despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

impresii despre restaurante – 1973

… în caz că vă întrebaţi cum se făceau review-urile restaurantelor acum fix 40 de ani, iată un exemplu: un articol pe care Ando l-a găsit într-o Românie Liberă de colecţie. Pe atunci n-aveam coneseuri; n-aveam nici chefi – era mai simplu: nu-ţi plăcea servirea, pac! trînteai o epigramă la Urzica…

Tovarăşi, într-adevăr, existau lipsuri; dar ce bine era că lipseau – în primul rînd – cunoscătorii lu’ peşte…

19 comments to impresii despre restaurante – 1973

  • Dan

    Chiar, m-am apucat deunazi sa mai lecturez prin restograful lui Butunoiu; cu un pic de neatentie chiar ai putea sa il iei in serios si sa crezi ca are vreo pretentie de obiectivitate. Insa nu; stelele de acolo par sa aiba legatura doar cu preturile din meniu si cu cat de bine este “sa fii vazut” in locatia respectiva. Stau totusi si ma intreb daca nu cumva acesta este clasamentul real, cel util populatiei de hipsteri, corporatisti sau nou imbogatiti care frecventeaza zi lumina acele restaurante.

  • […] comunistă de acum 40 de ani o cronică de restaurant. Imaginea scanată din România Liberă via SimplyBucharest. Posturi similare:O casa atipica pe Racovita 16 Pe strada Dimitrie Racovita n-a trecut masina […]

  • Florin

    Restograf nu are intr-adevar nici o treaba cu review-urile obiective. Cele bune au note foare bune iar cele nasoale au note bune. Am obervat asta comparand experienta proprie cu pareriele de acolo.
    Bine fiin vorba de mancare si servicii poti spune ca depinde de la om la om, dar totusi nu chiar la toate 🙂

  • hm

    nu prea mai citesc cronici, serios vorbind. Mai arunc un ochi pe Metropotam, ce-i drept.
    Am mai văzut un soi de şmecherie care se practică pe blogurile cu trafic mai mare: se publică un articol dintr-ăla de genul ‘ştiţi cumva vreo pizzerie bună în Bucureşti?’ – şi… brusc, ca prin minune, primele 5-6-7 comentarii laudă o pizzerie anume; cum se mai potrivesc lucrurile!!!!

  • Pentru mine unu’ restograful e bun la un singur lucru, si anume la evitarea localurilor de fitze (i.e. scumpe) din Bucuresti dar cu pretentzii aiurea. De exemplu eram pe la Alba Iulia si chiar voiam sa mananc undeva, am vazut o chestie libaneza si inainte de a ma aventura inauntru am verificat rapid pe telefon cate stele ii dadea restograful la pret si la calitate. Am vazut ca il punea la “scump” si mai zicea de bine si de mancare, am mai tras rapid o privire prin vitrina si am vazut niste chelneri ca la palatul Versailles, asa ca am tulit-o cat mai repede de acolo 🙂

    Ce am observat ca merge in materie de mancat in oras e sa te bazezi pe ce auzi/citesti in stanga-dreapta de la oameni in care ai incredere. De exemplu de aici am aflat despre persanul de pe Fainari care are mancarea absolut geniala, la un pret mai mult decat decent si cu servirea ireprosabila (dar ce-i drept nu te vede nimeni dintre “persoanele importante” ale orasului ca mananci acolo). Stiu ca o dau in OT :), dar si eu la randul meu as recomanda Waterloo, un restaurant cu specific belgian de pe Traian coltz cu Pache Protopopescu, si daca chiar vreti neaparat mancare scumpa dar ok atunci recomand La Cantine de Nicolai, undeva pe langa SNSPA/Lascar Catargiu. In timpul sapt. e si mai ok, pt. ca e chiar liber.

  • Dan

    Persanul de pe Fainari nu e listat in restograf; sa speram ca va ramane asa! Dar bine, cu restaurantele e delicata problema, ca daca ai mancat bine undeva acum un an chiar nu ai vreo garantie ca se va intampla acelasi lucru si azi; poate intre timp au schimbat chelnerii cu experienta cu niste zilieri si au adus-o pe tanti Aglaia in locul bucatarului emigrat intre timp in Olanda.

  • hm

    Waterloo e unul din locurile ultra-cunoscute şi vechi unde n-am ajuns niciodată.
    Eu de fiecare dată mă duc optimist, oriunde, să-mi umplu burta. Şi sînt destul de indulgent, recunosc.

  • florin

    Foarte tare.Dar cel mai tare mi se pare ca Feroviarul era cotat ca f. bun!

  • florin

    Nu ar trebui sa ma mir,doar era in 1973 cand si MINERVA din Bucurestii Noi era full si lumea se simtea bine!

  • Ando

    Asta l-am aflat azi, asa ca fiind pe tematica
    trebuia sa-l pun :

    În restaurant, după o lungă aşteptare, clientul întreabă:

    – Nu vă supăraţi, chelnerul care mi-a luat comanda mai lucrează la dumneavoastră?

  • Radu Mischie

    Eu, sincer, folosesc restograf. Si il folosesc citind review-ul, apoi comentariile vizitatorilor daca exista. Daca nu ai o perspectiva anti-Butunoiu, iti poti da seama cand un restaurant este “de fite”, cand unul este decent si cand unul este nasol. Omul, pana la urma, spune parerea lui. Nu forteaza pe nimeni sa mearga intr-un loc si nu trebuie sa fim de acord cu ce spune mereu. Oricum, gusturile oamenilor sunt ciudate: eu am fost in diferite locuri, unde un aspect (servirea/mancarea) erau excelente, iar notele date de cititori pe restograf tindeau spre mediu. Astfel incat…

  • Dan

    Da, gusturile nu prea se discuta si nici oamenilor nu le place (in general) sa le fie distruse visele. Din experienta de pe amfostacolo (site-ul de review-uri turistice) articolele laudative aveau constant un numar semnificativ de voturi (poate chiar un ordin de marime) peste articolele critice. La restaurante era chiar mai rau decat la cazari: articolele despre mancarea proasta sau despre experiente culinare de cantina aproape ca nu primeau vreun vot, ba chiar iti ridicai in cap vreo 2-3 frustrati care sustineau ca s-au simtit bine la un moment dat in locatia respectiva (ceea ce la cazari se intampla mult mai rar). Deci da, experientele de prin restaurante sunt cat se poate de personale si de subiective. Poate conteaza si cu cine te duci? Sau cand? Sau ce consumi? Sau daca bautura rosie din pahar e vin si nu pepsi? Multe variabile…

  • Alex

    Cu referire la “Restograf-Restauratograf-Diagrama carciumilor” (?!) – Dl. cu pricina, cu pretentii insa…pare-se ca are unele dificultati in a se exprima, “ca lumea” in Limba Romana, nemaivorbind de eventuala “obiectivitate” …
    Tin la mare “pret” cateva raspunsuri de-a dreptul antologice – atat ca formulare – cat si ca logica, pe care personajul mi le-a trimis..o data demult ! Dixit !

  • hm

    eu nu prea-l am la suflet pe domnul respectiv.

  • Alex

    Imi este greu..si nu este etic sa comentez..despre personajul respectiv..in lipsa ! Sa fie el sanatos, ferice de cei ce-l ignora..vai de cei ce-l asculta..!
    Ceea ce ma “dixtraeza” cel mai tare este ca moldoveanul in cauza este “alintat” de ziarele (cu publicitate platita)ca fiind un “guru” al resurselor umane/head-hunting-ului (!!??)…atunci de ce nu ar fi oare chiar intruparea/detinatorul “pietrei filosofale”…

  • hm

    nimeni nu prea-l contrazice in presa “aceea”
    https://www.simplybucharest.ro/?p=14151

  • Alex

    …desigur, daca alergi de unul singur…e cam greu sa iesi pe locul doi !! Cine sa-l contrazica ? Eu n-am nici timp, nici nervi, basca faptul ca, avem o intelegere cu totul diametral opusa a realitatilor “pietei muncii”!
    Cam intre “Western European University” (???) unde afirma ca a “terminat” un Masterat si….Oxford/Cambridge !

  • Alex

    ..oricum, am lucruri mai importante de facut ! Nu am nicio propensiune in a intra intr-o polemica inegala…cu GB ! Nu merita efortul, are capul tare..! Eu nu ! Def. inteligentei: “capacitatea de a te adapta rapid la situatii noi” – definitia ratiunii: ” capacitatea de a te adapta continuu la IDEI NOI” !!

  • hm

    cum se zice… unii au fost la Stanford… şi alţii la Branford.

Leave a Reply to hm Cancel reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>