despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

hai, bădiţă, la fîntîniţă

De cînd mergem la şcoală, învăţăm fel de fel de lucruri frumoase despre ţară, despre sat. Idilă la clacă, ţucături la horă, carul cu boi, juna Rodică – ce poate fi mai frumos?

Dar uite cum între zidurile oraşului nostru viaţa secolului dooşunu se scurge ca pe vremea sacagiilor. Ştiu ei, primarii, de ce lasă fîntînile şi ţîşnitorile la liber:

… pentru că în Bucureştiul secolului dooşunu (cum ziceam) avem sute de case fără apă curentă, fără canalizare. Şi asta nu oriunde, ci în centru, în inima oraşului: că de-aia pute aşa în Bucureşti.

Poate-aţi văzut oameni pe stradă, împingînd, cale de sute de metri, cărucioare şutite de pe la supermarketuri pline cu bidoane. Se duc să le umple: care de pe la vreo instituţie fără apometru, care de pe la vreo ţîşnitoare lăsată să curgă-n neştire. De obicei se ocupă de adusul apei copilandrii mai răsăriţi şi moşnegii mai în putere – că de ei oricum nu se ia nimeni.

Sute şi mii de litri de apă pe zi la ţîşnitoare asta de la Rondul Coşbuc – şi nu de azi-ieri, ci de ani şi ani.

Tone de apă pe zi din oraşul nostru, oameni buni; tone.

7 comments to hai, bădiţă, la fîntîniţă

 • Ando

  Cred că persistă-la mulţi- ideea că “se dă” , “e gratis”…Unul ca Onţanu,de exemplu,uns cu toate alifiile, a marşat imediat pe chestia asta şi… dă-i cu fântâni cu apă sfinţită prin tot sectorul 2.

 • hm

  gratis, gratis, o sticlă-două…
  Dar ăştia iau 200 de litri o dată.
  Of, ţara mea!

 • Amiral Snagov

  Acum, pe canicula, este esential si civilizat sa existe tasnitori!
  Dar si mai esential este sa nu se arunce degeaba apa potabila…

 • hm

  bine ca avem gura mare si sa vedem pierderile din retea si conductele vechi. Ce tine de comportamentul nostru fata de risipa… trecem cu vederea. Ca de obicei.

 • Dan

  La oamenii astia pe aici apa rece la robinet e gratis, adica inca e gratis ca sub presiunea FMI, UE si cine o mai fi se va baga o taxa, fie pausal, fie vor incepe o contorizare partiala. Da’ pana la inceputul lui 2015 nu se va intampla asta.

 • hm

  da’ beutura cum e?
  Serios, cum e?

 • Dan

  Nu stiu, nu stiu de-astea! Cu alcoolul au tot felul de legi mostenite de prin vremea imperiului britanic, de-alea cu age cards, la magazin doar apa rece pana la 10 (iar duminica pana la 12), ultima comada la pub la miezul noptii (nu ca asta ar insemna sfarsitul petrecerii), interdictia de a umbla cu sticle la vedere pe strada si amenzi uriase pentru consumul in spatii publice. Iar spirtul de la farmacie e doar un lichid antiseptic fara nicio legatura cu spirtul romanesc.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>