despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

Matty: una pe zi

10 comments to Matty: una pe zi

 • Dan

  Frumoase vremurile fara apometru sub chiuveta…

 • hm

  la ce ne trebuia apometru? In Berceni apa calda, de exemplu, venea doar la 6 seara…
  Iar “revizia” – n-am uitat – tinea fix trei saptamani, vara!
  Bine, chestia cu revizia anuala a tinut pana acum cativa ani… dar nu trei saptamani, ci cam maxim trei zile…

 • Dan

  Da, am si eu amintiri cu apa pe aragaz; dar nu la asta ma gandeam in primul rand. Ma uitam pe lista de la intretinere la consumul de apa si chiar nu sunt discrepante mari (+/-50%) la consumul per persoana; bine, cei cu copii mici consuma mai mult si mai sunt si alte diferente marginale care probabil ca se compenseaza cumva (gen corporatistul face dus mai des dar spala vase mai rar decat pensionarul). Una peste alta strict statistic nu mi se pare ca “utilizatorul mediu” a facut mare afacere cu apometrele; faptul ca unii s-au chinuit sa consume mai putin (cu degradarea gradului de confort) s-a vazut in final in faptul ca pretul apei s-a multiplicat in ultimii ani. Aceeasi smecherie a fost si cu repartitoarele.

 • hm

  o, da. cam asa e. Dar macar s-au vandut si instalat toate apometrele si repartitoarele astea… o industrie capusa frumoasa… Ultima porcarie e aia cu tevile si contoarele de gaze separate…

 • Dane, comentariile tale mă întristează pentru că te știu de pe aici ca fiind destul de tînăr, prea tînăr aș aprecia eu ca să cazi în păcatul logicii “toți e niște hoți”…
  Apometrele au avut marele succes că au obligat RADET-ul să’și pună la punct rețeaua de distribuție. Nu știu dacă mai ții minte, dar în vremea în care apometrele erau o raritate, sau mai rău, nu existau deloc, blocul primea o factură de apă care, de cele mai multe ori, conținea și pierderile de pe sistemul de transport. Exact același lucru și cu repartitoarele.
  Sunt din ce în ce mai șocat de faptul că ideea “plătești cât consumi” pierde din merit și din valoare și este transformată în mintea unora în “șmecherie”. Se plîngea unul la mine în bloc acum câteva luni exact la fel, că e o șmecherie cu repartitoarele. Că el stă cu ele deschise la maxim și tot nu se face cald în casă. Omul dădea vina pe faptul că vecinii de deasupra erau plecați de acasă și aveau caloriferele închise, și că cei de dedesubt făceau economie. Doamne ferește să se gândească să’și curețe sau să’și înlocuiască caloriferele. Nu! Cum să faci tu ceva pentru confortul tău când “toți e niște hoți și doar caută cum să te fure”…
  E adevărat că centralele de apartament au dus lucrurile un pic cam departe și pentru gustul meu, dar nu prea poți să te … în dreptul omului de a face ce vrea la el în casă, deși argumentul ăla cum că sunt periculoase pare adevărat, totuși, statistica îl cam infirmă, dacă e să raportăm numărul de incidente la numărul de centrale de apartament. E oarecum un viciu de percepție similar cu ăla care apăruse la introducerea Loganurilor cu GPL când lumea se aștepta să vadă carmaggaedon live.

 • Dan

  Tocmai, ca problema nu e la consumator ci la furnizor. Tu crezi ca dupa ce se va trece de masa critica de blocuri “reabilitate termic” gazul va costa in continuare cat costa in ziua de azi? Sau gigacaloria de la RADET? Sau chiar curentul electric. Tu stii ca Apa Nova ne ia azi de 2x mai multi bani decat in 2009? Povestea cu “platim cat consumam” e o utopie; azi platim pe contor (leu langa leu plus inflatie) mai mult decat pe pausalul de acum cativa ani.

 • Serban

  Din pacate, mi-e cam greu sa-l contrazic pe Dan. Adevarul e ca, cu cat mai multa lume face economie, cu atat e mai probabil sa se majoreze pretul unitar la utilitati. Ca de, investitoru’ trebuie sa faca profit porcesc. Nu numai la noi in tara se-ntampla asta.

 • hm

  pe scurt, e ca la supermarket:
  – daca se vinde, putem scumpi, pentru ca lumea cumpara oricum.
  – daca nu se vinde, scumpim ca sa luam mai mult de la mai putini.

 • Nu e chiar așa de simplu, @everybody. În primul rînd, dacă are cineva senzația că paușalul ăla după care sunteți toți așa de nostalgici ar fi stat pe loc vă înșelați puternic. Mergeți de căutați pe cineva care încă mai are plata la paușal azi (sunt sigur că mai sunt cazuri prin București) și vedeți cât platește, comparați cu cât plătiți voi și vorbim după aia. Să compari prețul unui pachet de alune din 2013 cu un kil de mere din 1997 este la fel de relevant cu ce faceți acuma.
  În al doilea rînd, RADET-ul și RENEL-ul după privatizare au ajuns niște companii private cu situație de monopol și, ca atare, sunt atent scrutinizate de consiliul concurenței în fiecare an, iar dacă s’ar constata nereguli de genul “am mărit prețurile doar așa ca să facem noi profit mai mare” sancțiunile care pot fi luate pot ajunge pînă la reversiunea privatizării. Nu uitați că s’a întîmplat ceva similar cu Petromul acum un an sau doi și pînă la urmă s’au mulțumit cu o amendă, dar era scandalul destul de mare, iar Petromul nu este în situația de monopol în România.

 • Dan

  Mi-e clar ca ne plimbam pe strazi paralele; acum nu mai exista “ce ar fi fost daca” ci doar realitatea actuala, aia cu preturi multiplicate la utilitati fata de acum cativa ani, certificate verzi si taxe pe apa de ploaie. Plus costurile impuse de instalatiile noi si de contoarele in sine care nu s-au amortizat practic niciodata. Raman la parerea ca la apa, incalzire si la gaz pentru gatit trebuia sa ramanem doar cu cate un singur contor pe scara de bloc.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>