Imi aduc aminte de coperta asta, pe atunci eram smecheri, n-am fi citit asa ceva. Dar dupa 30 de ani …

 • ana

  ce frumoase amintiri BRAVO sint prea putini cei ce vor sa se delecteze cu trecutul amintiri amintiri amintiri atit a ramas din frumosul cartier ma uit poate vad si casa in care am crescut Orescu 20 multumiri pentru poze

 • mihai constantin

  Pe str.Simonide,la nr.12 locuia in propria vila,genialul Florin Bogardo….!!!

 • Eliza

  Am locuit pe str.Mihai Voda nr 61 din anul 1972 pana ne-a demolat. Aveam 14 ani.
  Jucam volei in intersectia cu str. Orascu sau in dreptul portii de la fabrica Luceafarul din str. Orascu.Colega mea de banca (Raluca Ionescu) locuia la nr 65 deasupra gradinitei. Imi amintesc ca locuiau mai multe familii, imi cumparam crochete cu cascaval de la magazinul de paine de pe strada Izvor colt cu Mihai Voda. Din pacate nu am fotografii , dar am foarte multe amintiri . Multumesc din suflet pentru aceste imagini si mai ales multumesc lui Dzeu ca am avut un vecin pasionat de fotografie . Asadar am sa pastrez cu sfintenie singura imagine cu casa copilariei mele. MULTUMESC

 • decebal

  placere nespusa …am locuit pe mihai voda la nr 51 si am facut gradinita unde stateati dvstra aveam un prieten ce locuia deasupra visan… va mai amintiti…tipografia nu o mai stiti? iar in spatele scoli124 era arhivele statului si un deal pe care ne dadeam cu sania si se termina partia chiar pe linia de tramvai pe uranus…ce amintiri…putin mai in fata la demisol la nr 55 locuia horatiu malaele si nu pot sa uit de partidele dectenis cu piciorul ce le faceam cu dinsul era glumet chiar de atunci …facusem chiar pe strada un teren de tenis ..si se juca si frunza…stiu ca malaele facuse multe foto pe acolo inainte sa fie demolat…ar trebui sa-l contactati

 • decebal

  lui mihai constantin maestrul florin bogardo locuia pe luca stroici impreuna cu stela enache…bun om dumnezeu sa-l ierte…imi amintesc si azi cind mergeam cu mos ajunul la dinsul….

 • eliza

  Laurentiu Visan asa il chema Decebal pe prietenul tau

 • Gabi

  O ce surpriza am gasit aici…Minunate aduceri aminte. Regret adesea ca nu am in colectia proprie fotografii din copilaria mea, petrecuta in acelasi cartier. Stateam pe Sf.Apostoli la nr.3 intre Izvor si Mihai Voda. Am invatat la scoala nr. 124 (Izvor-Uranus) si toti colegii si prietenii mei erau imprastiati in aceasta zona, evident. Multumesc si felicitri!

 • Ando

  @Gabi:Imi aduc aminte ca, pe portiunea dintre Izvor si Mihai Voda, era si policlinica de care apartineam ( pe partea stanga, cum priveai spre str. Izvor).
  Pe Izvor circulau tramvaiele spre podul Mihai Voda.

 • Anonymous

  Alexandru Orascu Nr 10.Numele,Cornel,Relu.Super fotografii,super amintiri.

 • da, eu va cunosc. Mama ta era Adela, erau finii nostri. Si tu erai Relu, te-a botezat tata,Cornel Vasile. Ma bucur mult ca am dat de tine!

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>