despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

cuminţenia oraşului

sunt, uneori, în soarele dimineţii, nişte clipe cînd oraşul ăsta parcă stă pe loc – cuminte. Se aud maşini – dar altundeva, departe; oamenii parcă nici nu se duc la serviciu azi (or fi plecat cu toţii-n vacanţă?) şi te trezeşti – deodată – singur.

Soarele bate pieziş şi violent; încă dinainte de ora şapte trebuie să-ţi aperi ochii; însă la umbră răcoarea încă nu s-a pierdut.

Bubele oraşului se văd tot mai bine. Printre ruine, ruginituri şi praf mai apare cîte-un om al străzii neobosit, care-ncepe să caute deja vreo fierătanie pe care s-o vîndă pe-o sticlă de băutură.

… te uiţi în lungul şinelor şi pentru o clipă ţi-ai dori să vină nu tramvaiul 1, ci un tren care să te ducă la munte.

… miroase a străzi măturate şi a praf udat; miroase… de fapt, îţi dai seama că nu miroase; nu miroase a gaze, nu miroase a fum, nu miroase a cauciuc…

… cîinii s-au culcat şi mîţele nu s-au trezit încă.

Rar ţi se-ntîmplă să petreci cîteva clipe aşa, singur cu Bucureştiul. Frumoase-s dimineţile de vară.

6 comments to cuminţenia oraşului

 • Ando

  Ai dreptate…Vara,(mai precis, când începe văpaia)pentru mine, poate e singurul moment al zilei în care mă simt bine 🙁

 • Urmând azi traseul zilnic spre serviciu (suprapus peste traseul troleului 93, troleu cu care nu m-am dus în viaţa mea la serviciu… preferând să iau 41 + M din motive de timp), am constatat următoarele:
  – coloana de la semaforul de la Favorit nu mai începea de la Tricodava, ci de undeva după Drumeţul
  – la intersecţia Dr. Taberei cu Vasile Milea am putut face stânga mai rapid decât de obicei. Evident, ajută mult şi faptul că semaforul de acolo nu mai merge de câteva săptămâni, efectele fiind benefice (au dispărut coloanele de pe Milea şi Dr. Taberei)
  – la AFI o maşină stătea doar de 2 ori la semafor ca să treacă spre APACA, nu de 4 – 5 ori
  – coloana de la APACA nu mai începea de la AFI, ci de la calea ferată
  – la Leul nu era deloc coloană (pentru prima dată în ultimul an am văzut un poliţist care ştia să dirijeze traficul), de regulă coloana de acolo blochează complet intersecţia de la APACA
  – la Cal. Plevnei nu era coloană
  – pe Mircea Vulcănescu se stătea maxim 1 dată la semafor, coloana era doar până în staţia de troleu, nu până la Muzeul Militar.

  E cumva sâmbătă şi nu ştiu eu? Colegii mă aşteptau în birou – şi sunt acolo şi acum, deci bănuiesc că nu. Atât de semnificativă să fie – dpdv al traficului – începerea vacanţei elevilor?
  Bine, eu merg pe 2 roţi, nu mă afectau prea mult ambuteiajele oricum. Să mă aştept ca la întoarcere să pot urca Cotroceniul direct pe drum (nu pe trotuar, cum îl urc de obicei)?

 • Ando

  @Dr2005: se simte, se simte că au început vacanţele…şi pe alte direcţii se circulă ceva mai lejer.

 • hm

  hai să nu fim prea optimişti… se circulă într-adevăr mai bine, dar din cîte văd, şi RATB-ul a început să vină mai rar… Vară, deh.

 • poza 1 – Unirii
  poza 2 – pe lângă Mitropolie?
  poza 3 – Progresului, ştiam şi fără tramvaiul 1 🙂
  poza 4 – Schitu Măgureanu
  poza 5 – Cotroceni, lângă Romniceanu?

 • hm

  poza 2 e luată între strada Colţei şi Sf. Gheorghe, pe una din străduţele acelea infecte, paralelă cu Colţei… Vederea este înspre bd. I. C. Brătianu.
  În rest, e simplu şi corect 😉

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>