despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

pierderile reabilitării

Reabilitarea blocurilor a schimbat foarte mult Bucureştiul. Sînt cartiere-ntregi, bulevarde lungi care acum pare vesele, curate, ordonate – ca noi.

Zău că nu-i rău. Nici faptul că blocurile au fost văpsite în fel de fel de culori şi combinaţii care mai ciudate nu-i chiar cu supărare; ţinînd cont de felul în care arătau-nainte blocurile noastre, orice intervenţie dintr-asta susţinută prinde bine.

Uneori se mai şi pierde însă; nu totul e cîştig. Iată blocul cu Agenţia de voiaj CFR de pe Griviţa, din apropierea Gării de Nord: e curat, alb, foarte banal. E, oarecum, în ton cu fostul Hotel Nord din vecinătate – oleac’ di blio şi gata…

Totuşi, blocul acela avea o altă imagine, o altă personalitate; care s-a pierdut…

Păcat? Un pic.

(vechiul bloc, pozat din Google Street view)

10 comments to pierderile reabilitării

 • Sunt multe cladiri din anii ’50 si ’60 care ar fi meritat restaurate. Trist, in cazul asta n-au inteles nimic din compozitia initiala a fatadei iar finisajele astea noi o sa arate sinistru peste 5 ani cel mult.

 • hm

  … îmi aduc aminte cum s-au ostenit comnuniştii prin anii 80, ca să renoveze cît de cît OK blocul Zodiac… Şi chiar cred că au reuşit să îl păstreze bine.

  Păi azi alde Chiliman îl îmbrăca în scîrţ şi-i dădea un portocaliu, mamă-mamă!

 • Cristian M Ioan

  Nu discut acum de aspectul estetic, desi este si acesta important, ci de “pierderi” mai palpabile in urma reabilitarii. Polistirenul expandat folosit este din cel al, care nu e ignifug, iar lucrarile sunt facute de mantuiala – locatarii nu pot emite nicunfel de pretentii, deoarece “e pe gratis”. Daca izolatia nu este bine lipista de cladire, atit insectele cit si apa isi pot gasi loc acolo – pina cand anveloparea se desprinde cu totul si cade in strada! La mama soacraa tocmai s-a inchiat reabilitarea termica, cu victime colaterale: pervazul de la geam, unul din aparatele de aer conditionat, si evacuarea de la hota din bucatarie … Vechea tamplarie socialista, de lemn sau metalica, nu era etansa, dar rezistase 25, respectiv 40 de ani, dar termopanele puse de “reabilitatori” cit timp vor rezista?!

  Iar daca vorbim totusi de ASPECT, blocurile de la mine din Calea Vitan sunt de nun cenusieu deosebit de hidos, spoirea lor in culori tzipatoare nu poate fi decat un progres, insa in alte zone erau blocuri cu carmaida aparenta, ce nu aratau rau, iar in Balta Alba, mai multe blocuri inalte erau placate cu cermaica verde-inchis, care mie imi placea, si care rezistase din 1970 pina in 2010 cind au fost reabilitate …

 • hm

  Aparent, blocurile reabilitate rezista destul de bine. Ma refer la cele care deja au 4-5 ani de cand sunt gata si pe care le cunosc.

 • Serban

  Reabilitarea termica e cea mai mare calamitate (in afara demolarii) pe care au suferit-o cladirile din RO! Am zis!

 • florin

  Pacat ca nu au pastrat aceeasi paleta coloristica de la vechiul bloc.Acum pare a fi o anexa a fostului Nord Hotel.

 • Freesys

  Arata ca o policlinica acum reabilitat.

 • hm

  exact policlinica!

 • nnm

  Acesta campanie de “reabilitare” aproape ca depaseste dezastrul provocat de Ceausescu prin demolari. Chiar daca s-a demolat mult in acele vremuri, cu exceptia Dealului Arsenalului – zona unicat care a disparut complet – s-au pastrat destule “insule” care-ti permit sa-ti faci o idee despre zona respectiva.
  Ori acum, o intreaga perioada din arhitectura romaneasca, cea a anilor 70 e pe cale de a fi complet distrusa. Desi multi neaveniti si semidocti considera ca toate blocurile “comuniste” sunt la fel, periada 60-70 a fost una interesanta in arhitectura romaneasca. In Bucuresti cred ca ar fi fost cam 20-30 de blocuri reprezentative pentru acea perioada care ar fi meritat conservate. Acesta era cu siguranta unul dintre ele.
  In fapt dezastrul in arhitectura romaneasca a inceput anii 80, datorita interventiilor personale ale lui Ceasusecu, a economiilor de tot felul, dar si datorita faptului ca arhitectii formati in perioada interbelica (una cu adevarat exceptionala) se retrageau din activitate.
  Acest dezastru continua cu mult succes si astazi, avand drept cauze pe de o parte numarul exagerat de mare de arhitecti raportat la potentialul economic (ceea ce-i determina pe multi dintre acestia sa recurga la compromisuri), iar pe de alta parte comunismul (si port-comunismul) care au redus populatia la un asemenea nivel de primitivism incat doar nevoile primare, mancare, caldura si circ mai conteaza. Estetica nu are ce cauta, e prea scumpa. Practic pentru o mare parte a romanilor estetica se reduce la spoit = frumos.

 • hm

  de-abia acum Bucureştiul construit între anii 60 şi 90 va arăta la otova.

  N-o să-ţi mai dai seama în ce cartier eşti.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>