Îmi place să citesc ziarele, zău că-mi place. Regăsesc în articolele publicate subiecte care-mi sunt dragi; şi cum n-ar fi, dacă nu le-aş fi tratat chiar eu cu cîteva zile-nainte?
Iată că ziarul Adevărul scrie şi el despre sărăcie – şi despre cum a afectat ea obiceiurile alimentare.
Bun aşa! Ziar serios, subiect serios – stătură reporterii de vorbă cu fel de fel de oameni: sociologi, nutreţionişti; am citit şi eu.
Pînă cînd mi-am dat seama de ceva.
Ceva grav, ceva foarte grav. Vă citez:
Cartoful nu ar fi o legumă atât de nesănătoasă dacă nu ar fi gătită prost. „Problema e că, de cele mai multe ori, românii prăjesc cartofii şi îi prăjesc în ulei de floarea soarelui, care nu rezistă la temperaturile înalte de prăjire. El se descompune şi generează substanţe nocive, care intră în cartofi şi ajung astfel în organism. Aceste substanţe sunt cancerigene, toxice pentru creier şi nocive pentru tubul digestiv”, explică prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, care recomandă pentru prăjire uleiul de palmier nehidrogenat.
Aţi citit, da? Bunul doctor Menci ne recomandă să prăjim cu ulei de palmier.
Dar ce înseamnă uleiul de palmier? Aţi uitat?
Cererea [de ulei de palmier] creşte de la un an la altul, producţia urmând să se dubleze până în 2020. Principala consecinţă ar fi accelerarea despăduririlor în zonele intertropicale, îndeosebi în Indonezia. Culturile de palmieri pentru ulei au impactul cel mai nefast (alături de cele de soia) asupra mediului şi a habitatelor din aceste regiuni. Producătorii taie masiv pădurile pentru a mări terenurile destinate producţiei. Principalele ţări producătoare (Malayezia, Indonezia – Borneo şi Sumatra) au pierdut astfel 90% din păduri în numai două secole, punând în pericol habitatul natural al urangutanilor şi multe alte specii (tigri, rinoceri, elefanţi). Altfel spus, este vorba despre unul din cele mai mari dezastre ecologice din lume.
Dacă nu se face nimic, 98% din pădurile umede indoneziene vor dispărea până în 2020. Pe insulele Sumatra şi Borneo, pădurea dispare într-un ritm alarmant, de 1,5 milioane de hectare pe an!
Nu trebuie uitat faptul că producţia de ulei de palmier emite o cantitate imensă de gaze cu efect de seră. Defrişarea unui hectar de pădure tropicală poate duce la eliberarea în atmosferă a 500 – 900 tone de bioxid de carbon (CO2) şi, dacă este vorba de secarea unui hectar de turbărie naturală, se ajunge la 3.750 – 5.400 tone de CO2 în câţiva ani. (sursa articolului – Realitatea; sursa pozei – materialul acesta din Daily Mail)
Uită-te în ochii micuţului orangutan, criminalule.
Tu! Tu cu uleiul tău nenorocit distrugi lumea.
dar daca prajim cartofii in ulei de frana, Menci ce zice???
De ce i-ar pasa lui Minciunicopschi de defrisarea unor paduri tropicale?
Defrisarea livezilor Institutului de Cercetari Alimentare (exact: Baneasa… Mall… samd) oare ii spune ceva?????
interesant…
La data de 4 decembrie 2008, Direcția Națională Anticorupție (DNA) l-a trimis în judecată pe liderul Partidului Conservator, Dan Voiculescu, alături de fostul ministru al telecomunicațiilor, Sorin Pantiș, președintele CA al ADS, Corneliu Popa, și directorul Institutului de Cercetări Alimentare (ICA), Gheorghe Mencinicopschi, în legătură cu privatizarea frauduloasă a Institutului de Cercetări Alimentare.
http://ro.wikipedia.org/wiki/Institutul_de_Cercet%C4%83ri_Alimentare
Noi o să folosim în continuare uleiul de floarea soarelui… chestie de gust :)) Plus că nu se solidifică la 25 de grade C ca cel de palmier. Dar, cel mai important pentru românul (cu salariu românesc de 7 – 800 RON, deci nu vânzătoarea de cartele de metrou cu ale iei 25 de milioane de lei vechi pe lună) e că uleiul de palmier costă dublu faţă de cel de floarea soarelui. Dar la ritmul în care e speculat acesta din urmă, s-ar putea în vreo 2 – 3 ani să ajungă mai ieftin chiar şi uleiul de măsline decât cel de floarea soarelui.
Păi in plm dacă nu folosiți draicucăr ca Bahmu, fără ulei, n-ați văzut peștele are gust de pește.
La fel e si cu cereala-minune, quinoa:
totb.ro/un-adevar-necomestibil-pentru-vegani-pasiunea-lor-pentru-quinoa-saraceste-populatiile-din-peru/
acuma, sa fiu cinstit, mie imi place uleiul de dovleac.
Dar numai dovleac crescut de agricultori cu frica lui Dumnezeu, fara restante la impozite si care nu vorbesc la mobil in timp ce conduc tractorul.
oops, eu folosesc şi ulei de palmier…
cand s-or razbuna urangutanii aia (din 32 🙂 ) pe tine….
Doar ulei de masline si de floarea soarelui..In rest nici nu ma intereseaza restul soiurilor 🙂
Sa il frigem pe dr. Menci in untura, zic 🙂
Cum pălăria mea, au mâncat şi au trăit părinţii şi părinţii părinţilor noştri fără ulei de palmier ?
Ca tot vorbesti de cartofi, cel mai sanatos este sa-i prepari fierti sau copti, ca prajeala, indiferent de ulei, nu e buna.
Soacra-mea ne tot da exemple de lucruri care erau prezentate ca “naspa” pe vremea ei si care acum sunt considerate sanatoase pana aproape de idealizare, evident la preturi sensibil mai mari decat preparatele concurente, “normale”. Insa in afara de interesul strict comercial mai e si o problema de perceptie: dr. Menci asta se adreseaza cui il asculta, adica publicului cu timp liber, prin inductie logica persoanelor trecute de 50 de ani cu metabolismul incetinit sau cu probleme de functionare a organelor interne din cauza varstei sau a altor afectiuni cronicizate. Altfel nu vad cum ai putea extrapola genul acela de “regim sanatos” pentru un soldat din trupele speciale, miner sau pur si simplu pentru un adult altfel sanatos dar cu anumite intolerante alimentare. Tovar’su a crezut ca poate hrani “stiintific” un popor intreg pe cartela si a ajuns la zid; n-a invatat nimeni pana acum acea lectie?
Doamne fereşte, vă daţi seama că poate cineva citeşte ce scriu eu şi chiar crede că oi fi vreun guru al merdenenlor?
Altfel, dacă se apucă să bage ulei de palmier şi în mici iese nasol.
Domnule,eu mananc cartofi prajiti in ulei de floarea soarelui de cand ma stiu.Strabunica,bunica si mama au facut mancare cu cartofi si cu ulei de floare,s-a consumat paine cu cartofi,s-au prajit pui,peste,carne de vita sau de porc,oua si mai stiu eu cate produse cu acelasi “ulei de floare” si nu a mai murit nimeni.Poate ca nu produsul e cancerigen ci procesul de fabricatie care are “secretele” lui.
Aceeasi problema cu painea:omenirea mananca paine de cateva mii poate zeci de mii de ani si dintr-o data se descopera ca e cel mai nociv aliment.
Propun sa nu mai mancam nimic si toata industria alimentara sa fie reprofilata iar spatiile sa fie transformate in banci,farmacii si sali de pariuri si jocuri mecanice!
eu zic că dacă nu mai mîncăm nimic o să începem, în curînd şi să levităm.
Cu această cale, vom rezolva şi problema transportului public!!!!
“Romania e o tara plina de banci, farmacii, cazinouri si shaormarii / e o tara de prostituate, de hoti de buzunare si portari cu simtul raspunderii. Ceilalti muncesc ca fraierii!” 😛
(cum cine canta asta? hehe)
Starving orangutans are being rescued from a forest after bulldozers destroyed their home. Among those saved from the brink of death were a pregnant female and a mother and baby who refused to let go of each other during the horrific ordeal. The orangutans were found clinging to the last few remaining trees when the Indonesian forest they were living in was bulldozed to make way for an palm oil plantation.
Picture: Caters News Agency
http://www.telegraph.co.uk/news/picturegalleries/picturesoftheday/9974866/Pictures-of-the-day.html?frame=2528491
i-am văzut …
More than 100,000 Critically Endangered orangutans have been killed in Borneo since 1999, research has revealed.
Scientists who carried out a 16-year survey on the island described the figure as “mind-boggling”.
Deforestation, driven by logging, oil palm, mining and paper mills, continues to be the main culprit.
http://www.bbc.com/news/science-environment-42994630
nu discrmininaț pavianu.
Endangered monkeys and apes will almost certainly face new risks if Africa becomes a big player in the palm oil industry.
Palm oil: A new threat to Africa’s monkeys and apes? By Helen Briggs BBC News
https://www.bbc.co.uk/news/science-environment-45146581
dracul să-i ia.
Subscriu!
https://twitter.com/RobGMacfarlane/status/1060842535831195648
.@IcelandFoods is first major UK supermarket to pledge to remove palm oil from all own-brand foods. Today its Christmas TV ad about the catastrophic environmental cost of palm-oil production is banned as “too political”. Unbelievable. Please share so the ad is still widely seen.
E un pas.
Telemeaua de Dobrogea este gustoasă și facă față multor comparații. Cumpăratul excesiv al brânzeturilor de Sibiu a dat naștere unei oportunități impresionante de măsluire a brânzeturilor originale din Mărginime (știați că Sibiul este cel mai mare importator de ulei de palmier din țară?/ poate asta vă dă de gândit). Simultan a falimentat producători de brânzeturi din celelalte zone ale țării.
https://gastroart.ro/2019/06/22/capra-vecinilor-dobrogeni-trebuie-clonata-despre-vinuri-si-produse-de-la-malul-marii/
Acum privesc palmierii lui Mazăre în altă lumină.
MOSCOW, July 23. /TASS/. The State Duma [the lower house of the Russian Parliament — TASS] voted for the amendment cancelling the preferential VAT rate for palm oil and fixing its increase to 20%. The provision was approved in the form of an amendment to the second reading of the draft law lowering the VAT rate for fruits and vegetables to 10%.
Any vegetable oil is currently subject to VAT at the preferential rate of 10%.