despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

Nada florilor

… poate şi cei care nu l-or fi citit se gîndesc la Sadoveanu, atunci cînd aud de Nada florilor. Pentru mine, taximetrişti şi agenţii de teren, Nada florilor e şi o stradă din Tei, paralelă cu Teiul Doamnei (pe-acolo multe străzi au nume frumoase). O stradă cu nişte blocuri deosebite.

Despre blocurile acelea de pe Nada florilor am auzit acum patru ani; mi-a scris despre ele Herodot, unul dintre comentatorii care îmbogăţeau articolele noastre pe atunci. Mi-am închipuit că-s nişte blocuri speciale, cu apartamente mari, cu o împărţire deosebită (se construiau şi blocuri dintr-astea pe vremea comunismului) – aşa că am ţinut minte că trebuie să le văd cu ochii mei; doar că am avut timp pentru asta doar acum.

Cînd m-am dus să le văd, nu am găsit ce căutam – ci altceva. Dar nu am fost dezamăgit.

… e un mic cvartal acolo; blocurile de la stradă nu-ţi sar în ochi prin nimic; sînt mici – cu două etaje – urîte şi destul de murdare: nu-ţi vine să te uiţi prea mult la ele:

… însă, printre ele, pe nişte alei înguste, ajungi la blocurile ciudate:

… sînt nişte blocuri construite într-o formă aparte, triunghiulară; cu o curte interioară, în care se află şi scara de acces la apartamentele de la etaj; în curtea asta intri printr-un mic gang:

… face să vezi curtea interioară:

Cvartalul ăsta de blocuri e printre cele mai interesante ale oraşului nostru, alături de parcelarea Căţelu, blocurile din Ferentari sau cele de la Piaţa Rahova.

14 comments to Nada florilor

 • Ando

  Aoleu! am avut un coleg de serviciu care a locuit vreo patru ani într-un bloculeţ din ăsta din Nada Florilor/Ripiceni…ce-a mai tras până a reuşit să se mute…ce povestea despre ”vecini”…

  Nici nu suferă comparaţie cu zona Căţelu de care aminteşti.

 • m-ai făcut curios, cred că uichendul viitor dau o fugă până acolo 🙂

 • hm

  de-acord, nu se compară cu Căţelu, ca atmosferă.
  dar sînt nişte bloculeţe tare, tare interesante.

  E interesant de văzut. Eu am fost într-o zi de lucru, pe la prînz – era linişte.

 • Ando

  Bine,eu vorbesc de perioada 1974-1978. Colegul meu primise acolo locuinţa cu “repartiţie”, bloculeţele erau proprietate de stat.

  Am fost şi eu pe Ripiceni, prin vara anului trecut – în căutare de rable 🙂
  Pe intrarea dinspre Ripiceni, bloculeţele sunt, parcă, îngrădite şi au şi cabină pt.paznic.Bănuiesc că s-a schimbat şi forma de proprietate…

 • hm

  pe partea dinspre Ripiceni bloculeţele sînt reabilitate, frumoase – e cu totul altceva.

 • Rek

  Am copilarit in zona, blocurile alea erau cunoscute pur si simplu sub numele “blocurile de tigani”. Si intradevar in fata lor vedeai tigani burtosi jucand table toata ziua. Nu s-ar fi mutat cineva ne-tigan in ele… nici picat cu ceara.
  Acum s-o mai fi schimbat situatia, poate unii au fost evacuati de acolo.

 • @Rek: cum ar zice (co)mu(n)iştii, şi ţiganii s-au împărţit în clase posedante şi exploatate – spre exemplu pe faimoasa stradă Zăbrăuţi, 3 dintre bloculeţe s-au reabilitat termic, s-au renovat, acum arată omeneşte… şi imediat după aceea locatarii s-au separat de restul bloculeţelor jegoase cu un gard de metal închis cu lacăt.

  Deci au reinventat ţiganii zidul Berlinului 😀

  ~Nautilus

 • Sper sa n-ajung sa vad aceste locuri “atat de interesante” din Capitala … 🙂

 • hero(dot)com

  Multumesc de mentionare si de dedicarea unui articol locului; nu credeam ca o sa starneasca interes :).
  Nu am mai comentat de mult pe aici pentru ca si cititorii tai s-au inmultit si aduc inaintea mea comentarii mai pretioase, dar asta nu inseamna ca am incetat in ultimi 4 ani sa ratez vreun articol, mai mult te urmaresc pe Facebook ca si pe Rezistenti.

  Pot sa zic ca de acum 4 ani cand am trecut prima data in zona s-a schimbat si parerea mea despre acel cvartal deoarece anul trecut am cam locuit pe strada Ripiceni. Sunt intr-adevar niste blocuri sociale pline de niggeri asistati sociali care toata ziua sparg seminte pana la 12 noaptea pe trotuar pe ritm de manele.
  Daca tot cauti rable, le poti admira Merzanele si Rekordurile care ocupa strada Nada Florilor, si-asa foarte ingusta. Sa nu incercati sa parcati seara pe partea cu blocurile respective, ca in prima faza risti in cel mai bun caz niste stergatoare ridicate.
  PS: Din categoria masini vechi,tot pe strada Ripiceni se afla doua Porsche 944 in stare buna, unul e tinut impecabil as putea zice. Nu stiu daca mai sunt acolo si acum deoarece de vreo 3 luni nu am mai trecut pe acolo.

 • hm

  Nu uit nimic, domnule dragă!
  Îmi pare bine – foarte bine – că ne citeşti şi acum!

  În ritmul meu, îţi dai seama peste cîţi ani ajung din nou prin Tei ???

 • hero(dot)com

  Nu s-au schimbat foarte multe in 10 ani de cand stiu Teiul, doar imposibilitatea de a parca seara, ca mai toti au inceput sa isi “marcheze” locurile.
  “La Falafel” e inca acolo, la fel si Cofetaria Constance de unde cumparat parfait.
  Doar Mega Image a umplut zona pe unde a apucat. E singurul loc cred unde are expressul si supermarketul unul langa altul.

 • Nu e chiar singurul loc unde sunt 2 Mega faţă în faţă… la fel e şi la intersecţia Bd. 1 Mai cu Str. Sibiu.

 • viorel

  Cele 6 blocuri triunghiulare de cate 2 etaje au fost construite in 1956 de Arh Pasculescu. S-a dorit facilitarea socializarii intre locatari.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>