despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

Face sa fii client bun?

As zice ca da – insa inainte de asta, ce-nseamna sa fii client bun? E mai degraba legat de bacsisul pe care-l lasi sau de felul corect in care te porti la magazin, la restaurant? Trebuie sa stii cum ii chema pe copii patronului de la buticul din fata blocului – sau e deajuns sa schimbi doua vorbe cu el? Cred ca de-ajuns e sa ai bun-simt, plecind de la premisa ca esti tratat cu acelasi bun-simt (daca nu-ti place cum esti tratat, pentru tine e simplu: nu te mai intorci).

La restaurant…

Client bun devii dupa un timp. Nu cred ca trebuie sa lasi bacsisuri mari; dar daca-ti place, o sa lasi. De ce? Asa a lasat Dumnezeu, cred; oricum, nu despre asta vorbim.

E de-ajuns sa saluti, sa fii civilizat, sa multumesti? Foarte multi clienti nu o fac; foarte multi clienti sint neciopliti, galagiosi, pretentiosi unde nu e cazul – sint ei oare serviti mai bine, portiile lor sint mai mari, mincarea lor vine mai repede?

Dar… vi s-a intimplat ca chelnerul sa va recomande altceva, cind ii dati comanda? S-ar putea sa se intimple tocmai pentru ca vrea sa va spuna: Ciorba de burta e destul de veche, in schimb ciorba astalalta e facuta azi. Nu-i obligat s-o faca, fireste; e insa felul lui discret de a avertiza un client bun.

Asta e: si daca v-a placut, lasati bacsis. Daca v-a placut mult, o parte din merit revine si celor de la bucatarie; la noi nu prea se practica, insa in alte tari se poate lasa ceva si la bucatar (totusi, dac-ati organizat un eveniment la restaurant si v-a placut minacarea, aduceti-va aminte de cei de la bucatarie!).

La magazin…

Daca vi s-a intimplat ca macelarul de la care cumparati carne frecvent sa va recomande o alta bucata de carne in locul celei pe care ati ales-o, inseamna ca va considera client bun; stie el mai bine ce are in galantar. Multe magazine jongleaza cu marfa pe cale de expirare, incercind s-o dea mai ieftin; daca vi s-a spus sa veniti miine ca sa cumparati brinza, oua, salam… vi s-a facut un serviciu. Daca in loc de savarine vi se sugereaza sa cumparati eclere cu frisca, inseamna ca la cofetarie sinteti, da, un client bun.

Asadar… face sa fii client bun?

1 comment to Face sa fii client bun?

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>