despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

sport şi ifose

Dacă v-aţi închipuit că acum – odată cu venirea primăverii – vă puteţi apuca de sport, v-aţi înşelat; fraierilor.

Să te apuci de sport e o chestie complicată, nu-i pentru ţăranii ca noi.

Odinioară, era de-ajuns să-ţi pui nişte tenişi în picioare şi să dai vreo două ture de lac; să mergi la sală şi să ridici nişte greutăţi sudate la uzină; să te sui pe bicicletă şi să pedalezi pe cîmp.

Cele mai frumoase amintiri de pe vremea cînd obişnuiam să alerg erau liniştea şi peisajul din parc, colegialitatea simplă a amatorilor care transpirau ocolind lacul, bucuria de a începe ziua frumos şi sănătos. Sau mi-e drag să-mi amintesc şi cum îmi reparam bicicleta cea veche, cum o scoteam iarna din magazie şi o ungeam – şi cum băteam coclaurile şi şoselele.

Lucrurile s-au schimbat. V-am povestit despre dispreţul cu care sîntem priviţi noi, ăştia care mergem pe cîte o bicicletă ieftină. Vă povestesc mai multe azi – pentru că sportul nu mai e plăcere, bucurie, sărbătoare – ci ifose ambalate în plastic.

… şi ifosele urcă tot mai sus. Să faci jogging dimineaţa în Herăstrău e fumat; trebuie să alergi numai pe bandă; pentru că – Doamne fereşte! – în Herăstrău poţi da peste vreun ciudat care aleargă de plăcere sau – şi mai Doamne fereşte! – peste vreun sărăntoc care n-are bani de mers la sală… şi de sărăcie trebuie să ne ferim mai ceva ca de hepatită; dacă se ia??

În 2013 trebuie să-ţi setezi goaluri. Trebuie să te pregăteşti să alergi un maraton – alergatul maratonului e must-ul momentului în sportul amator.

Nici nu vreau să mă gîndesc ce s-a ales de mersul cu bicicleta prin jurul Capitalei, căutînd locuri interesante şi drumuri pitoreşti. Cînd nu pedalăm la sală, ieşim din oraş doar la evadările organizate; pentru că acolo – nu-i aşa? – trebuie să te înscrii, să ai echipament, să fii printre ai tăi; şi nu-i nici un pericol să dai de vreun sărăntoc fără GPS care-şi cară butelia pe bicicletă.

Pe scurt, dacă n-ai echipament, dacă n-ai bani de abonament, dacă nu bei Isostar, dacă n-ai nu-ş ce aplicaţie care să-ţi zică cîţi paşi ai făcut şi cîţi stropi de sudoare ţi s-au scurs pe frunte, dacă nu-ţi monitorizezi ritmul cardiac şi cînd dai la buci – nu te apropia de sport, frate.

mîncaţi şi beţi cu moderaţie | faceţi sport | mergeţi cu bicicleta | mergeţi pe jos

16 comments to sport şi ifose

 • Sergiu

  Sportul se face doar cu abonament!
  Dar la etajul 1 se merge cu liftul si pana la coltul strazii cu masina 🙂

 • Dan

  Dap, acum vreo ora a venit mail pe lista publica… mail cu “Romanian Corporate Sports”, ca am uitat sa scrie romaneste, trebuie scrie doar inglish ca altfel ni se face mess in za brain. “Noi” si “Ei” in cea mai pura forma…

 • hm

  Mens sana in CORPORATE sano 🙂 🙂

 • Serban

  Pai, eu zic ca-i bine. Cu cat mai multi smecheri la sala, cu atat mai mult loc, pt. noi astilalti, prin parcuri. Sala trebuie promovata: e comfortabila, are aer conditionat, mocheta, bar, cunosti lume de succes… Parcurile sunt patetice: bate vantu’, frunze pe jos (sau, si mai rau – iarba), pensionari… Cah!

 • hm

  ai uitat că-n parc sînt şi căpuşe…

  Şi – ohohoo – cît de sănătos e aerul recirculat din climatizarea clădirilor moderne!

 • Amiral Snagov

  Un corporatist cu muci la birou azi, zece colegi cu pneumonie maine!!

 • hm

  Da, dar au aplicaţie dă smartphone care le ia temperatura?

 • Amiral Snagov

  “Toată lumea face pipi şi toată lumea are un smartphone. Ne-am gândit că trebuie să facem ceva în acest sens”
  http://www.financiarul.ro/2013/03/02/aplicatie-pentru-smartphone-care-analizeaza-din-punct-de-vedere-medical-urina/

 • Dan

  … si io care consideram aplicatia care iti ia pulsu’ o mare chestie!

 • florin

  Ehe!Du-te la munte doar de placere,imbracat ca pt. statul cu picioarele sub masa si o sa vezi ce priviri si ce zambete iti iei de la “sportivii” echipati cu ultimele racnete in domeniul echipamentului montan.”Uite si la tzaranul asta cum a venit la munte,in blugi si cu ghete!O sa-l ia mama dracu’ de frig ce o sa-i fie!”
  Nu am inteles nici o data de ce daca mergi la munte,pt. un weekend,doar ca sa admiri natura si sa mai scapi de oras, e musai sa fii imbracat ca Alberto Tomba.

 • Dan

  Da, razboaiele religioase in cea mai pura forma: pantofari/montaniarzi, pietoni/soferi, diesel/benzina, dacia/masina straina, steaua/dinamo etc etc. Cred ca e in fibra noastra umana pana la urma.

 • hm

  vorba aia… întărîtă-i, drace!

  Florine, de parca toti cetatenii din Valea Prahovei ar trebui sa mearga numai in clapari la serviciu…

 • Sâmbăta asta (că în cursul săptămânii nu dă Oprică aprobare) a fost un miting pentru piste de biciclete… prin urmare vreo 1500 – 2000 de biciclişti s-au plimbat pe Splai de la Izvor la primărie şi retur, cu o oprire de vreo 25 de minute în faţa primăriei (care era goală, evident). Printre bicicliştii respectivi o groază de oameni cu echipament mai ceva ca ăia de la Turul Franţei (costum, cască etc.) care discutau despre ce schimbătoare şi-au mai cumpărat ei din Germania şi ce cauciucuri din Ungaria şi ghidoane nu ştiu de unde… şi io cu DHS-ul meu prăfuit după ei :)) ( http://www.transport-in-comun.ro/forumuri/bicla2.jpg şi http://www.transport-in-comun.ro/forumuri/bicla3.jpg , nu vă lăsaţi induşi în eroare de culoare, pozele sunt de vara trecută, acum e perfect gri… de praf) Ei bine, odată ajunşi înapoi la Izvor, mulţi ,,biciclişti de week-end”, unii echipaţi, alţii nu, au suit biclele pe maşină şi au plecat, nu cumva să meargă pe ele până acasă. Eu am mai parcurs vreo 35 de km prin oraş (ieşind vreo 45 la sfârşitul zilei), că era prea frumos afară.

 • hm

  eu nu m-am dus la miting ca să nu mă mai enervez inutil. Veneau biciclişti şi cu metroul; cred că dacă era vreun heliport prin centru veneau şi cu elicopterul.
  Dar, ca să nu fiu rău şi ne-civic, am mers cu transportul în comun sîmbătă. Na; a fost o maşină mai puţin.

 • Am văzut că veneau şi cu M… că mai pe seară m-am dus în Herăstrău cu un coleg (tot biciclist şi el) şi l-am lăsat de pază la bicle ca să iau ceva pateuri de la Aviatorilor… şi ca să ajung lapateuri a trebuit să validez cartela (noroc că e cu nr. nelimitat de călătorii), să traversez staţia şi să merg în capătul celălalt. Şi se coborau ceva bicle la peron acolo, pe care le-am recunoscut de la miting (deci s-au dus în Herăstrău după aia şi seara se întorceau cu metroul).
  La mine nu pot să zic că a fost o maşină mai puţin… că eu am doar permis, nu şi maşină 🙂 Dar a fost o bicicletă în plus :))

 • Super tare postul !!! :))

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>