despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

punct de interes – CC

… s-ar putea să fi făcut pentru promovarea oraşului ăsta mai mult decît intenţionam.

Pechinejii, canişii şi copiii au traseele lor, cînd îi scoţi la plimbare – nu-i chip să-i abaţi. Fii-mea a prins mare drag de partea Căii Victoriei dintre fostul C.C. şi Ateneu; aşa că-n fiecare seară ne găsiţi ba dînd roată regelui Carol, ba făcînd echilibristică pe gardul grădinii Ateneului, ba dîndu-ne huţa agăţaţi de deştele lui Maniu. Ştiţi locurile: apar mereu turişti, în cîrduri mînate de cîte-un ghid, sau de capul lor. Turiştii caută – oriunde-ar merge – chestii care să le ofere un pic de confort, oleacă de asigurare că se află într-un loc prietenos, relaxat.

Bucureştiul nu-i tocmai un oraş vesel, ştiţi. Oamenii n-au răbdare, trec repede, se uită la alţii urît, nu ştiu să se simtă bine, să arate că se deconectează; turiştii se prind de asta şi calcă şi ei în vîrful picioarelor.

Tii! – să-i vedeţi ce se destind deodată cînd văd copiii veseli jucîndu-se şi făcîndu-şi micile obrăznicii, cînd văd că oamenii locului se simt bine, cînd văd că sîntem un oraş prietenos şi zîmbitor.

Aşa că eu mi-am adus obolul – cum ziceam; dacă, printre pozele pe care-o să le pună turiştii ăştia în albumele lor de călătorie, o să fie cîteva cu o maimuţică blonduţă care ţopăie prin centrul Bucureştiului, să ne daţi şi nouă o medalie.

Dar gluma e una, iar treaba serioasă e alta. Petrecînd orele serii în oraş şi trăgînd cu ochiul la interesurile turiştilor, m-a mîhnit să văd că bieţii turişti nu găsesc explicaţii pentru lucrurile văzute.

… Vin pe Calea Victoriei şi văd deodată statuia aia hăcuită a lui Maniu, şi habar n-au cine e şi de ce i s-a făcut statuie, dar fac poze conştiincioşi. Văd CC-ul şi trec mai departe; doar cei care au vreun ghid care să le zică că de-acolo a fugit Ceauşescu se apropie şi stau să se uite cu atenţie.

Treaba e că Ceauşescu vinde. Că noi mai credem că oamenii vin la micul Paris – aiurea! – au văzut ei destule Parisuri. Pe turişti îi agăţi cu legende, cu poveşti – iar Ceauşescu e un soi de Dracula: vinde.

La Tîrgovişte i-a dus capul să facă un soi de muzeul acolo unde-a fost împuşcat cîrmaciul; dar în Bucureşti nu ştie nimeni să pună un panou pe Calea Victoriei pe care să scrie că, puţin mai în spate, se află clădirea de pe care şi-a luat zborul dictatorul (şi nu, dictatorul nu a plecat de pe Casa Poporului – pentru cine crede asta!)

Zău aşa – puneţi un panou cu explicaţii, e atît de simplu! Un pic de ajutor pentru turişti! Evidenţiaţi punctele de interes din Bucureşti, adăugaţi-le valoare!

8 comments to punct de interes – CC

  • Ando

    In primul rând, trebuia musai o poză cu “maimuţica” blondă 🙂
    Lipsa panourilor/plăcuţelor explicative este o boală cronică a edililor noştri…în Italia, aproape toate monumentele, catedralele,palatele importante au -suplimentar-pe plăcuţele explicative şi QR Code

    Să ne aducem aminte de proiectele tov. Chiliman, ăla cu “teneşii”
    prin Bucureşti:

    https://www.simplybucharest.ro/?p=8047

  • hm

    … pai s-a mai auzit ceva de teneşii ăia? Nimic.
    Dacă n-ar fi, naibii, atît de simplu să pui nişte plăcuţe!

    Mă uit la campania asta cu “demolarea gardului Casei Poporului” – păi, până să ajungem aici, hai să facem Casa Poporului mai accesibilă, să ajungi aici cu autobuzul confortabil de la Unirii, să nu mai fii nevoit să ocoleşti kilometri ca să intri prin 13 Septembrie!

  • Sa nu-mi zici ca ai citit la mine despe asta cu demolarea gardului! 🙂
    O sa plasez si eu o pozna cu statuia asta, una dintre cele mai sinistre caricaturi ce se puteau face in domeniul monumentelor de for public. Dar asta la blogul meu secundar, ala cu poze.

  • zis si facut. dai tu link daca merita.

  • hm

    ba, pardon, chiar am cetit!

    cat despre link, l-as da si aici, si in articol:
    http://pozedecat.wordpress.com/2013/08/28/de-for-public/

  • Multam! Tocmai am ajuns acasa venind pe jos din Turda in Crangasi, peste podul Grant prin toate pasajele, cu aparatul foto in mana. Cadre sumare dar ii pregatesc lui Ando o replica la articolul cu banda pietonala a podului Grant.

  • Ando

    adrian:sunt pe faza !!!

  • Dan

    Pe aici prin sate si comune sunt placute la orice piatra istorica; in “metropola sudului” (adevarata capitala a Irlandei, dupa unii) sunt mai putine si cam trebuie sa vanezi obiectivele cu un ghid turistic in mana.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>