despre ce se mănîncă în București - și cu ce se mănîncă Bucureștiul

arhiva

Cum poti uriti o biserica veche?

… altfel decit punindu-i termopane, atirnindu-i aparate de aer conditionat, spoind-o cu crem si roz, punindu-i o cruce cu neon? O sa vedem acusi, imediat dupa ce lamurim o treaba: e de bun simt sa-ti doresti mai mult confort in biserica, e normal sa vrei sa se inchida usile bine, e normal sa vrei sa nu-ngheti iarna si sa nu te sufoci vara – insa biserica nu-i butic, daca vrei s-o renovezi, trebuie sa alterezi cit mai putin din frumusetea ei veche. De ce credeti ca bisericilor care-s obiectiv UNESCO nu le poti restaura pictura, ci cel mult curata putin funinginea si praful de deasupra?

Ei, si sa zicem ca ai o biserica frumoasa; ai mai varuit-o pe ici-colo, ai pitit un aer conditionat intr-un colt (ca sa nu-ti sufoci de tot enoriasii) – insa poti atit de usor sa strici tot farmecul locului urmind citiva pasi simpli:

Un gard care-arata ca naiba:

…si-o poarta pe masura. La biserica Popa-Tatu, de pe Berthelot

Poti construi o clopotnita draguta din beton in curte…

… La biserica Sfintii Constantin si Elena, de pe Sf. Constantin/Plevnei/V.Parvan.

Sau, mai ales, poti sa ridici in curte niste casoaie urite, in care s-aprinzi luminarile:

…. ca la Sfintul Spiridon-Nou, de exemplu. (fireste, nu le folosesti pentru aprins luminari, caci se afuma)

Sau – de ce nu? – niste clopote electronice, ca la Sfintul Mina

‘Daca apas pe aceste clape un cantec – haideti sa il compunem pe loc, sa zicem <Sfinte Dumnezeule> – auziti in clopotnita melodia’, spune si executa parintele Ispas. Desigur, in clopotnita auzim melodia. Compozitia muzicala poate fi memorata de calculator si redata intocmai de ‘instrumentele’ din clopotnita. Sistemul poate inregistra si reda peste 1000 de melodii.

Piesa de rezistenta o reprezinta insa antena. Carilonul din clopotnita bisericii Sfantul Mina poate bate la ore exacte cu precizia timpului atomic. Antena GPS receptioneaza in permanenta ora exacta transmisa de patru satelitii geostationari. Daca la Sfantul Mina se bat clopotele la ora doisprezece, de exemplu, atunci trebuie sa se stie ca nu e 12.00 asa, oricum – ci 12.00.00.00.

‘Ati vazut ca am inregistrat compozitia <Sfinte Dumnezeule> in calculator. Acum sa iesim iarasi in curte’, spune gazda, luand de langa claviatura un fel de telecomanda de televizor. Chiar telecomanda este, deoarece de afara poate declansa sau opri melodia <Sfinte Dumnezeule>. ‘Vedeti?!… Tot ce e in creierul electronic se poate comanda si de aici’. (de aici)

17 comments to Cum poti uriti o biserica veche?

 • Termopanele trebuie sa fie OBLIGATORIU albe ca la dispensarul comunal sau Alimentara. A si o alta chestie de mare traire sufleteasca statia de amplificare. Orice biserica respectabila trebuie sa aiba o statie de amplificare la care sa urle slujba mai ceva ca discotecile pe litoral in plin sezon. Ma intreb de ce nu le-a venit aceasta minunata idee si la apuseni sa puna amplificare la orga sa rasune intreg orasul? Cred ca ar trebui sa le explice cineva ca nu se mai poarta vitraliile ci termopanele iar orga trebuie data la tot cartierul.

 • hm

  Pai daca musulmanii pot chema credinciosii prin megafon, noi de ce n-am putea?

 • Bai cum s-au chinuit ei la Sf. Spiridon-Nou sa incadreze cocioaba asta noua in “stilul” bisericii – cu “caramida” rosie pe exterior. Nu le-a iesit deloc!

  Bisericile deja si-au montat boxe sa “difuzeze” cat mai mult. Raman la parerea ca o slujba religioasa e ceva intim si ar trebui sa se restranga la incinta bisericii si vecinatatea ei.

 • hm

  Cocioabe dintr-alea de aprins luminari sint tot mai multe; si la Sf. Elefterie, si la Sf. Nicolae Vladica… or avea autorizatie de constructie?
  O cruce de neon vezi si la biserica Popa Chitu…
  Iar daca chiar vrei ceva special, avem bustul lui Antonescu in curtea bisericii, inchis apoi cu o colivie de tabla si pina la urma dat jos – ca la Sf. Constantin si Elena – Vergului.

  Iar dupa boxe, bisericile vor avea LASER. Foarte elegant de Inviere.

 • Dragos Bora

  Stati, inca n-ati vazut leii visinii (?)!!!

  http://dragos.bora.googlepages.com/lm1.jpg
  http://dragos.bora.googlepages.com/lm2.jpg

  Sigur, nu e-n Bucuresti, dar… … …

 • hm

  He, nu-s in Bucuresti, dar ar putea fi cu usurinta!

 • Ema

  Din intamplare Sf Spiridon Nou este biserica mea de suflet si de aceea-mi permit sa spun ca nu aveti dreptate.
  Cocioaba cu pricina initial destinata pentru lumanari va fi transformata in pangar. Oricum, cel putin asa afirma un parinte tanar. Imi place enorm aceasta biserica … si preotii au ceva deosebit. Nu sunt … “rutinati”.

 • alex

  Bai ce smekeri va mai dati voi astia cu poze si comentarii..Ma refer aici la cel care a postat pozele astea.Da ai fost mai Bhoule vreodata la vreuna din bisericiele astea sa dai si tu o mana de ajutor,sa cheltui vreun ban pt.a le infrumuseta putin?!Macar sa aprinzi vreo lumanare?Ca de comentarii sunteti buni toti.E plina tara asta de prohsti..

 • hm

  Dacă-i plină ţara de proşti, eşti printre cei mai de vază.

 • Cosmin

  Nimic nu se compara cu verdele tipator tip ROSAL dat pe turlele Bisericii Casin si albul spitalicesc dat pe ziduri care te duce cu gandul la mirosul de clor. De amintit faptul ca o cununie acolo te costa cam cat 20 de minute de recital Holograf.

 • hm

  către imbecilul care înjură sistematic în comentariile acestui articol:

  înjuri, deci şterg comentariile; simplu.

 • hm

  … avem şi aici, în sfîrşit, un dobitoc care-şi petrece timpul înjurînd şi scriind mizerii; faptul că revine sistematic – aşa, cam la două săptămîni, mă face să mă gîndesc că activitatea sa intelectuală e condiţionată de terminarea foliei de medicamente.

 • :

  dap….stergi comentariile,dar cu prostia de care dai dovada cum ramane?he he he!

 • hm

  prostia de care dau dovadă – asta e – n-ai de ales, o suporţi.
  prostia de care dai tu dovadă… pot s-o şterg odată cu comentariile tale.

 • :

  dap…dar prostia din capul tau-dupa cum bine ai recunoscut mai sus-nu o poti sterge…he he he!

 • anonim mai intai

  nu mai e nimic sfant…nici macar la biserica…o sletca de asa zisi absolventi de teologie pusi sa ne duca spre mantuire…pacat de tara si de neam….

 • BFA

  buna seara !
  cautand ceva despre Biserica Ortodoxa Popa Tatu (Hramul Sf Niculae) am dat peste acest site…nu vreau sa injur ca cel de mai inainte….
  doar sa va sugerez sau sa va rog sa intrati Duminica dimineata, macar o juma’ de ora, in jur de 10 sau 11 , sa asistati la o Slujba frumoasa, cu un Parinte daruit de Dumnezeu… si daca aveti norocul sa ascultati un TATAL NOSTRU cantat de Parintele tanar, o sa aveti parte de cateva clipe de incantare…
  doar atat: inainte de a critica, poate chiar si dupa, e timpul sa cunoastem locurile si oamenii de acolo….mai bine… mai bine mai tarziu decat niciodata…
  seara buna…

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>