despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

Civilizatie publica VIII

Cit de vechi sint lucrurile vechi?

Privind in urma vedem ca Bucurestiul de dinainte de Razboi avea destule masini!

Daca bucuresteanul interbelic ar fi dorit sa-si cumpere masina noua ar fi trebuit sa aleaga intre mai multe marci si mai multi dealeri de automobile…. Acestia par a-si avea show room-urile organizate cu predilectie la parterul marilor hoteluri din epoca. Asa cum se va vedea mai departe Bulevardul Magheru si Calea Victoriei pare sa fi fost cel mai bun loc in care sa-ti cauti o masina noua sau in care sa deschizi o reprezentanta… (restul, in articolul ‘Dealeri de masini in Bucurestiul interbelic’ publicat de Bogdan – cititi neaparat!)

In cartea de telefon din 1937 sint doua pagini cu reprezentante auto! Ceea ce-nsemna c-aveam si garaje si ateliere, nu?

Care-ar fi alea? Iata citeva – care-au mai ramas si acum!

CICLOP, de pe Magheru, conceput ca un garaj – un garaj cu patru etaje. Asta acu’ 80 de ani!

Service-ul de pe Titulescu:

(Apartine de RATB, stiati? – poza de pe NORC)

Service-ul Cobalcescu, o cladire cu patru etaje (are o iesire si in strada Berzei):

Service-ul Aviatorilor, odinioara Leonida (o parte a sa e acum garaj de Pompieri, mai e o cladire in stinga lui care este garaj auto pentru Guvern, si are o iesire si-n strada Paris):

In vremea noastra e gresit cunoscut sub numele de ‘vechile garaje regale’ cu care de altfel nu are nici o legatura, bucuresteanul de acum 60-70 de ani le numea simplu garajele Leonida sau Atelierele Leonida. (am citat de asemenea din blogul lui Bogdan, care, in afara pasiunii sale pentru Volkswagenul Typ 3 Variant 1600, ne povesteste si despre garajele vechi ale Bucurestiului)

Garajul Societatii de Radiodifuziune de pe Plevnei:

… cu iesire si-n strada Sf. Constantin:

Garajul Societatii de Televiziune de pe Dr. Sergiu:

(Mai bine zis, de pe o portiune ciuntita a strazii Dr. Sergiu – poza de pe NORC)

Service-ul City Center de pe Dorobanti:

Service-ul de pe Venerei, din apropiere de Mosilor:

(poza de pe NORC)

Si fostul Service-ul de pe Lutherana – ce-i drept, actualmente dezafectat. Cred ca va fi demolat.

(Da, acolo a fost service!; poza de pe NORC)

Si acest fost service de pe Dudesti; interesanta arhitectura lui!

(magazinul de covoare s-a inchis si el intre timp, poza de pe NORC)

Inseamna, deci, ca aveam si benzinarii, nu? Aveam – chiar multe! Aratau cam la fel: niste colonade, unde erau si toalete publice si vreo doua pompe. Cu vremea, unele au fost dezafectate ca benzinarii (Romana, Grivitei) insa au fost pastrate ca toalete publice (Apropo de toalete publice, pe vremea aia se construiau si toalete exclusiv pentru treaba mica; ultimele pisoare au rezistat in Bucuresti la Rondul Dorobanti si la intrarea-n Herastrau de la Pavilionul H, pe stinga, pina prin ’80-si ceva). Restul benzinariilor au fost desfiintate de tot (Baneasa, Gara de Nord, Lido, Opereta… de astea stiu eu!).

Iata fosta benzinarie de la hotel Lido; in spate se vede blocul CICLOP: (poza de aici)

Singura benzinarie de-acum, din care s-au pastrat cit se poate de mult elementele originale, este cea de pe Splai, de la ‘Pompieri’ – Mihai-Voda:

… dar in ce hal e!

Later edit: inca o benzinarie veche, cu colonadele intr-o stare mai decenta, se afla la intersectia strazilor Tunari si Eminescu.

Civilizatie publica: partea intii | partea a doua | partea a treia | partea a patra | partea a cincea | partea a sasea | partea a saptea

19 comments to Civilizatie publica VIII

 • Din nou, informatii interesante, insa nu sunt de acord cu mirarea ta 🙂

  Bucurestii anilor ’20-’30 erau un oras cosmopolit, cu foarte multe facilitati (ce-i drept, doar in centru). Anii ’30 au adus o modernizare fara precedent, asadar este gresit sa presupunem ca oamenii interbelici n-auzisera de service-uri auto sau garaje.

  Banuiesc ca service-ul de pe Titulescu l-ai identificat pentru ca stiai denumirea anterioara, nu? Soseaua N. Titulescu a fost, pana in anii ’50, soseaua (bulevardul) Basarab. De aici denumirea micii halte din apropiere (nu ma refer la Gara B, anexa a Garii de Nord).
  http://www.flickr.com/photos/raiden2/3510813496/

 • Revin. Nu lua in considerare intrebarea tampita din final. Nu am luat in considerare ca scrie MARE pe cladire “Service Auto” 😀

 • Ei, era mai mult retorica mirarea aia… cu toate ca, dac-am judeca dupa decalajele de-acuma, ne-am gindi ca eram inapoiati rau. Dar intr-adevar, nu eram. Erau ani in care se construia mult, se construia repede (citisem ca pasajul subteran cunoscut acum ca ‘Podul Constanta’ a fost construit in 5 luni de zile – asta prin ’30!)
  In anii aceia s-au facut canalizarea moderna si alimentarea cu gaz in mai tot Bucurestiul de-atunci. Zonele in care nici azi nu avem canalizare erau atunci in afara limitelor orasului; si in 60 de ani nimeni n-a fost in stare sa le civilizeze.
  Nu am gasit deocamdata o statistica a numarului de masini din Bucuresti in anii aceia, dar din moment ce se construiau atitea garaje (si mai sint si altele!) eu zic ca aveam destule.
  Despre garajul de pe Titulescu pur si simplu stiam ca e vechi…

 • mai exista o relicva de benzinarie si la intersectia Bd. Ferdinand cu Mihai Bravu, in diagolana de liceul Iulia Hasdeu.. daca-mi amintesc bine 🙂

 • Alexandru Mircea

  Salut. Ar mai fi o posibilia benzinarie interbelica, cea din rondul triunghiular de la intersectia Calea Grivitei cu Dacia-Vulcanescu. Vizavi de facultatile de Sculptura si Arte Decorative. Intotdeauan m-am intrebat de ce nu o darama si o lasa sa zaca nerefacuta, vechimea ar putea fi o explicatie. Cel putin eu o presupun ca fiind veche, din cauza arhitecturii identice cu cea a benzinariilor postate de tine.

 • La aceea de pe Grivita s-au pastrat colonadele dupa dezafectarea ei, insa acum vreo trei ani s-au zidit si s-a construit o chestie mov, care nu-nteleg la ce foloseste. Intr-adevar a fost benzinarie acolo.
  Cit despre cea de la Ferdinand/Mihai Bravu, tare mi-e teama c-au demolat-o de tot; acum ceva vreme era-nconjurata de un gard de santier.
  Cred ca si benzinaria de la Matache avea colonade odinioara; asa o tin minte eu.

 • Stefan

  Cea de la Mihai Bravu cu Ferdinan I (Dimitrov) mai există. Cei drept, o colană a fost demolată.
  Mai există coloanele de la cea de pe Maria Rosetti colţ cu Vadile Lascăr (Galaţi) şi la cea de pe Str. Mihai Eminescu colţ cu Tunari (lor) – acolo mai e o benzinărie în funcţiune, dar toaletă nu are! (nu o renovează pe aia veche).
  Coloanele de la Mihai Vodă au fost văruite anul trecut sau acum 2 ani. Cred că a apucat pe cineva nostalgia… că în afară de văruire nu s-a mai făcut nimic.
  Existau asemenea coloane la P-ţa G. Cantacuzino şi în spatele blocului unde era B.I.R. (Banca Internaţională a Religiilor) – cel în spatele căruia se află Bis. Domniţa Bălaşa.

 • Stefan

  Dar acele toalete nu erau şi pentru femei?
  Când au fost închise?

 • hm

  habar n-aveam despre coloanele de la Domniţa Bălaşa şi P-ţa Cantacuzino. Mulţumesc!
  Coloanele de la Mihai Vodă s-ar putea să fie considerate monument istoric.

  Cît despre toaletele pentru bărbaţi, cred că pe vremea aceea nu conta atît egalitatea dintre sexe, cît cine era mai mai degrabă predispus să se uşureze pe garduri… cred.
  Au căzut în desuetudine încet-încet. Ultimele două s-au închis pe la sfîrşitul anilor 80… începutul anilor 90; cam aşa.

 • Ştefan

  Coloanele de la Parcul Icoanei erau de la toaletă. Benzinăria a fost la P-ţa Cantacuzino, toaleta în partea opusă a parcului.
  Coloane de benzinării:
  http://www.flickr.com/photos/49210917@N04/sets/72157623833695156/
  Acel Garaj “City Center” a aparţinut din 1937 de S.T.B. (Soc. Comunală a Tramvaielor Bucureşti!), iar apoi de I.T.B.

 • hm

  da, recent am citit şi eu despre garajul City Center. Am înţeles bine, de săptămîna asta este un magazin Billa acolo?

 • ancuta

  Nu va amai framantati cu problemele! Ne-am obtinut garajul prin retrocedare si intentionam sa-l modernizam ca sa arate altfel si bucurestenii sa se mandreasca cu el!

 • hm

  felicitari! dar de care garaj anume e vorba?

 • ancuta

  Buna ziua! Este vorba despre garajul din Titulescu!L-am declarat deja de putin timp pentru spatii de inchiriere.Doritorii ma pot contacta pentru detalii la mail tony_anca@yahoo.com.

 • hm

  Felicitari inca o data! Am vazut ca este renovat, acuma imi dau seama si de ce! Succes!

 • ancuta

  Multumec!Succesul poate veni acum de la clienti,fiindca am luptat mult pentru el,si s-au cheltuit o gramada de bani,dupa lungi si…lungi procese.Dar a meritat,fiindca a fost bucuria bunicului meu si a tatalui meu,care din pacate nu mai sunt de foarte multi ani printre noi.

 • Cristina

  Si mai este si service-ul din strada Grigore Manolescu 21

 • hm

  l-am inclus la actualizarea articolului de anul ăsta 🙂
  https://www.simplybucharest.ro/?p=36155

 • Ştefan (nokia)

  Din coloanele fostei benzinării de la intersecţia Şos. Mihai Bravu cu Bd. Ferdinand I au mai rămas 2 coloane… restul au fost demolate. Nu înţeleg ce se poate face în acel spaţiu mic.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>