despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

trezim copiii: continuă la Chirigiu

… la Chirigiu nu intervine nimeni; absolut nimeni. După aproape trei luni de cînd am scris, scris din nou, şi scris iar, copiii vin la maşinile care stau la semafor fără să-i oprească nimeni.

Am stat să mă uit la ei acum – duminică, 11 August, după-amiaza. Ieşieseră la cerşit ca la joacă, o făceau ca şi cum s-ar ţine de-o şotie, în timpul liber:

Priviţi-i. Locuiesc aici, în casa cu uşa cu perdea. Mîine dimineaţa o să cerşească pe bulevardul Libertăţii.

Ştim tot – numai D.G.A.S.P.C. nu ştie nimic.

Repet şi vă rog: dacă vedeţi un cerşetor cu un bebeluş (dormind sau nu) în braţe faceţi repede o poză cu mobilul. Trimiteţi aici pozele (nu uitaţi data şi locul exact) şi scriem noi la D.G.A.S.P.C.

Adresa noastră este simplybucharest@outlook.com. Adresele şi telefoanele Direcţiilor de sector sînt aici.

—————————————-

„Trezim copiii“ este o iniţiativă cetăţenească şi particulară lansată de Simply Bucharest şi nu este afiliată nici unei organizaţii guvernamentale sau neguvernamentale. Oricine poate contribui cu fotografii, informaţii, acoperire media. Oricine poate prelua, susţine şi promova subiectul.

5 comments to trezim copiii: continuă la Chirigiu

 • Filip

  În primul rând, nu mi se pare ok să pui poze cu copii în asemenea situaţii. Puteai măcar să le blurezi faţa. Mai rău, le-ai dat şi adresa.
  În al doilea rând, nu sunt convins că ar trebui să am încredere în DGASPC. Să zicem că Direcţia reacţionează. Ce face? Dacă le ia copiii şi-i bagă la orfelinat, o să fie mai bine pentru ei? Eu nu am nicio certitudine că intervenţia Direcţiei va avea un efect pozitiv.
  Poate există alternative. Am putea găsi ONG-uri sau parohii care sunt familiarizate cu zona sau am putea face noi ceva mai concret care să-i ajute pe copii.

 • hm

  Pe copii o să-i putem ajuta cînd o să vrem – ca societate care funcţionează prin instituţiile ei.
  DGASPC nu are ca intenţie luarea copiilor, ţinta este (şi la ei, şi la ONG-uri) ca orice copil să aibă şansa de a creşte într-un mediu familial.

 • Filip

  Sesizarea Direcţiei nu pare să excludă instituirea tutelei şi plasarea în instituţii: http://www.copii.ro/tipuri_servicii.html
  Să sperăm totuşi că nu e cazul. Ce măsuri concrete crezi că ar trebui să ia DGASPC în cazul din poză?

 • hm

  ei, ziceam de ce cam face DGASPC in realitate.
  Si de tendinta dupa care s-a lucrat pana acum.

  La Chirigiu este un caz istoric deja. Este foarte probabil ca familia de acolo sa fie deja asistata social.
  Acuma intram in discutia despre diferentele reale dintre asistat si integrat si aici nu ma bag.
  Concret s-ar merge pe constientizarea parintilor, pe ajutarea lor sa castige bani altfel decat cersind.
  La fel, intram in alta discutie, despre cum poti ajuta sa munceasca pe cineva care stie ca poate castiga bani altfel. Nici aici nu ma bag.

  In fine. Amenintarea cu luatul copiilor nu functioneaza; Statul – o zic iar – nu prea vrea in orfelinate copii care au familii, si se cam stie asta…

  https://www.simplybucharest.ro/?p=8147

  Ce ar trebui să se întîmple, în mod ideal, în astfel de caz? Procedural şi legal.

  În situaţia în care un copil este văzut cerşind, teoretic, în urmă unei sesizări de orice fel (telefonice, scrise verbale) făcute de orice persoană sau a autosesizarii serviciile sociale (atât autorităţi cât şi ong-uri) intervin pentru a rezolva situaţia. În urmă deplasării se face o prima identificare a copilului şi o evaluare a situaţiei. Dacă este singur autorităţile au obligaţia şi posibilitatea legală să-l ia şi să-l ducă într-un adăpost/centru până la stabilirea exactă a identităţii şi contactarea familiei. Asta o face poliţia la solicitarea DGASPC-ului. În funcţie de ce evidenţiază ancheta socială desfăşurată în familie se pot lau măsuri de sprijinire sau de sancţionare a familiei sau ambele. E mult de povestit aici şi nu cred că am acum timpul să detaliez dar cam astea sunt posibilităţile.
  În astfel de cazuri trebuie să intervină Protecţia Copilului. De ce crezi că nu o face?

  În practică nu se întâmplă aproape nimic deoarece nu sunt oameni care să meargă pe teren la sesizare, nu sunt pregătiţi (nu ştiu ce să facă şi cum şi nu cunosc legea) şi sunt demotivaţi de salariile mici (de parcă ar fi obligaţi să facă muncă asta pe banii ăştia) şi de faptul că nu sunt sprijiniţi de poliţie.

  Poliţia nu intervine la solicitarea serviciilor sociale sau ale cetăţenilor, la 112, pentru că nu are oameni, nu are bani de combustibil, are alte priorităţi – cazuri serioase/grave (de parcă e mai grav faptul că cineva a fost păgubit prin furt de o sumă – fapt punctual fără repercusiuni grave pe termen lung – decât faptul că un copil e ţinut ore în şir pe stradă într-un mediu extrem de ostil şi toxic, nociv pentru fizic dar şi, mult mai grav pe termen lung, pentru psihic anulându-i-se şansa la o viaţă normală sau chiar la viaţă) şi nu cunoaşte legea. Mulţi poliţişti nici nu au auzit de 272. Am întâlnit şi cazuri în care poliţia minte că nu are date şi că nu poate proba caracterul repetat al faptei (este vorba de adulţi care trimit copii la cerşit şi care sunt organizaţi ca o reţea).

 • Anastasiu

  Sistem, sistem… Din moment ce efectiv nu exista un sistem [care sa functioneze] acest sistem trebuie sa fie creat intai.
  Si dimensionat pe nevoile reale si pe numarul real de cazuri. Si cu posibilitatea de a evalua performanta sistemului.

  Deci, nu se face de la sine. Ci la constientizarea interesului public…

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>